Mali grad

Kvartet Krt je »vskočil« namesto večje glasbene zasedbe

29.09.2021

 

Kvartet Krt je »vskočil« namesto večje glasbene zasedbeKo smo se leta 2019 s SLOWENEN MISSION v Švici dogovorili za gostovanje našega Cerkvenega mešanega pevskega zbora France Gačnik, Kvarteta Krt in Ansambla Krt v romarskem središču Einsiedeln v Švici, ni nihče pričakoval takšne svetovne nadloge, kot nam jo je potem prizadejal enormni pojav Covida 19. Življenje se je postavilo na glavo in še iz včerajšnje osebne svobode (»prosto po Prešernu«) smo se morali ustaviti zaradi ukrepov, ki so sledili in še vedno niso povsem ukinjeni.

Seveda so vse dejavnosti takoj prenehale z delom: vsa glasbena druženja, ki so del našega vsakdana, so se v našem obstoju prvič po 2. svetovni vojni t. r. onemogočila. Maše, romanja, revije in ostala druženja enostavno niso bila več dovoljena. Tako je bilo onemogočeno tudi naše romanje v Einsiedeln v letu 2020.

Pa so nas »prestavili« na leto 2021, kar pa je tudi imelo omejeno možnost, še vedno zaradi razmer Covid-19. Organizator verskih srečanj pri SLOWENEN MISSION David Taljat pa je vztrajal pri izvedbi po danih možnostih in dogovorili smo se za najmanjšo zasedbo iz našega sklopa, Kvartet Krt, ki je tako odšel na pot v soboto, 25. septembra.

V jasnem dnevu, brez gneče na cestah, smo že ob opoldanskem zvonenju prispeli v to enkratno švicarsko romarsko »meko« in začudeni obstali pred najpomembnejšo baročno zgradbo v Švici s kapelo Božjega usmiljenja in likom Črne Madone, ki je med vsemi katoličani zelo cenjena. Samostan in baziliko so ustanovili benediktinski opati v 10. stoletju in tega smo bili zelo veseli, saj je zavetnik naše domače župnije prav sv. Benedikt. Sam samostan pa je počivališče na priljubljeni peš poti svetega Jakoba.

Ob ogledu tega majhnega, a zelo naravnega kraja, smo se nastanili v hotelu »Drei Könige« ob sami baziliki. Polni pričakovanja na jutrišnji nastop smo se odpravili še v baziliko in obstali. Toliko lepega, toliko mogočnega in svetega se redkokdaj vidi.

Takoj smo ugotovili, da bo dobro, če še enkrat »prečešemo« naš pevski program, da bo dostojen prišel do ušes vseh romarjev, ki bodo prisostvovali sveti maši v nedeljo, ob 12. uri in katero bo vodil ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik.

Pa nas je nenapovedano presenetil z obiskom naš rojak in brat, Janez Krt, ki že več let živi in dela v Švici (Eglisau) in ob skupni večerji smo izmenjali kar nekaj starih in novih informacij, predvsem pa številnih anekdot o življenju v Švici in v Sloveniji.

No, ob vsem tem se je okrog nas dogajalo še evropsko srečanje vitezov Malteške zveze, ki so prav tako imeli srečanje in slavnostno pričakovanje romarskega vzdušja je začelo sproščati adrenalin za naš jutrišnji pevski nastop. Noč je bila kratka …

Zbudil sem se že ob 6. uri in nedelja, 26. septembra mi je postregla z vzhodom sonca in mira, ki se je v splošen »živ-žav« spremenil šele ob 8.30. Maša se je potem s skoraj enourno zamudo zaradi preverjanja PCT dokazil začela šele ob 12.45. Majhno težavo z mikrofoni smo rešili kar s pozdravno pesmijo Pozdravljeni Slovenci na suho in takoj je završalo v baziliki in zakristiji…, na internetu pa se je potem pojavil zapis: »Slovenski rojaki v Švici znova zbrani na romanju v Einsiedelnu. Izjemno doživetje za vse - navdušil nas je škof Anton Jamnik, predvsem pa fantastični Kvartet KRT! In z veseljem smo sprejeli še našega novega veleposlanika Iztoka Grmeka. Hvala Bogu in Mariji za ves blagoslov! David Taljat«

Kaj več pa mislim, da sploh ni potrebno več poročati. Namen dosežen.

Besedilo in fotografije: 4KRT D. Krt


<< Nazaj | Novice