Mali grad

Leto 2014 so Kamničani začeli z zmago, Kamničankam poraz po sedemnajstih zmagah

12.01.2014

 

Leto 2014 so Kamničani začeli z zmago

Odbojkarji Calcit Volleyballa so se morale krepko potruditi, da so na svoji prvi tekmi v letu 2014 prišli do vseh treh točk. V 16. krogu 1. DOL so gostje iz Nove Gorice slavili v prvem nizu, nato pa so Kamničani vajeti igre počasi le prevzeli v svoje roke in iz niza v niz igrali bolje. Že v torek pa varovance Marka Brumna čaka nova težka preizkušnja, kajti na prvi tekmi osmine finala pokala Challenge bodo ob 20. uri gostili ekipo Selver iz Tallina.

Calcit Volleyball – Go Volley  3:1 (-24, 20, 19, 13)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 150 gledalcev. Sodnika: Štamcar (Mokronog) in Novak (Dvor).

Calcit Volleyball: Lakner, Hribar – libero1, Novljan 4, T. Štern, Pokeršnik 14, Ribič – libero2, Štembergar Zupan 12, Brus 2, Hrast 2, Stavbar 8, Kotnik 17, Ž. Štern 1. Trener: Marko Brumen.

Go Volley: Vrtovec 10, Marc, Basaneže 6, Čuturič, Konjedic 1, Filiputti 5, Savičič 10, Bregar 8, Tomič 5, Kuburović 4, Gašparin – libero1, Maraž – libero2. Trener: Jasmin Čuturič.

Kamničani so se v državnem prvenstvu v minulem letu od svojih navijačev poslovili s porazom proti Panviti Pomgradu, zato so si še toliko bolj želeli v novo leto stopiti z zmago. Trener Marko Brumen je tekmo proti gostom iz Nove Gorice začel v postavi Martin Hrast, Domen Kotnik, Žiga Štern, Boris Brus, Jernej Stavbar, Danijel Pokeršnik in na mestu prostega igralca Klemen Hribar. Manjkal je drugi organizator igre Tine Kvas, med dvanajsterico pa je bil Jure Lakner. Na drugi strani mreže je nekdanji slovenski reprezentant in svojčas eden najboljših slovenskih odbojkarjev Jasmin Čuturič, ki tudi tokrat ni igral, tekmo začel s Strahijo Kuburovičem, Maticem Vrtovcem, Darijem Savičičem, Gregorjem Basanežejem, Miho Bregarjem, Danielom Filiputtijem in prostim igralcem Janom Gašparinom. Ob kar treh asih do prvega tehničnega odmora so gostje nanj odšli z dvema točkama prednosti, domačini pa so do točk prihajali v glavnem po zaslugi lastnih napak Novogoričanov. Tudi do drugega tehničnega odmora so gostje naredili več lastnih napak, a so kljub temu po zaslugi slovenskega kadetskega reprezentanta Matica Vrtovca še naprej vodili z dvema točkama prednosti. Do prve občutnejše prednosti so varovanci Jasmina Čuturiča prišli po napadu Savičiča za vodstvo z 18:15, toda ko so po njegovi napaki Kamničani prvič v prvem nizu povedli z 19:18, je prvič v tem nizu dišalo po preobratu. Tudi v sami končnici niza so bili bližje zmagi domači odbojkarji, ki so si z blokom Borisa Brusa tudi prvi priigrali zaključno žogo za vodstvo z 1:0 v nizih, toda mladi Vrtovec je poskrbel za izenačenje, Miha Bregar z dvema zaporednima točkama pa za vodstvo gostov z 1:0 v nizih.

Tudi v drugi niz sta ekipi krenili v nespremenjenima zasedbama. Tudi v njem so imeli do vodstva z 10:7 pobudo gostujoči odbojkarji. Že pri zaostanku dveh točk (1:3) je Marko Brumen namesto Borisa Brusa v igro poslal Žana Novljana, ob zaostanku treh točk pa še Andreja Štembergar Zupana namesto Žige Šterna. Tudi s tema menjavama so Kamničani vajeti igre počasi le prevzeli v svoje roke, čeprav so tudi ob drugem tehničnem odmoru gostje še vodili z dvema točkama prednosti. Do novega izenačenja v drugem nizu, po izidu 7:7, je prišlo na osemnajsti točki po napaki Filiputtija, do prvega vodstva po izidu 5:4 pa so prišli po še eni napaki gostov, tokrat Basanežeja, Kamničani pa so povedli z 21:20. Do konca niza gostje niso osvojili niti točke, na servisu je bil Novljan, čeprav so še vodili z 20:18. Toda v končnici so naredili kar šest lastnih napak. Tudi zadnji dve točki v drugem nizu so odbojkarji Calcita dosegli zahvaljujoč napakam gostov.

