Mali grad

Liraši doma z uspešnega gostovanja na London Wales Choir of the World

08.07.2012

 

V nedeljo, 8.  julija 2012, smo se pevci PSPD Lira Kamnik vrnili s fantastičnega  gostovanja na predolimpijskem festivalu moškega zborovskega petja v Londonu.

Naporno petdnevno gostovanje smo pričeli že v sredo, 4. julija 2012, ko smo z letališča Jožeta Pučnika Ljubljana poleteli v London. Tam nas je ob prihodu nepričakovano pozdravilo sonce in napovedalo neobičajno vreme za mesto dežja in megle.

Četrtkovo dopoldne smo izkoristili za ogled znamenitosti in sicer, nove olimpijske vasi, Tower Bridga in Greenwicha. Zvečer pa nas je čakala prva vaja v domu naših waleških pevskih prijateljev iz London, Wels Male Voice Choir. Le -  ti so tudi  organizirali celotno prireditev. Vaja je minila v prijetnem vzdušju in ponovnem  snidenju dveh prijateljskih zborov in predvsem pevcev.

V petek, 6. julija 2102,  je bilo časa za turistično pohajanje malo, a smo si kljub temu ogledali Covent Garden in tamkajšnje umetniško življenje. Po novem tam s svojo restavracijo ne manjka niti znameniti angleški kuharski mojster Jamie Oliver. V popoldanskem času nas je čakala prva skupna vaja v središču City Temple na Holborn Viaduct, ki nam je pobrala še zadnje atome moči. V poznih večernih urah smo se vrnili do prenočišča ter polni prijetnih vtisov hitro zaspali.

Sobotni veliki dan se je pričel zgodaj zjutraj, saj smo že ob  8. uri  prispeli v Royal Festival Hall, kjer je potekala generalna vaja skupaj z Cory Bandon in solistom Brynom Terfelom.  Ob 14. uri pa se je začelo zares. V več kot tri in pol urnem nastopu smo izvedli celotni program, med drugim pa prvič izvedli pesnitev enega najpopularnejših skladateljev klasične glasbe Karla Jenkinsa: The Hero's Journey, skladbo za moški zbor in brass band. Skladatelj je bil prisoten tudi na koncertu, kjer je za svoje delo prejel bučen aplavz. Po končanem koncertu je celotno občinstvo in ves pevski sestav odšlo do reke Temze, kjer je basist Bryn Terfel izvedel še dodatni program. V njem seveda ni manjkala himna Welsha.

V nedeljo, 8. julija 2012, nas je na poti domov pospremilo običajno deževje, ki se tokrat ni izneverilo tradiciji. Tako smo v Veliki Britaniji končali še eno uspešno predstavitev Slovenije in občine Kamnik. Pustili smo dober vtis, navezali nove  stike in se vrnili domov za izkušnjo bogatejši.

Čestitke Liraši in še mnogo glasbenih uspehov!

Besedilo in fotografije: Janez Balantič, PSPD Lira Kamnik


<< Nazaj | Novice