Mali grad

Križnikov pravljični festival prejel priznanje NAŠA SLOVENIJA 2014

06.08.2014

 

Motniški Križnikov pravljični festival je na razpisu na temo raziskovanje in uveljavljanje dediščine prejel priznanje NAŠA SLOVENIJA 2014.

Gibanje za ohranjanje in uveljavljanje slovenske kulturne in naravne dediščine /  krajine  KULTURA - NATURA.SI bo letos že petič podelilo dediščinska priznanja Naša Slovenija. Priznanja je doslej prejelo blizu 50 uglednih in zgledno dejavnih prejemnikov iz Slovenije in zamejstva. Razpis je usklajen s kriteriji za priznanja Europa Nostra.

Ohranjanje in uveljavljanje vsakršne dediščine se slejkoprej začne in konča pri lastniku, ki ga je treba osvestiti (izobraževanje, stroka), spodbuditi in mu vsestransko učinkovito pomagati (razna ministrstva, ZVKD, ZVND, direktorati, TNP, lokalne, državne in EU-subvencije ipd.). Za zgledne dosežke, za posnemanja vredna prizadevanja ter širše koristno poslanstvo je posameznike in ostale potrebno vsaj opaziti in jih tudi simbolično nagraditi. Gibanje Kultura - natura.si takim ljudem, organizacijam, projektom in pobudam podeljuje priznanja Naša Slovenija na celotnem slovenskem kulturnem in etničnem prostoru, torej tudi v zamejstvu in po svetu.

Priznanja NAŠA SLOVENIJA se podeljuje v štirih kategorijah. Priznanja niso in nočejo biti nekakšna alternativa priznanjem različnih dediščinskih strok. Nagrajence posameznih kategorij na osnovi zbranih predlogov in strokovnih kriterijev izbere odbor za podelitev priznanj NAŠA SLOVENIJA.

Motniški Križnikov pravljični festival je bil izbran v 2. kategoriji: RAZISKOVANJE IN UVELJAVLJANJE DEDIŠČINE (izjemne raziskave, razstave in predstavitve, ki so pomembne za vrednotenje, uveljavljanje in ohranjanje kulturne dediščine / krajine v Sloveniji). Kot kriterije je odbor upošteval odličnost izvedenega posega in predhodnih raziskav; spoštovanje kulturnih, krajinskih in socialnih vrednot okolja; verodostojnost in celovitost; trajnost; ustrezna utemeljitev in predstavitev; prepričljivo izobraževalno delo; družbena odgovornost projektov.

Kot nam je povedala direktorica Matične knjižnice Kamnik Breda Podbrežnik se je priznanja zelo razveselila, še bolj pa dejstva, da jim je uspelo v majhni vasi z velikimi idejami in z dobro ekipo ustvariti lep in odmeven festival. »Hvala vsem sodelavkam, hvala Ireni Cerar, Ivanki Učakar in posebej Rafku Goltniku, ki je dal pobudo za to, da nekaj naredimo s Križnikovo dediščino, hvala Marjanu Semprimožniku in vsem pripovedovalcem. Posebej hvala Občini Kamnik, ki je imela posluh za ta festival,« je še dodala direktorica.

Svečana podelitev priznanj NAŠA SLOVENIJA bo v nedeljo, 28. septembra 2014, v okviru projekta Slovenija brez meja na sejmu Bonaca 2014 v Portorožu.

Častni pokrovitelj podelitve priznanj bo Mitja Bervar, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije.

ISKRENE ČESTITKE!


<< Nazaj | Novice