Domači trener Marko Brumen v tretjem nizu ni menjal zasedbe, ki je dobila drugi niz, kar pomeni, da sta Žan Novljan in Andrej Štembergar Zupan ostala v igri, medtem ko je Čuturič na mestu korektorja Filiputtija zamenjal z Daliborjem Tomičem. Z odličnimi servisi so si Kamničani, pri katerih se je ob Kotniku razigral še Danijel Pokeršnik, do prvega tehničnega odmora priigrali tri točke prednosti, z dobro igro, predvsem pa učinkovitem napadu pa so na drugi tehnični odmor odšli s prednostjo štirih točk. Ko je asa po Pokeršniku in Kotniku dosegel še Stavbar, so domači odbojkarji povedli z 18:13. Trener novogoriške ekipe je po polminutnem odmoru izvedel še dvojno menjavo, saj je v igro poslal Janija Konjedica in Žana Marca, počivati pa sta odšla izkušena Kuburovič in Basaneže. Toda niti to ni zaustavilo domače ekipe, ki jo s tremi zaporednimi točkami povedla s 23:15. Do konca niza so gostje nekoliko umilili poraz, predvsem po zaslugi dveh asov Tomiča, toda z blokom Štembergar Zupana so imeli Kamničani najmanj točko v tem dvoboju že v žepu.

Vendar se domača ekipa samo s točko ni zadovoljila, temveč je tudi v četrtem nizu nadaljevala z dobro igro. Še naprej so bili veliko boljši od nasprotnikov na sprejemu, v tem elementu igre je blestel Klemen Hribar, ki je imel kar 91-odstotni sprejem, od tega 55-odstotkov idealnega, v napadu se je razigral še Štembergar Zupan, Kamničani pa so bili boljši tudi na servisu. Plod takšne igre je bilo njihovo vodstvo s šestimi točkami ob drugem tehničnem odmoru, čeprav je Čuturič v četrtem nizu v igro vrnil Basanežeja, zato pa je mladi Konjedic še naprej ostal v vlogi organizatorja igre. Toda ko so Kamničani prav po napaki neizkušenega Konjedica prišli že do desetih točk prednosti (22:12), je bilo dokončno jasno, da bodo vse tri točke ostale v Kamniku. V končnici niza se je z dvema točkama izkazal Štembergar Zupan, zadnjo točko pa so Kamničani dosegli po napaki na servisu Daniela Filiputtija.

Izidi 16. kroga v 1. DOL

Calcit Volleyball – Go Volley 3:1 (-24, 20, 19, 13), Fužinar Metal Ravne – Astec Triglav 3:1 (18, 17, -23, 22), Lunos Maribor – Panvita Pomgrad 1:3 (20, -19, -21, -19), Salonit Anhovo – Šoštanj Topolšica 3:0 (22, 21, 21), Krka prosta.

Vrstni red: 1. Salonit Anhovo 36 (40:16) – tekma več, 2. Calcit Volleyball 33 (37:20) – tekma več, 3. Panvita Pomgrad 28 (36:23), 4. Lunos Maribor 23 (29:23), 5. Go Volley 23 (30:25), 6. Fužinar Metal Ravne 15 (17:31), 7. Šoštanj Topolšica 14 (22:33), 8. Krka 12 (21:36,  9. Astec Triglav 8 (17:40).

