Mali grad

Mariborski urok v državnem prvenstvu ostaja, Kamničani korak do tretjega mesta

05.04.2014

 

Mariborski urok v državnem prvenstvu ostaja

Še četrto leto zapored so odbojkarice Calcit Volleyballa v finalu končnice državnega prvenstva morale priznati premoč Novi KBM Braniku. Mariborčanke, ki so v Kamnik prišle z dvema zmagama prednosti, so brez izgubljenega niza slavile še v tretji finalni tekmi končnice. Vprašanje je, kako bi se tekma končala, če bi v drugem do zmage prišle domače odbojkarice, toda na koncu je zmaga branilk naslova zaslužena. Navkljub porazu si domača ekipa nima ničesar očitati. Za njimi je odlična sezona, v kateri so bile slovenske pokalne zmagovalke, najboljše v srednjeevropski ligi, le v domačem prvenstvu so spet morale priznati premoč Mariborčank.

Calcit Volleyball – Nova KBM Branik         0:3 (-20, -26, -22)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 500 gledalcev. Sodnika: Markelj (Bled) in Pevc (Radovljica).

Calcit Volleyball: E. Mori, Turnšek 18, Božič, Kavčič, Borko 7, Vrhovnik 6, Valenčič 4, N. Mori, Hribar, Jerala – libero, Charuk 4, Ščuka 5. Trener: Gašper Ribič.

Nova KBM Branik: Mlakar 16, Blagne 9, Kučej 3, Kaučič 11, Ajnihar, Igličar 2, Gričnik, Najdič 2, Starčević 14, S. Planinšec, M. Planinšec , Proković – libero. Trener: Bruno Najdič.

Čeprav so Mariborčanke v finalu končnice že vodile z 2:0 v zmagah, so navijači Calcit Volleyballa očitno še verjeli v to, da kamniške odbojkarice še lahko pripravijo preobrat in, če drugega ne, pridejo vsaj do častne zmage, saj je bila tribuna, kot se za finale končnice tudi spodobi, lepo popolnjena. V zmago so verjele tudi odbojkarice Calcit Volleyballa, ki so tokratno tekmo začele z Mojco Božič na mestu organizatorke igre, kar je bila tudi edina sprememba na igrišču v primerjavi s tekmo v Mariboru. Tako so ob Božičevi za kamniško ekipo tekmo začele še Sara Valenčič, Lana Ščuka, Tamara Borko, Lucy Charuk, Tjaša Turnšek in prosta igralka Meta Jerala, medtem ko se je Bruno Najdič tudi tokrat odločil za Saro Najdič, Niko Blagne, Ano Starčević, Eleno Kučej, Marino Kaučič, Izo Mlakar in Stefano Proković. Da so Kamničanke trdno odločene to tekmo dobiti, so z igro potrdile že do prvega tehničnega odmora. S točkama Turnškove in ob bloku Charukove so povedle s 5:2, nato so se jim gostje približale na točko zaostanka (4:5), po uspešnem napadu Valenčičeve pa so na prvi tehnični odmor odšle z dvema točkama prednosti. Z novo točko Valenčičeve, tokrat z asom, so domače odbojkarice gostujočim pobegnile za štiri točke (11:7), toda po polminutnem odmoru Bruna Najdiča so Mariborčanke prišle le še na točko zaostanka (14:15). Za polminutni odmor se je odločil še Ribič, vendar je Mlakarjeva izid na petnajsti točki izenačila. Razigrana Turnškova je s še enim svojim uspešnim napadom poskrbela zato, da so Kamničanke tudi na drugi tehnični odmor odšle s prednostjo. Toda z dvema zaporednima točkama so prvič na tekmi do vodstva prišle Mariborčanke (17:16), ki so po bloku Kaučičeve povedle z 20:18, zato je Ribič vzel še svoj drugi polminutni odmor. V domači ekipi je prišlo do padca na sprejemu, predvsem pa napad ni bil več tako učinkovit kot večji del prvega niza, zato pa se je v mariborski ekipi prebudila Mlakarjeva, gostje pa so bile tudi bolj iznajdljive ob mreži. Ko je bila po izvedenem prvem tempu uspešna še Kaučičeva, je bil prvi niz bolj ali manj odločen, saj je Nova KBM Branik povedla s 23:19, s točko Blagnetove pa je prišla do kar petih zaključnih žog. Izkoristila je že kar prvo.

