Mali grad

Lavinsko poročilo za področje Kamniških planin

03.03.2017

 

Lavinsko poročilo za področje Kamniških planinDruštvo GRS Kamnik opozarja na nevarnost pred snežnimi plazovi, ki je ZNATNE stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Snežna odeja je zmehčana do tal, spodnje plasti so porozne in vodene. Že ob manjši obremenitvi pride do plazenja. Preizkus stabilnosti snežne odeje je bil narejen po metodi CT na višini 1800 metrov, 1900 metrov. Pregledano je bilo severno ostenje Brane. 

Nevarnost pred snežnimi plazovi je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1500 metrov ZNATNA, 3. stopnje, mestoma že 4. stopnje, k čemur je pripomogla izdatna otoplitev zadnjih dni.

V naslednjih dneh se pričakujeta dež in dodatne otoplitve, kar bo še dodatno povečalo tveganje. Pot do Kamniškega sedla je nevarna nekoliko pod Kamrco in vse do preloma kjer se vidi Kamniška koča. Odsvetujemo gibanje.

Pod nadmorsko višino okoli 1500 metrov je nevarnost MAJHNA, 1. stopnje.

Opomba: Lavinsko poročilo je pripravil Matjaž Šerkezi, inštruktor GRZS. Vsem obiskovalcem gora svetujemo, da uporabljajo lavinski trojček, cepin in dereze in da se na turo dobro pripravijo. Naslednje dni odsvetujemo dostop do Kamniške in Cojzove koče. Iz omenjenega bo Koča na Kamniškem sedlu čez vikend zaprta.

Koristne povezave

Vir: Društvo GRS Kamnik


<< Nazaj | Novice