Mali grad

Letni koncert LIRE, prvega slovenskega pevskega društva

04.12.2011

 

Včeraj, na rojstni dan največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, je Prvo Slovensko Pevsko Društvo Lira v Domu kulture Kamnik izvedla letni koncert posvečen skladbam iz vsega sveta v priredbah slovenskih skladateljev pod vodstvom prof. dr. Andreja Missona.

 

V uvodnem nagovoru je vse navzoče pozdravil kamniški župan Marjan Šarec in udeležencem zaželel prijeten večer ob zvokih prvega slovenskega pevskega društva.

V prvem delu smo tako slišali srbsko pesem "Zar je morala doć" v priredbi Oskarja Deva, dalmatinsko "Eto plitem mrižu svoju", ki jo je priredil Ubald Vrabec in kitajsko ljudsko pesem "Caj na jao"- Marjan Lipovšek. Dolgoletni umetniški vodja Lire Samo Vremšak je priredil lužiškosrbsko "Mjej ty dobru noc" in ameriško "Oh Susanna", Alojz Srebotnjak "Deep River" (solist Marjan Plemeniti), izpod peresa oziroma notnega črtovja Maria Rijavca pa je nastala priredba ruske narodne pesmi "Kalinka", ki je zazvenela v solistični vlogi Jožeta Prezlja.

Drugi del koncerta je bil obarvan v smislu udeležbe Lire na Svetovni glasbeni olimpijadi v Londonu julija naslednje leto in priredbah večnozelenih pesmi Elvisa Presleya.

Program je povezovala Barbara Božič, na klavirju je zbor v drugem delu spremljal prof. Tomaž Pirnat, kot recitator pa je v pesmi "Are you lonesome tonight?" s svojim žametnim glasom nastopil Tone Ftičar.

Besedilo: LIRA
Fotografije: Clementino


<< Nazaj | Novice