Mali grad

Madžarke so bile tokrat boljše od kamniških odbojkaric

13.03.2017

 

Madžarke so bile tokrat boljše od kamniških odbojkaric Odbojkarice Calcit Volleyballa so v finalni tekmi zaključnega turnirja srednjeevropske lige v Zagrebu izgubile z madžarsko ekipo Linamar Bekescsabai z 1:3 (24, -10, -18, -24). Za Madžarke je bila to prva lovorika v srednjeevropski ligi, ljubljanske odbojkarice so ostale pri dveh. Že v petek čaka slovenske državne prvakinje nova težka preizkušnja, saj bodo v Kranju igrale na zaključnem turnirju pokala Slovenije. V polfinalu se bodo pomerile z ekipo Formula Formis.

Calcit Volleyball – Linamar Bekescsabai  1:3 (24, -10, -18, -24)

Zagreb - Športna dvorana Bojana Stranića, gledalcev 250, sodnika: Kramar Šandl (Hrvaška), Isajlović (Avstrija).

Calcit Volleyball: Grudina 5, Božič, Mihevc 4, Blažič 6, Pahor, Igličar 1, Zaplotnik, Kostić 17, Jerala - libero, Turk, Koleva 22, Van de Vyver 1. Trener: Nicola Negro.

Linamar Bekescsabai: Szakmary 11, Szipin - libero, Nazarenko, Clement 15, Talas 3, Bodnar 5, Soos 1, Matić 12, Molcsanyi - libero, Petrenko 1, Ludman, Smirnova 27. Trener: Saša Nedeljković.

Branilke naslova v srednjeevropski ligi so imele na sobotni polfinalni tekmi zaključnega turnirja z domačo Mladost Proenergy težave le v prvem nizu, ki so ga celo izgubile, nato pa je do izraza prišla njihova večja kakovost. Še lažje so si pot do finala priborile odbojkarice Linamar Bekescsabaija, saj Novi KBM Braniku niso prepustile niti niza, tekma pa se je končala po le 68 minutah igre. V ponovitvi lanskega finala so bile tokrat boljše madžarske odbojkarice, ki so imele v svojih vrstah več razpoloženih igralk, precej boljše pa so bile tudi v bloku.

V rednem delu tekmovanja so slavile ljubljanske odbojkarice, ki so na turnirju v Bekescsabaiju popolnoma nadigrale najboljšo madžarsko ekipo, bolje pa so začele tudi finalni obračun v Zagrebu. Z dobrim servisom so oddaljile nasprotnice od mreže, v napadu sta bili razpoloženi Slavina Koleva in Olivera Kostić, dobro pa je deloval tudi blok v povezavi z obrambo. Takšna igra jim je po uspešnem napadu Koleve prineslo vodstvo s 17:11, nadaljevanje niza pa je bilo manj uspešno. Madžarke so se vrnile v igro, na 23. točki izid izenačile, Tina Grudina in Pia Blažič z asom pa sta le preprečili popolno preobrat.

Zato pa je bil začetek drugega niza popolnoma v znamenju madžarske ekipe, ki je z boljšim servisom zlahka prihajala do točk. Na drugi tehnični odmor je odšla s prednostjo desetih točk, po vrnitvi na igrišče pa je Tatjana Matić dosegla še dva zaporedna asa, tako da je bilo le še vprašanje, kakšna bo razlika ob koncu niza. Na koncu je znašala 15 točk, v madžarski ekipi, ki je bila veliko boljša tudi v bloku, pa je bila za blok Calcit Volleyballa nerešljiva uganka Rusinja Irina Smirnova.

V tretjem nizu so branilke naslova ob prvem tehničnem odmoru zaostajale za tri točke, čeprav sta bili ekipi na peti točki še skupaj. Po uspešnem napadu Grete Szakmary je bilo že 11:7 za ekipo iz Bekescsabe, toda na servis Blažičeve je na enajsti točki sledilo novo izenačenje, Koleva pa je po polminutnem odmoru kalcitovke z dvema zaporednima točkama popeljala do vodstva (13:11). Na drugi tehnični odmor so s točko prednosti vseeno odšle madžarske odbojkarice, ki so do konca niza prevladovale v vseh elementih igre in se po novem bloku veselile vodstva z 22:17. Po napaki Blažičeve, ki je zadela "anteno", je tudi drugi niz pripadel madžarski ekipi.

Najbolj izenačen je bil četrti niz, v katerem sta se ekipi menjavali v vodstvu, ob prvem tehničnem odmoru so za točko vodile Madžarke, na drugega so s točko prednosti po napadu Kostićeve odšle Ljubljančanke. Odlična Koleva je z uspešnim napadom in nato še blokom slovenske državne prvakinje držala na treh točkah prednosti, še bliže izenačenju v nizih pa so bile po napaki Szakmaryeve, saj so vodile že s 23:19. Vendar se s tem niso strinjale madžarske odbojkarice, ki so na 23. točki izid izenačile, nato pa s petnajsto blok točki na tekmi prišle še do zmage.

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografija: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice