Mali grad

Lauri Šimenc naslov svetovne prvakinje

02.09.2014

 

Na svetovnem amaterskem prvenstvu v Ljubljani je minuli vikend uspešno nastopilo kar 10 članov kamniškega kolesarskega kluba Alpe. Izjemna predstava je uspela 24-letni Lauri Šimenc, ki je osvojila naslov svetovne prvakinje in tako na najboljši možen način kronala letošnjo izjemno sezono. Kamniški uspeh je v reprezentančnem dresu dopolnila Vida Uršič z bronastim odličjem v kronometru.

V Ljubljani, ki je bila gostiteljica letošnjega svetovnega prvenstva, so od četrtka pa do nedelje potekala tekmovanja v vožnji na čas – kronometru, tekmi štafet in cestni dirki, ki je v nedeljo predstavljala vrhunec prvenstva. Prav na slednji je nastopilo kar 10 članov KD Alpe, ki so si vozovnico za nastop priborili z odličnimi uvrstitvami na Maratonu Franja.

Poleg Laure Šimenc, Iztoka Kureta in Gregorja Filipiča, ki so nastopili v barvah slovenske reprezentance, so na 157 km dolgi cestni dirki nastopili še Igor Grudnik, Robi Plevel, Andraž Obid, Matej Krumpestar, Simon Kurent, Primož Bencek in Tadej Podpečan. Z nastopi so bili v splošnem zadovoljni, izpolnjena so bila osebna pričakovanja in cilji.

Izjemna sezona za Lauro Šimenc

Brez dvoma pa so bila pričakovanja najvišja pri trenutno vodilni v skupnem seštevku slovenskega pokala Lauri Šimenc, za katero je letošnja sezona sploh prva v karieri, saj se je do lanskega leta aktivno ukvarjala s triatlonom.Cestno dirko je v kategoriji do 34 let prevozila najhitreje in kot najmlajša tekmovalka prvenstva več kot zasluženo oblekla mavrično majico najboljše na svetu.

»To sezono sem si zastavila tako, da kolesarim, nabiram izkušnje na dirkah pokala Slovenije in maratonih, izboljšujem čase na vzponih, migam in uživam ter se zraven učim«, komentira simpatična študentka zadnjega letnika veterine, sicer doma z Bleda.

»Po dobrih rezultatih v začetku sezone sem se odločila, da se preizkusim tudi na Franji, ki sem jo zaključila čisto pri vrhu, zato sva s fantom, ki je v kolesarstvu moja velika podpora, začela razmišljati o svetovnem prvenstvu in možnostih za dobro uvrstitev tudi tam«, dodaja.

Kot pravi, je tekma potekala v umirjenem tempu, po planih, na Kladje se je naredila odločilna razlika, čeprav se je bilo potrebno kljub temu za zmago pomeriti v ciljnem sprintu.

»Rekla sem si, da danes res ne smem popustiti in izšlo se je za polovico kolesa. Potem je bilo vse še samo mavrično. Mavrice si sploh nisem upala želeti, sedaj je pa moja«, še zadovoljno komentira Laura in dodaja, da je z veseljem in ponosom članica tako KD Alpe kot tudi slovenske reprezentance, ter da upa in si želi, da bodo skupaj še naprej uspešni, si delili malo padcev in veliko zmag.

»Drugače sem pa še vedno samo jaz, ki uživam na kolesu in v družbi kolesarskih navdušencev«, še zaključi s simpatičnim nasmeškom na obrazu, ki je postal njen prepoznaven znak tudi med samimi tekmami.

Laura je nastopila tudi na petkovi tekmi štafet, kjer ji je s štafeto Slovenija 2 le malo zmanjkalo do odličja.

Iztoka Kureta so čakale tri preizkušnje

Kar tri preizkušnje so v 4-ih dneh prvenstva čakale Iztoka Kureta. Pričakovanja v vožnji na čas so bila v rezultatskem smislu nekoliko višja, kljub temu pa je tekmo zaključil na zelo solidnem 22. mestu v svoji kategoriji. Že naslednji dan je suvereno nastopil na tekmi štafet, kjer je z ekipo Maxisport Slovenija kljub kančku smole dosegel lepo uvrstitev. Na nedeljski cestni dirki pa je Kuret odigral pomembno vlogo pri složnem nastopu slovenske reprezentance in tako primaknil delček k srebrni medalji Marka Baloha.

»Obleči reprezentančen dres mi predstavlja veliko čast in to dojemam kot priznanje in plačilo za moj trud. Slovenci smo še enkrat več dokazali, da spadamo v svetovni vrh amaterskega kolesarjenja in da si zaslužimo boljše pogoje, predvsem za dirkanje na domačih tleh. Ponosen sem, da sem bil lahko del reprezentance«, je prvenstvo komentiral Kuret. 

Nekaj smole je imel Grega Filipič, sicer amaterski državni prvak v vzponu, ki je kljub počeni zračnici nadaljeval dirko in prvenstvo zaključil na še vedno zelo solidnem 33. mestu v svoji kategoriji.

Vida Uršič bronasta v kronometru

Kamničanka Vida Uršič, članica gorenjskega kluba Bam.BI, je letošnje svetovno prvenstvo kronala z odličnim tretjim mestom v vožnji na čas v svoji kategoriji.

Za priprave na prvenstvo je tako kot lansko leto izkoristila tedensko dirko v Hartbergu na Avstrijskem Štajerskem ter etapno dirko, ki velja za zelo zahtevno preizkušnjo, v skupnem zaključila na odličnem drugem mestu. 

»Vedela sem, da sta počutje in forma prava, tudi vreme mi je bilo pisano na kožo, zato sem na kronometru dala res vse od sebe. Domač teren in navijači so še dodatna motivacija, čeprav so seveda tudi pričakovanja, ko dirkaš doma, toliko večja. Ampak vesela sem, da se je vse tako izteklo«, je zadovoljno komentirala v cilju.

Kot pravi, bo letos po vsej verjetnosti odpeljala še kakšno pokalno tekmo, sicer pa je vrhunec sezone tudi za njo predstavljalo svetovno prvenstvo. Vidina izjemna kolesarska pot še iz časov, ko je nastopala v profesionalni ekipi pod okriljem organizacije UCI,  je vsem, ki spremljamo kolesarstvo, dobro poznana. »Včasih pride trenutek, ko pomislim, da bi kolo vsaj malo dala na stran in se posvetila še kakšni drugi stvari«, razmišlja Vida. Vendar že v naslednjem trenutku razkriva svoje želje in načrte za prihodnje leto. Kolesarstvo, v katerem še danes niza vrhunske rezultate, ostaja njeno veliko veselje. 

Nasploh je bilo prvenstvo zelo uspešno za slovenske amaterske kolesarje. V skupnem so osvoji 7 odličij, mavrično majico pa sta poleg Šimenčeve oblekla še Ajda Opeka in Igor Kopše.

Besedilo in fotografije: Nika Vrhovnik, KD Alpe


<< Nazaj | Novice