Mali grad

Letni koncert Prvega slovenskega pevskega društva LIRA Kamnik

07.06.2014

 

Na gradu Zaprice so člani Prvega slovenskega pevskega društva LIRA Kamnik pripravili letni koncert, ki se ga je v imenu Občine Kamnik udeležila podžupanja mag. Julijana Bizjak Mlakar.

Zbrane je pred začetkom koncerta v imenu Občine Kamnik nagovorila podžupanja mag. Julijana Bizjak Mlakar ter povedala: »Vesela sem, da je danes tukaj, v tem pravljičnem okolju, toliko zvestih poslušalcev Lire in drugih ljubiteljev zborovskega petja, ne glede na to, da se v občini Kamnik v tem tednu odvija mnogo kulturnih prireditev.« Nato pa še dodala: «Del zgodovine, ki jo tvorimo ljudje, poseben del zgodovine, predstavlja Prvo slovensko pevsko društvo LIRA Kamnik in njeni pevci. Predstavlja občino Kamnik tudi izven njenih meja, pomembna pa je tudi zaradi častitljive starosti in ima posebno zgodovinsko poslanstvo. Opus zbora goji slovensko pesem in zbuja narodno zavest.«

Prvo slovensko pevsko društvo LIRA Kamnik je bilo ustanovljeno leta 1882, gojenju pesmi, še posebno slovenske ljudske pesmi, pa je vse od takrat posvečalo in namenjalo posebno pozornost. Kljub težki finančni situaciji jim je v zadnjih desetih  letih uspelo izvesti lepo število samostojnih koncertov. Slovensko ljudsko pesem in tako tudi ime Slovenije in Kamnika, so ponesli daleč čez državne meje

Liraši se trudijo, da v svoje programe vključujejo različna dela. Poleg slovenskih ljudskih pesmi pojejo tudi dela svetovnih skladateljev. V današnjem večeru smo pod dirigentsko taktirko prof. dr. Andreja Missona prisluhnili koroškim ljudskim pesmim in pesmim z Lirinih poti, publiki so se tako predstavili s pestrim in zanimivim glasbenim programom. S spremljavo na klavirju se jim je pridružila Saša Božič, kot gostje so dogajanje popestrili člani klape Mali Grad, ki so nas skupaj z Liraši popeljali na morje. Vezna beseda pa je pripadala Barbari Božič.

Po koncertu so si gostje ogledali razstavo Lirinih muzejskih eksponatov, sledilo pa je prijetno druženje ob spominih na mnoge koncerte in pete pesmi Prvega slovenskega pevskega društva LIRA Kamnik.


<< Nazaj | Novice