Mali grad

Letošnje Perovanje v znamenju Kamniške Bistrice, ki povezuje

13.05.2016

 

Perovanje

Društvo Perovo vas v soboto, 14. maja 2016, vabi na Perovanje. Letos bodo v središče tradicionalnega druženja Krajevne skupnosti Perovo postavili povezovanje (kamniških) krajev ob Kamniški Bistrici, poudarili vpliv alpske reke na pomen občine za razvoj in blagostanje občanov in zato Perovanje pomensko poimenovali Kamniška Bistrica povezuje.

Za prireditveni prostor so si izbrali levi in desni breg Kamniške Bistrice, ki ga povezuje lep in trden nov most. A tega prazničnega 14. maja 2016 (ko bomo praznovali 775 - rojstni dan Perovega) bo oba perovska bregova simbolno povezovala tudi perovska (tirolska) žičnica, za katero bodo poskrbeli zlato nagrajeni kamniški gorski reševalci, preizkusili pa perovski »mladički«.

Ampak, kar se povezovanja tiče, so šli v svojih prizadevanjih še dlje. Pripravljajo tudi prve kamniške Igre krajevnih skupnosti brez meja in nanje povabili vse kamniške krajevne skupnosti, še posebej pa tiste, ki so povezane s Kamniško Bistrico. Kajti pravijo, da so njihove meje najbolj trdne, ko jih na široko odprejo za sodelovanje.

Seveda pa bo Perovanje tudi letos praznik za razglednico, ki jo bodo popisale številne poučne in zabavne delavnice na temo Kamniške Bistrice, nastopi odličnikov, s perovskimi stihoklepci na čelu. 

Programski perovanjski urni utrip

Programske štrene znajo premešati še telovadne razgrajačice Perovčice, ulični telovadci Street workout ter ansambel Las Gafas.

Igre kamniških krajevnih skupnosti brez meja

Igre kamniških krajevnih skupnosti brez meja, se bodo »zgodile« na dan perovskega praznika Perovanja, to je 14. maja 2016 popoldan.

Vsaka krajevna skupnost se lahko iger udeleži, če ima v krajevni skupnosti skupino štirih moških in žensk, ki so pripravljeni skoraj celotno majsko sobotno popoldne posvetiti zabavnemu druženju, fizičnim naporom in dostojnemu zastopanju lastne krajevne skupnosti.

Ekipe so mešane, v vsaki mora biti vsaj en predstavnik ali predstavnica nasprotnega spola, skupaj pet ljudi, vsi morajo biti polnoletni.

Pomerili se bomo v naslednjih disciplinah

VLEČENJE PEROVSKE VRVICE

Gre za klasično travniško igro, kdo bo koga povlekel čez sredino. Perovska različica bo potekala na naši novi brvi, ki s svojo ukrivljenostjo zagotavlja izjemno okolje za vlečenje, hkrati pa simbolizira stoletno rivalstvo med Spodnjim in Zgornjim Perovim. Zmaga ekipa, ki drugo dvakrat povleče preko sredine.

Vsak uspešni poteg prinese dve točki.

BABO V KOŠU NESE

Igra je spomin na migrante iz Spodnjega Perovega, ki so se mimo želje staršev oženili na Zgornje Perovo in so morali mladoporočenke v košu pretihotapiti na drugi breg. V pomoč jim je bila vrv, ki so jo napeljali pod mostom. Tako bo tudi posamezna ekipa napeljala pomožno varnostno vrv, nato pa bo en član ekipe drugega natovoril v koš in ga prenesel čez reko. Člani druge ekipe jih bodo ovirali z zlivanjem vode z mosta. Mokra in hladna igra za najbolj vzdržljive člane ekipe.

Meri se čas. Najpočasnejša ekipa dobi točko, vsaka hitrejša točko več.

ROŽE ZALIVA DEKLICA ZALA

Ekipa določi člana zalivalca, ki mora obvezno nositi ženska oblačila, ostali člani pa tvorijo živo verigo podajanja vode v čebričku.

Meri se količina zbrane vode v 2 min. Ekipa, ki zbere najmanj vode dobi točko, vsaka naslednja točko več.

HVALNICA KRAJEVNI SKUPNOSTI

Ekipa predstavi pesem – hvalnico lastni krajevni skupnosti. Ekipa sama izbere ali bo pesem zapeta, odrecitirana ali odigrana. Upošteva naj, da je prizorišče veliko in da sta naenkrat na voljo zgolj dva mikrofona in predvajalnik zvočnih zapisov. Ekipa s seboj prinese tudi predstavitvene materiale.

Komisija ocenjuje zunanjo podobo (kostumi, rekviziti) z eno točko za povprečno, dvema točkama za zelo dobro in tremi točkami za odlično.

Komisija ocenjuje umetniški vtis izvedbe z eno točko za povprečno, dvema točkama za zelo dobro in tremi točkami za odlično.

Omenjanje reke Kamniške Bistrice v pesmi prinese dodatno točko.

Vse naštete igre bo nepristransko ocenjevala komisija, sestavljena iz predstavnika krajevne skupnosti Perovo, predstavnika Zavoda za turizem in šport in predstavnika Mladinskega sveta Kamnik in ministrica za kulturo.

Organizator si pridržuje pravico do spremembe oziroma prilagoditve programa.

Besedilo: Športno kulturno društvo Dober dan, Perovo
Fotografije: Občina Kamnik


<< Nazaj | Novice