Izjavi po tekmi Calcit Volleyball – Go Volley

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »Začetek tekme je bil mlačen z obeh strani. Pri nas smo imeli, podobno kot gostje, čez novo leto veliko težav z boleznijo, zato nismo mogli narediti nobene 'baze', tako da so tisti igralci, ki so bili zdravi, morali delati še več, kot bi drugače in so bili utrujeni. Tisti, ki pa so bili bolni, pa tudi še niso čisto v top formi. Včeraj smo imeli navkljub vsemu kar naporen fitnes, saj sem računal, da bomo to tekmo vseeno dobili, kar se je na koncu pokazalo, da smo tudi jo, vendar so imeli igralci še težke noge, prisotna pa je bila tudi utrujenost, mislim pa tudi, da v prvem nizu niso še zmogli psihične energije, da bi telesno utrujenost premagali z voljo. Šele, ko so videli, da ne bo šlo na ta način, so zaigrali bolje. Tokrat bi pohvali Stavbarja, ki je bil izjemno razpoložen v napadu, tudi Novljan je na servisu naredil dolgo serijo, pa tudi Štembergar Zupan, za katerega sem upal, da mu ne bo treba stopiti v igro, ker je bil en teden resnično zelo bolan, je pokazal zelo dobro igro.« 

Jasmin Čuturič, trener Go Volleyja: »Občutek imam, da so v prvem nizu domačini naredili več napak v igri in zato smo tudi zmagali v njem. V drugem nizu smo dobro igrali do dvajsete točke, ko smo še vodili z 20:18, nato pa smo padli predvsem na sprejemu, kar je odločilo. Ko smo videli, da je Salonit premagal Šoštanj in smo vedeli, da imamo igranje v modri skupini zagotovljeno, sem dal priložnost tudi nekaterim mlajšim igralcem ter igralcem, ki so rekonvalescenti, da dobijo občutek za igro. Zadovoljen sem bil s tem, kako se je držala ekipa do končnice drugega niza, kajti med prazniki smo tudi mi imeli precej težav z boleznijo in poškodbami. Na tem moramo graditi v nadaljevanju prvenstva.«

Poraz po sedemnajstih zmagah

Odbojkarice Calcit Volleyballa so v leto 2014 krenile s porazom, saj jih je na tekmi desetega kroga v Budimpešti premagala ekipa Vasasa. Kamničanke so tekmo začele zelo slabo, nato z dobro igro prišle do izenačenja v nizih na 2:2, v tie-breaku pa so bile Madžarke spet boljše. Po sedemnajstih zmagah je to njihov prvi poraz, že v sredo pa bodo na prvi tekmi osmine finala pokala Challenge gostile Poreč.

Vasas Budimpešta – Calcit Volleyball  3:2 (13, 14, -16, -16, 10)

Budimpešta – Dvorana Vasas. 120 gledalcev. Sodnika: Juraček (Slovaška) in Schimpl (Avstrija).

Vasas Budimpešta: Levai – libero, Miklai 20, Ludman 1, Stefanik 22, Talas 7, Szabo 8, Vacsi 11, Gubicza 4, Pekarik, Benko, Toth. Trener: Zoltan Jokay.

Calcit Volleyball: E. Mori 3, Turnšek 17, Božič, Kavčič, Borko 10, Vrhovnik 6, Valenčič 1, N. Mori, Hribar – libero2, Jerala – libero1, Charuk 11, Ščuka 11. Trener: Gašper Ribič.

Trener Kamničank se je po velikem slavju v finalu pokala Slovenije kar malce bal nocojšnjega gostovanja v glavnem mestu Budimpešte. Tudi zato, ker je od zmagoslavja v Hočah minilo več kot štirinajst dni, pa tudi zato, ker so imele nekatere igralke manjše zdravstvene težave, prav tako pa se po takšnih uspehih rado zgodi, da ekipa na naslednji tekmi podzavestno zaigra slabše. Toda uvod na tekmo, ki so jo slovenske pokalne zmagovalke začele v postavi Mojca Božič, Petra Vrhovnik, Sara Valenčič, Tamara Borko, Lucy Charuk, Tjaša Turnšek in na mestu proste igralke Meta Jerala, je bil še spodbuden, saj so na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo točke. Toda nadaljevanje niza je bilo zaskrbljujoče, kajti Madžarke so na servis Orsolye Stefanik in Zsuzsanne Talas do drugega tehničnega odmora gostjam pobegnile kar za sedem točk. Tudi do konca niza je bilo vse v znamenju domače ekipe, ki je bila veliko boljša tudi v bloku, v tem elementu igre je ob Stefanikovi blestela še Zsanett Miklai, in ko so Madžarke povedle z 21:10, je bilo jasno, da je za Kamničanke prvi niz izgubljen. Težave na sprejemu in posledično tudi v napadu, so se varovankam Gašperja Ribiča nadaljevale tudi v drugem nizu. Ob drugem tehničnem odmoru so za domačo ekipo zaostajale za šest točk, z novo serijo točk za vodstvo z 21:13 pa so bile odbojkarice Vasasa pred zmago tudi v drugem nizu, ki so jo tudi potrdile.

