Mali grad

Kulturna in kreativna industrija kot pomemben faktor razvoja v Kamniku

24.06.2021

 

Kulturna in kreativna industrija kot pomemben faktor razvoja v KamnikuKulturni in kreativni sektor sta po številnih zadnjih raziskavah pomembna z vidika gospodarskega doprinosa in zaposlovanja. Spodbujata tudi inovacije v celotnem gospodarstvu in prispevata k številnim drugim kanalom za pozitiven družbeni vpliv (dobro počutje in zdravje, izobraževanje, vključevanje, obnova mest itd.). Delovna mesta v kulturnem in kreativnem sektorju so bila med najbolj prizadetimi v epidemiji, učinek, ki so ga zaposleni v teh sektorjih občutili se razlikuje med podsektorji, pri čemer so najbolj prizadete dejavnosti na prizorišču (muzeji, glasbeni koncerti, gledališke predstave, festivali, itd.) in z njimi povezane dobavne verige.

Občina Kamnik skozi svoje delovanje v projektu StimulArt spodbuja razvoj kulturnih in kreativnih industrij (KKI) na svojem območju ter deležnike, ki delujejo v tem sektorju. Le-ti imajo namreč pomembno vlogo pri izvedbi projekta, saj je ravno njihovo mnenje in videnje situacije tisto, ki nas usmerja in vodi naprej. Z deležniki smo imeli že kar nekaj srečanj, nekatera v širši, druga v malo ožji zasedbi, kar pa nas je pripeljalo do točke, na kateri smo danes.

Dve leti zapored je bil v sklopu projekta organiziran tudi natečaj za nagrado StimulArt (Stimulart Award), ki spodbuja kreativno navdahnjene prebivalce občine k interpretacijam zgodovine Kamnika. Prav tako je v lanskem letu Občina z organizacijo različnih kulturnih dogodkov na pomoč priskočila tudi nekaterim lokalnim kreativcem, ki so jih protikoronski ukrepi najbolj prizadeli (odpovedi prireditev, nastopov…).

KKI in revitalizacija degradiranih industrijskih površin urbanih območij

Gonilna sila razvoja številnih mest je bila v preteklosti industrija. Skozi čas so številni industrijski obrati propadli, tisti ki so uspeli prebroditi težavna obdobja pa so se preselili na obrobja mest. Njihove nekdanje površine v središčih mest pa so danes zapuščene, neizkoriščene. StimulArt spodbuja oživljanje teh površin saj so ravno predstavniki KKI začetniki revitalizacije zapuščenih industrijskih območij. Opuščena območja kamor se naselijo umetniki kmalu postanejo zanimiva tudi za druge predstavnike KKI, kar pospeši proces revitalizacije območja. Kamnik je na pragu uspešne oživitve dela mesta, ki sameva od propada nekdanje smodnišnice. V prostorih Barutane, kot so smodnišnico nekoč imenovali domačini, so svoje mesto pod soncem našli tako ustvarjalci kot ljubitelji kulture in umetnosti, kot dodatna vzpodbuda k revitalizaciji tega območja pa je pripomogla tudi Občina, ki je v letošnjem letu odkupila del zemljišč, ki bodo med drugim namenjena prav tovrstnim dejavnostim. Z vprašanjem, kako zapolniti in ponovno oživeti takšen prostor, pa se bo v naslednjih mesecih s pilotnimi akcijami ukvarjal tudi projekt StimulArt.

PR kampanja projekta StimulArt

V sklopu projekta StimulArt se v vseh vključenih partnerskih mestih odvijajo PR kampanje, katerih namen je ozaveščanje o kulturnih in kreativnih industrijah v posameznih mestih. V ta namen je Občina Kamnik v sodelovanju s projektnim partnerjem Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik ter zunanjimi sodelavci projekta (Razvojni center Srca Slovenije in Štajn arhitekti) pripravila promocijski video, s katerim bo predstavila novo potencialno lokacijo za razvoj KKI v Kamniku ter nekatere deležnike in njihov pogled na projekt. Ker KKI predstavljajo pomemben del revitalizacije zapuščenih in degradiranih industrijskih površin, smo kot pomembno novo lokacijo prepoznali območje nekdanje smodnišnice – Barutane, kjer se razvija Kulturna četrt Barutana, tam pa se že in se bodo še naprej odvijale tudi pilotne aktivnosti projekta StimulArt. Prvi promocijski video si lahko ogledate TUKAJ. Kot del PR kampanje pa bo izdelan še en video, ki pa bo zajel in predstavil različne segmente ter dejanske uporabnike tamkajšnjih prostorov. Video bo pripravljen do konca meseca in bo deljen na različnih spletnih kanalih.

Projekt se izvaja v okviru programa Interreg CENTRAL EUROPE in je sofinanciran s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj.


<< Nazaj | Novice