Mali grad

»Lutka, naša prijateljica«

11.04.2018

 

»Lutka, naša prijateljica«Podžupan Matej Slapar se je popoldan v imenu Občine Kamnik skupaj z ravnateljico Zasebnega vrtca Sonček Dito Horvatičekudeležil prijetne prireditve, ki se je odvijala na igrišču enote Trobentica Zasebnega vrtca Sonček.

Lutka je naša prijateljica doma, v vrtcu, na izletu … Lahko pa vsepovsod. »Lutka je naša najboljša prijateljica, ko želimo nekaj povedati, ko smo žalostni ali veseli, ko smo jezni, ko nas je strah, ko želimo, da nam prisluhnejo, ko navdušujemo in motiviramo, ko se igramo gledališče in smo lutkarji, ko smo zaspani ...« Tako so lutke opisali otroci Zasebnega vrtca Sonček, ki so se s plesom in petjem ter z velikim navdušenjem družili na dvorišču vrtca.

Z dogodkom pa se ob praznovanju občinskega praznika pridružujejo že četrto leto zapored. V avli enote Trobentica je bila na ogled razstava lutk in projekcija videa prisotnosti lutke v vrtcu, pripravili so bogat srečelov, na katerem je bila vsaka srečka dobitna.

»Lutke oživijo z našo energijo in našo domišljijo – torej, jih prebudimo. Otrok lahko vzame lutko v roke in preko nje spoznava lastne sposobnosti. Zaigra kar je slišal ali čustveno doživel. Lahko izrazi svoje probleme, vse brez strahu izpostavljanja, saj to počne preko lutke. Izraža svoje notranje konflikte in situacije, ki jih morda v realnem svetu ne (z)more. Lutka ponuja neskončno možnosti domišljije in ustvarjalnosti. Lutka ima čarobno moč in zavzema vse bistvene elemente, ki so pomembni za otrokov razvoj. Otroci imajo lutke radi. Lutka otroka aktivira pri vzgoji in učenju. Zato naj lutka ostane otrokova in naša prijateljica. Hvala, da ste danes z nami tudi vi in upam, da se skupaj z nami veselite zgodb, ki jih pripovedujejo lutke iz našega vrtca,« je ob druženju povedala ravnateljica Zasebnega vrtca Sonček Dita Horvatiček.

Podžupan Matej Slapar pa je mladim navdušencem nad lutkami namenil naslednje misli: »V veselje nam je, da se tudi vaš vrtec pridružuje praznovanju občinskega praznika. Lutke ste izdelovali celo letošnje leto. Sami ste jih izdelali in s tem pokazali, da ste pozitivno naravnani. Niste se poslužili novodobnih tehnologij, temveč z lastnimi rokami in z veliko mero domišljije ustvarili prečudovite izdelke, ki ste jih na ogled postavili v prostorih vrtca. Ustvarjali ste tako, kot so ustvarjali že naši predniki. Glede na to, da vi otroci tako lepo ohranjate dediščino naših prednikov, verjamem, da se nam ni bati za ohranjanje le-te tudi za prihodnje generacije. Hvala za vašo prireditev, hvala, da negujete tradicijo in hvala, da v Zasebnem vrtcu Sonček tako dobro delujete.«

 


<< Nazaj | Novice