Mali grad

Lavinsko poročilo za področje Kamniških planin

20.02.2017

 

SPLOŠNA STOPNJA NEVARNOSTI

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA. 
Otoplitev in zmehčana snežna odeja na globini med 30 in 55 cm, ki popusti, že ob manjši obremenitvi.

Preizkus stabilnosti snežne odeje je bil narejen po metodi CT na višini 1700 m, 1800 m (N5133642, E469235) in pregledano severno ostenje Brane. Temperatura zraka na višini 1700 m ob 12. uri je bila 4 st. C.

OCENA TVEGANJA
Nevarnost pred snežnimi plazovi je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1700 m ZNATNA, 3. stopnje, k čemur je pripomogla otoplitev zadnjih dveh dni in dodatne snežne padavine v noči s petka na soboto, kjer je padlo cca. 20 cm sipkega snega. Še posebej nevarno je v grapah, kjer se je novi sneg zbral v spodnjih delih grap in predstavlja znatno nevarnost za snežni plaz.

Na severnih straneh snežna odeja ni stabilna in obstaja večja nevarnost klož, ki popustijo že ob manjši obremenitvi.

Pot do Kamniškega in Kokrskega sedla je uhojena, mestoma ledena, zato se svetuje obvezna raba derez in cepina. Do Kamniškega sedla je možen dostop tudi z derezicami. Odsvetujemo hojo izven ustaljene poti na obe sedli in nadaljevanje vzpona na Brano in Planjavo v naslednjih dneh, ko so napovedane še dodatne otoplitve.

Posebej so nevarna strma pobočja ter mesta z napihanim snegom. Spontanega plazenja se ne pričakuje.

Pod nadmorsko višino okoli 1500 m je nevarnost MAJHNA, 1. stopnje.

Opomba: Lavinsko poročilo je pripravil Matjaž Šerkezi, inštruktor GRZS. Vsem obiskovalcem gora svetujemo, da uporabljajo lavinski trojček, cepin in dereze in da se na turo dobro pripravijo. 

Koristne povezave:
Kako varneje v gore pozimi
Zloženka Pozor, snežni plaz!


<< Nazaj | Novice