Mali grad

Martinovo zaznamuje ljudski rek: Svet' Martin nar'di iz mošta vin'

06.11.2014

 

Martinovanje (11. november), je priljubljen ljudski praznik, saj se takrat zaključi jesensko delo na polju. Včasih so rekli, da je martinovo “jesenski pust”. V novembru so že naši predniki poznali praznik v zahvalo za letino in dobro pašo. Ker v tem času dozori tudi vino, so ga kasneje začeli povezovati s sv. Martinom. Legenda pravi, da naj bi tudi sv. Martin spremenil vodo v vino. Na Slovenskem zato poznamo navado, da za martinovo krstijo vino oziroma mošt postane vino.

Martinova pojedina je razširjen ljudski običaj, ko tradicionalno postrežejo tudi z Martinovo gosjo. Povezano je z legendo, ki govori o tem, da se je Martin skril med gosi, ko so ga iskali, da bi mu sporočili, da je izvoljen za škofa. Gosi naj bi ga s svojim oglašanjem izdale, zato naj bi morale na dan njegove smrti umreti.

Gos je v simboličnem smislu solarna žival, povezana z gibanjem sonca. Martinova gos označuje nižanje Sonca, božična pa njegov skorajšnji dvig. Bila je atribut keltskih, vojnih bogov, rimskega Marsa, nekoč poljedelskega boga, zato so jim gosi žrtvovali. Simbolizira tudi zdravilno moč, čuječnost (Martina naj bi gosi izdale, zato morajo na njegov god umreti), ljubezen, dih, hišno gospodinjo, ...

Martinovanja v Kamniku in okolici

Besedilo: Zavod za turizem in šport v občini Kamnik


<< Nazaj | Novice