Mali grad

Kulinarična blagovna znamka Okusi Kamnika piše zgodbo dve leti

18.03.2015

 

Projekt Okusi Kamnika 18. marca obeležuje dve leti, odkar smo ga na Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik opredelili, zastavili in predstavili širši javnosti. Izbrane jedi, ki jih je strokovna komisija uvrstila med Okuse Kamnika, je takrat podrobno predstavil mednarodno večkrat nagrajeni etnolog, prof. dr. Janez Bogataj. Oblikovanje kamniške gastronomske znamke Okusi Kamnika pa sicer poteka v okviru projekta Okusiti Osrednjo Slovenijo Regionalne destinacijske organizacije Osrednja Slovenija.

S pomočjo in vključitvijo lokalnih gostincev se je ponudba in sama znamka lepo uveljavila, Kamnik pa je bila prva občina v okviru navedenega projekta, ki se je aktivno vključila in pripravila svojo znamko Okusi Kamnika ter pozvala lokalne gostince k sodelovanju.

Jedi, ki se najbolj povezujejo s kamniško regijo so poleg trniča še gamsova juha, tuhinjska fila, firštov golaž, kamniški ženof in gorčica, kloštrska kremšnita in žganje rušovc. V širši izbor so bile uvrščene še nekatere jedi, ki se spogledujejo s sodobnimi načini priprave, in sicer tuhinjska postrv, ocvrt kozliček, kamniška kajžarica, pa rajželc, prekmaš in tuhinjski kruh, spečen iz polbele moke.

Med kulinaričnimi posebnostmi Okusov Kamnika najdete tudi trnič, vrsto trdih sirov značilne hruškaste oblike, ki jih pripravljajo le na območju Velike, Male in Gojške planine v Kamniško-Savinjskih Alpah. Veljajo za posebnost kulturne dediščine pastirstva in alpske kulture v slovenskem prostoru, s projektom Trnič na vsako mizo pa smo na Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik prejel tudi nagrado Snovalec, najbolj inovativno oziroma obetavno idejo s področja turizma 2014. Od konca marca 2014 si na Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik s podporo strokovnjakov in lokalnih gostincev prizadevamo trnič obuditi kot kulinarično posebnost.

Projekt Okusi Kamnika se je z jesenjo 2013 širil z novim konceptom živilske tržnice pod imenom Okusi Kamnika – Podeželje in Eko. Tržnica od septembra dalje poteka vsako zadnjo soboto v mesecu med 8. in 13. uro na Glavnem trgu v Kamniku in je med Kamničankami in Kamničani odlično sprejeta, obenem pa v sodelovanju z lokalnimi ponudniki domače prehrane postaja vse bolj prepoznavna po Sloveniji.

Besedilo: Sabina Romšak, Zavod za turizem in šport v občini Kamnik
Fotografije: arhiv Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik


<< Nazaj | Novice