V drugi niz sta ekipi krenili brez sprememb, podoben pa je bil potek tekme do prvega tehničnega odmora. Kamničanke so gostjam pobegnile za tri točke (5:2), toda s točko Blagnetove sta bili ekipi na šesti točki že skupaj. Tokrat se je prvi za polminutni odmor odločil Ribič, vseeno pa so z asom Kaučičeve Mariborčanke povedle s 7:6, v kamniški ekipi pa so se nadaljevale težave na sprejemu. Toda z dvema zaporednima blokoma, v obeh je bila udeležena Tamara Borko, so odbojkarice Calcita še na tretji tehnični odmor na tekmi odšle s prednostjo. Po vrnitvi na igrišče sta obe ekipi številne gledalce navdušili z odlično igro v obrambi, ko žoga ni in ni padla na tla, močnimi udarci in raznovrstno igro. Ob boljšem servisu so Mariborčanke, asa je dosegla Starčevića, in bloku Kaučičeve pa so Mariborčanke tik pred drugim tehničnim odmorom pobegnile za tri točke (15:12), tako da je Ribič vzel še svoj drugi polminutni odmor. Očitno ob pravem trenutku, kajti njegove varovanke so se s tremi zaporednimi točkami vrnile v igro, toda po točki Najdičeve so prvič na tekmi ob tehničnem odmoru vodile gostje. Ekipi sta bili po kamniškem izenačenju na sedemnajsti točki spet skupaj, za polminutni odmor pa se je tokrat odločil Najdič. Že pred tem polminutnim odmorom je v kamniški ekipi Valenčičevo zamenjala Vrhovnikova, za trenutek pa je v igro namesto Božičeve stopila tudi Eva Mori. Toda Mariborčanke so bile tiste, ki so še enkrat več v drugem nizu pobegnile za dve točki (19:17), ki so ves čas držale visoko raven svojega sprejema in večje število razpoloženih igralk v napadu, kajti ob Mlakarjevi in Starčevićevi je bila učinkovita tudi Nika Blagne. Slednja je svoji ekipi priborila dve zaključni žogi za zmago v drugem nizu. Prvo je ubranila Turnškova, drugo pa z blokom Božičeva, tako da je Najdič moral vzeti še svoj drugi polminutni odmor. S točko Borkove so do prve zaključne žoge prišle še Kamničanke, a je bila Blagnetova tista – v drugem nizu je dosegla kar osem točk -, ki jim je preprečila veselje. Z malo sreče, žoga se je dotaknila mreže, je Blagnetova dosegla as, po še enem njenem dobrem servisu pa je Starčevića zapečatila usodo domače ekipe v drugem nizu.   

Mariborčanke je tako do trinajstega naslova državnih prvakinj ločil le še niz in že to je bila zanje velika psihološka prednost, medtem ko si Kamničanke, če so še želele ostati pri »življenju« niso več smele privoščiti spodrsljaja. Toda uvod v tretji niz, na mestu sprejemalke je ostala Petra Vrhovnik, zanje ni bil obetaven, saj so gostje dosegle tri točke zapored, to prednost pa so po točki Mlakarjeve povečale na štiri (7:3). Z asom Kaučičeve so Mariborčanke ob prvem tehničnem odmoru vodile že za pet točk in vse bolj je dišalo po tem, da se bo tudi letošnji finale končnice končal v Mariboru. Tako kot se je lanski, le s to razliko, da že po tretji tekmi. Še toliko bliže so bile novemu naslovu Mariborčanke po novem asu Kaučičeve in vodstvu z 9:3. Vendar se Kamničanke niso predale. Z borbeno igro, ko so »grizle« za vsako točko in boljšem servisu, so se po asu Vrhovnikove gostjam približale le še na točko zaostanka (11:12), na servis Ane Katarine Hribar, napaki Starčevićeve in točki Turnškove pa so celo prišle do vodstva s 15:14. S točko prednosti so tudi odšle na drugi tehnični odmor v tretjem nizu. Z novo točko, tokrat po napaki Blagnetove, ki je nato svoje mesto prepustila Urški Igličar, so Kamničanke pobegnile za dve točki, toda Igličarjeva in Elena Kučej v bloku sta poskrbeli za novo izenačenje in še drugi polminutni odmor kamniške ekipe. Obetala se je še ena zanimiva končnica, pred katero so domače odbojkarice povedle z 20:18, toda z blokom so Mariborčanke izid na 21. točki izenačile, po prestopu domače ekipe pa povedle z 22:21. Ko je napad Turnškove končal v avtu, po mnenju glavnega sodnika brez dotika, je bil Branik še korak bliže državnemu naslovu, saj je vodil s 23:21. Odlična Iza Mlakar je Mariborčankam priborila prvo zaključno žogo od dveh za končno zmago. Branilke naslova so po slabem sprejemu domače ekipe izkoristile že kar prvo.