V tretjem nizu se je Ribič odločil še za menjavo na mestu organizatorke igre – že v drugem nizu je Valenčičevo na sprejemu zamenjala Lana Ščuka -, ko je namesto Božičevo na igrišče stopila Eva Mori. Morda je tudi to pripomoglo k preobratu, predvsem pa so Kamničanke popravile svoj sprejem, pa tudi njihovi servisi so bili bolj natančni in močnejši. Ob prvem tehničnem odmoru v tretjem nizu so še vodile za dve točki, ob drugem pa že za osem. Z dobro igro so nadaljevale do konca tretjega niza, ki so ga zanesljivo rešile v svojo korist. Še bolje so začele četrti niz, kajti do prvega tehničnega odmora so si tudi po zaslugi boljšega napada priigrale štiri točke prednosti, ko pa so na drugi tehnični odmor odšle že s prednostjo sedmih točk, je bilo bolj ali manj jasno, da bo o zmagovalkah tega dvoboja odločal tie-break. Kamničanke so vodile tudi že s 23:8, v končnici niza pa so Madžarkam dovolile, da so se vrnile v igro, kar ni bila dobra napoved za odločilni niz. V njem je bila ves čas pobuda na strani domače ekipe, ki je na menjavo strani odšla z dvema točkama prednosti, nato pa so Madžarke povedle še z 12:8. Čeprav je Gašper Ribič potek tekme skušal preobrniti s polminutnim odmorom, mu to tokrat ni uspelo, kajti v svoji ekipi tokrat ni imel dovolj razpoložene igralke. Tako so odbojkarice Calcit Volleyballa po zmagoviti seriji sedemnajstih zmag morale igrišče zapustiti sklonjenih glav, vendar poraz še zdaleč ni tragičen. Prej ali slej je moralo priti tudi do njega, in če je že moralo priti do njega, je bolje, da je prišlo zdaj, kot pa na naslednjih tekmah, ki so pred kamniško ekipo, ki jo čaka izredno naporni teden. V sredo bodo v svoji dvorani gostile Poreč na prvi tekmi osmine finala pokala Challenge, dan pozneje bodo z ekipo Doprastava igrale tekmo 13. kroga srednjeevropske lige, v soboto pa bodo v enajstem krogu tega tekmovanja gostile še Askö Linz. V Budimpešti so imele Kamničanke največ težav z učinkovitostjo v napadu, ki je bila le 30-odstotna, čeprav je res, da tudi domačinke niso ravno blestele v tem elementu igre, zato pa so bile Madžarke precej boljše v bloku, saj so jih dosegle trinajst ali štiri več kot gostje, predvsem pa v servisu, kjer so za dvanajst asov naredile devet lastnih napak, Kamničanke pa za sedem asov šest.

Izidi desetega kroga srednjeevropske lige

Vasas Budimpešta – Calcit Volleyball 3:2 (13, 14, -16, -16, 10) Slavia Bratislava – Nova KBM Branik 1:3 (18, -25, -15, -18), SVS Post – Teva Gödöllö 3:0 (15, 10, 14), Askö Linz – Doprastav Bratislava 0:3 (-19, -16).

Vrstni red: 1. Nova KBM Branik 26 (28:8), 2. Calcit Volleyball 23 (27:13), 3. SVS Post 22 (25:10), 4. Doprastav Bratislava 19 (21:13), 5. Vasas Budimpešta 11 (14:19) – tekma manj, 6. Slavia Bratislava 8 (11:25), 7. Teva Gödöllö 3 (6:24) – dve tekmi manj 9. Askö Linz 2 (6:26) – tekma manj.

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice