Mali grad

Letošnji plamen Luči miru iz Betlehema z mislijo: »Pustiva se VNETI«

20.12.2017

 

Letošnji plamen Luči miru iz Betlehema z mislijo: »Pustiva se VNETI«Župan Marjan Šarec je popoldan skupaj s sodelavci v občinski stavbi sprejel kamniške skavte, ki so prinesli plamen Luči miru iz Betlehema. Le-ta je z geslom »Pustiva se VNETI« v prostorih Občine Kamnik na voljo tudi občankam in občanom.

Luč miru iz Betlehema je mednarodna dobrodelna akcija, ki je razširjena po celotni Evropi, k nam pa prihaja že sedemindvajseto leto zapored. Nosilec akcije je Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, partnerske organizacije pa Zveza tabornikov Slovenije - nacionalna skavtska organizacija, Zveza bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov ter člani Slovenske zamejske skavtske organizacije. Plamen Luči miru oznanja veselo sporočilo miru, povezanosti med narodi, sprejemanje različnosti. Letošnje geslo »Pustiva se VNETI« je vabilo v dvojini – ni ukaz in ni prisila. Je kot odpiranje vrat – jaz sprejemam plamen in želim goreti, a bom neskončno srečnejši, če lahko to narediva skupaj – zato te vabim, da se pustiva vneti.

Tako kot vsako leto so kamniški skavti poleg plamena zbranim prenesli tudi letošnjo poslanico, ki pa se glasi: »Začelo se je v votlini, daleč stran od mene in tebe, ko se je zgodil čudež. Prišel je za vse, da bi vžgal naša srca. Bil je kot prižgana sveča, ki sveti le tako, da se daruje. Mnogi so se bali, da bi se jih plamen dotaknil, tiste pa, ki so ga sprejeli, je povabil, da svetijo skupaj in vnemajo druge. Prepotoval je dolgo pot, da je danes lahko pred menoj in pred teboj. Kaj bova naredila z njim? Lahko se obrneva stran in sva še naprej pusti sveči, ki se bojita, da bi se ju plamen dotaknil. Ali pustiva, da iz mene in tebe naredi naju, da ga širiva naprej. Kaj bova vzela danes? Je spet dovolj samo sveča ali bova tokrat sprejela plamen?« Poslanica povzema pot Luči miru od Betlehema do vsakega posameznika. Začne se z omembo (betlehemske) votline, ker se je rodil Jezus, ki ga simbolizira Luč miru iz Betlehema. Luč gori in prižiga druge. Na tej poti pride pred nas in nas povabi, da se tudi mi pustimo prižgati in prižigamo druge. Pred nami pa je odločitev ali se bomo pustili vneti ali bomo nadaljevali kot ugasnjena sveča.

Luč miru iz Betlehema je v prostorih Občine Kamnik na voljo občankam in občanom, in sicer v času uradnih ur, v ponedeljek, od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure, v sredo, od 8. do 12. ure ter od 13. do 17. ure in v petek, od 8. do 13. ure.


<< Nazaj | Novice