Izjavi po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: »Že tako, kot nam manjka celo serijo v finalu končnice, nam je tudi v današnji tekmi malo manjkalo, da bi prišli do zmage. Medtem ko v mariborski ekipi določene igralke dajo tisti zaključek, pri nas tega ni. Naredili smo vse, kar smo lahko. Dekletom čestitam na prikazani igri. Na vsaki tekmi smo skušali igrati najbolje kot lahko, toda v tem finalu je bil Branik malenkost boljši. Toda, če gledamo celotno sezono, moramo biti z njo zelo zadovoljni, osvojili dve lovoriki, za tretjo pa nas je malo zmanjkalo. Morda nam je polfinale s tisto tretjo tekmo vzel malo tiste čustvene energije, ki jo v finalnih tekmah potrebuješ. Tu so bile Mariborčanke bolj sveže, bolj kompaktne in ni kaj, njihova zmaga je na koncu zaslužena. Svojim igralkam se lahko samo še enkrat zahvalim za vse lepo, kar so mi v tej sezoni dale.«

Bruno Najdič, trener Nove KBM Branika: »Nobena tekma med nami in Calcitom v tej sezoni ni bila lahka. Morda je bila najlažja za Calcit tista v finalu srednjeevropske lige, vse druge pa so se končale na tesno in prav na vsaki sta odločali žoga ali dve. Tako kot bi se nam na prejšnjih tekmah obranilo v našo korist, bi se tokrat lahko v kamniško. Mi smo imeli v tem trenutku nekoliko več sreče, vendar smo zadnja dva meseca trenirali zelo dobro in samo čakali smo, kdaj se nam bo igra dvignila. Na našo srečo se nam je ob pravem trenutku. Zadovoljen sem, da smo prvi niz odigrali tako, kot smo ga. Če sem iskren, sem pričakoval, da bomo tretjega dobili lažje, saj smo povedli z 9:3, toda Calcit je pokazal čvrstost, borbenost in željo do zadnje točke, zato smo tudi v tretjem nizu morali dati svoj maksimum, da smo tekmo srečno pripeljali do konca.«

Kamničani korak do tretjega mesta

Odbojkarji Calcit Volleyballa so na dobri poti, da letošnje državno prvenstvo končajo na tretjem mestu. Na prvi tekmi za tretje mesto so namreč v svoji dvorani brez izgubljenega niza premagali goste iz Kanala, pri katerih se je že v prvem nizu poškodoval njihov najboljši igralec Dejan Čabarkapa. Uspeh kamniških odbojkarjev ni zato nič manjši, za končno tretje mesto pa zdaj potrebujejo le še zmago. Morda bodo do nje prišli že v sredo, 9. aprila, ko bo v Kanalu ob 19. uri na sporedu še druga tekma za tretje mesto.

Calcit Volleyball – Salonit Anhovo   3:0 (15, 22, 22)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, 200 gledalcev. Sodnika: Pevc (Škofja Loka) in Markelj (Bled).

Calcit Volleyball: Hribar – libero1, Novljan, T. Štern 14, Kvas, Pokeršnik 1, Ribič – libero2, Štembergar Zupan 14, Brus 7, Hrast, Stavbar 4, Kotnik 13, Ž. Štern 3. Trener: Marko Brumen.

Salonit Anhovo: Česnik 7, Šarič, Lazar, Marušič, Karnel, Kovačič – libero1, Dos Santos 14, Sirk 9, Mijatovič 6, Čabarkapa 2, Okroglič 5, Krivec. Trener: Leon Schilling.

V letošnji sezoni so se odbojkarji Calcit Volleyballa in Salonita pomerili že petkrat, zmago več, tudi v finalu pokala Slovenije, pa so do prve tekme za tretje mesto v svojih rokah imeli odbojkarji iz Kanala. Toda na zadnjih dveh medsebojnih tekmah so Kamničani le prekinili urok porazov z drugo do zdaj najbolj uspešno slovensko ekipo v domačem prvenstvu. Pred nocojšnjo tekmo je bilo eno od vprašanj, katera od ekip bo še imela dovolj energije v sebi za zmago v malem finalu. Sodeč po igri, ki sta jo prikazali obe ekipi do prvega tehničnega odmora, obe, kajti prav za vsako točko sta se obe ekipi morali še kako potruditi. Malce so Kamničanom na roke šli tudi gostje, ki so do prvega tehničnega odmora kar tri servise poslali v mrežo, nato pa do desete točke še eno, kljub temu pa je bil izid še vedno izenačen. Toda pri vodstvu Calcita z 11:10 se je v gostujoči ekipi poškodoval kapetan Kanalcev in njihov najboljši igralec Dejan Čabarkapa. Šok za gostujočo ekipo je bil prevelik – namesto Čabarkape je v igro vstopil Amrož Sirk -, kar so domači odbojkarji izkoristili na najboljši možni način in na servis Tončka Šterna dosegli kar šest točk zapored, s tem pa tudi do vodstva z 19:11. Prav Tonček Štern je svoji ekipi priboril prvo zaključno žogo za vodstvo z 1:0 v nizih, drugo je izkoristil Andrej Štembergar Zupan.

