Mali grad

Kviz o Rudolfu Maistru

17.03.2010

 

V šolskem letu 2009/10 na Šolskem centru Rudolfa Maistra Kamnik praznujejo 60 let od ustanovitve Gimnazije in 30 let ekonomskega izobraževanja v Kamniku. Ker Šolski center nosi ime po rojaku pesniku, slikarju, bibliofilu in generalu Rudolfu Maistru, so se v prazničnem letu odločili pripraviti kviz o poznavanju življenja tega velikega Slovenca. Kviz se je zdel primerna oblika, da dijaki poglobijo znanje o kamniškem rojaku in na tekmovalen način pokažejo svoje znanje.

Oblikovali so organizacijski odbor, ki so ga sestavljali Marjeta Kralj, Ožbej Vresnik in Bernarda Trstenjak. Pripravili so program, vprašanja in pravila tekmovanja, k sodelovanju pa so povabili šole iz nekaj slovenskih krajev, kjer je Rudolf Maister bival: Kamnik, Kranj, Ljubljana in Maribor.

Na Kvizu so sodelovale ekipe treh dijakov iz Gimnazije Kranj (Blaž Blažič, Jaka Kregar, Rok Rožič), ki so se pripravljali pod vodstvom mentorja prof. Gašperja Markiča, Srednje upravno administrativne šole Ljubljana (Marija Andonova, Marina Dejanović, Tjaša Grum), ki jih je pripravljala prof. Stanka Golob, Prve gimnazije Maribor (Mateo Hočurščak, Petja Labović, Irena Mesarič), ki so se predstavljali pod mentorstvom prof. Borisa Hajdinjaka , III. gimnazije Maribor (Nina Dajčman, Nika Krampl in Slavica Zafošnik), nad katerimi je bedel mentor prof. Tine Strmšek in Šolskega centra Rudolfa Maistra Kamnik (Tina Pirc Faflek, Lara Sadar in Jernej Bezjak), nad katerimi je skrbno bedela prof. Tinkara Grilc. Ti so se poglobili v literaturo o Maistrovem življenju, delu in njegovih zaslugah.

Tekmovalce je v začetku nagovorila ravnateljica mag. Tatjana Novak in jim zaželela uspešno tekmovanje. Tekmovanje je potekalo v dveh delih. Med odmorom je tekmovalce in prisotne nagovoril g. Niko Sadnikar. Navzoče je posebej pritegnil s svojo pripovedjo o njegovem srečanju z Rudolfom Maistrom in mladim položil na srce, da je domoljubje potrebno gojiti, in je nekaj, kar je nujno potrebno, da bo slovenski narod še naprej živel.

Na Kvizu o Rudolfu Maistru je prepričljivo zmagala ekipa Gimnazije Kranj. Dogovorili pa so se, da bo kviz postal tradicionalen, ob tem pa so se strinjali, da je bilo tokratno tekmovanje izvedeno prijetno in korektno. Vsako naslednje leto naj bi ga organizirala zmagovalna šola, naslednji kviz bodo tako organizirali na Gimnaziji Kranj.


<< Nazaj | Novice