Tudi drugi niz je domača ekipa nadaljevala s postavo iz prvega, se pravi z Martinom Hrastom, Andrejem Štembergar Zupanom, Domnom Kotnikom, Borisom Brusom, Jernejem Stavbarjem, Tončkom Šternom in prostim igralcem Klemnom Hribarjem. Na drugi strani mreže je Leon Schilling moral tekmo nadaljevati brez Čabarkape, ki ga je kot rečeno zamenjal Sirk, ob njem pa so bili v postavi še Luka Krivec, Jure Okroglič, Urban Česnik, Dane Mijatovič, Israel Dos Santos in prosti igralec Andrej Kovačič. Kamničani so nadaljevali z učinkovito igro v napadu, kar jim je ob drugem tehničnem odmoru po uspešnem napadu Kotnika prineslo dve točki prednosti. S točko Kotnika, asom Štembergar Zupana in blokom Brusa so Kamničani gostom pobegnili že za pet točk (14:9), tako da je Schilling vzel še svoj drugi polminutni odmor v drugem nizu. Do drugega tehničnega odmora so gostje zmanjšali na tri točke, v domači ekipi pa je tik pred odhodom nanj Štembergar Zupana zamenjal Žiga Štern, v gostujoči pa je po njem Sirka za nekaj časa zamenjal Danijel Šarič, sicer drugi libero v kanalski ekipi. Po napaki Tončka Šterna so Kamničani vodili le še za točko, z blokom Dos Santosa pa je na osemnajsti točki sledilo izenačenje in polminutni odmor na zahtevo Marka Brumna. Z asom Žige Šterna in po napaki Krivca so odbojkarji Calcita povedli z 22:19, z asom Danijela Pokeršnika, ki je na servisu zamenjal Brusa pa so prišli do treh zaključnih žog. Tokrat so izkoristili drugo.

V tretjem nizu se je v ekipi Calcit v igro vrnil Štembergar Zupan, še naprej pa so bili Kamničani sicer nevarnejši na servisu, kar jim je do prvega tehničnega odmora tudi prineslo vodstvo s 7:3. Schilling je vzel polminutni odmor, a so njegovi varovanci na prvi tehnični odmor vseeno odšli z zaostankom štirih točk. Z dvema zaporednima točkama Tončka Šterna, drugo je dosegel z blokom, so Kamničani gostom pobegnili že za šest točk (12:6), takšna pa je bila razlika tudi ob drugem tehničnem odmoru. Ker so gostje dosegli dve točki zapored, je Marko Brumen svoje varovance skušal pomiriti s polminutnim odmorom, kar mu je tudi uspelo. S še eno lepo točko Tončka Šterna so Kamničani povedli z 20:13, s tem pa je bila prva tekma za tretje mesto v letošnjem državnem prvenstvu bolj ali manj odločena. Kanalci so se na servis Danijela Šarića in po bloku Mijatoviča domačim še približali na štiri točke zaostanka (18:22), z asom Mijatoviča pa le še na dve točki (22:24), toda Jernej Stavbar je Kamničanom le prinesel zasluženo zmago.   

Izjavi po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyball: »Delo nam je bilo s poškodbe Čabarkape zelo olajšano, kajti vemo, da je on gonilna sila Salonita že celo sezono. Tako, da lahko pohvalim nasprotnike za korektno tekmo, predvsem njihova dva blokerja sta bila za nas nerešljiva uganka, medtem ko so drugi igrali v okviru svojih sposobnosti. Rezultat je bil glede na igralsko zasedbo na parketu pričakovan. Veseli pa me, da je bil pristop moje ekipe pravi. Izpad iz boja za prvo mesto jih ni iztiril. Morda je bilo dva, tri dni nekoliko 'zmede' v glavah, vendar mislim, da smo ujeli tekmovalni ritem in upam, da bomo tak pristop ponovili tudi v Kanalu.«

Leon Schilling, trener Salonit Anhovo: »Če ostaneš brez svojega najboljšega igralca, je težko igrati. Toda kljub temu smo Kamničanom nudili dober odpor, zato bi tistim, ki so med sezono manj igrali, izkazali s svojo igro. Prvi niz smo do osme točke, navkljub kar petim lastnim napakam vodili, tako da smo do poškodbe Čabarkape igrali za nas in za nasprotnike. Motiva v naši ekipi je še dovolj in naredili bomo vse, da se še enkrat vrnemo v Kamnik.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografija: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice