Mali grad

Križnikov pravljični festival na slovesni podelitvi prejel priznanje Naša Slovenija 2014

29.09.2014

 

Križnikov pravljični festival Jenkret je biv je v okviru Kulture Nature, gibanja za ohranjanje in uveljavljanje kulturne in naravne dediščine in krajine, prejel priznanje Naša Slovenija 2014. Slovesna podelitev priznanj je potekala v okviru sejma Bonaca v Portorožu v nedeljo, 28. septembra. Festival je bil nagrajen kot zgleden primer uveljavljanja nesnovne kulturne dediščine.

Vsem 13-im prejemnikom priznanj, med njimi so občine, društva, posamezniki, zavodi in neformalne civilne pobude, je priznanja podelil predsednik gibanja Kultura Natura g. Slavko Mežek. Častni pokrovitelj je bil Mitja Bervar, predsednik Državnega sveta RS Slovenije, pozdravil nas je tudi gostitelj, župan Občine Piran dr. Peter Bossman. Med nagrajenci sta tudi dr. Peter Fister, ki se dolga leta ukvarja s slovensko stavbno dediščino, med drugim je zaslužen tudi za postavitev tuhinjskih kašč na Zapricah, in dr. Tadej Brate, ki se ukvarja s tehniško-kulturno dediščino.

Križnikov pravljični festival je zgleden primer oživljanja, ohranjanja in promoviranja nesnovne kulturne dediščine in sicer folklorne pravljice, kakor jo je zapisal in s tem ohranil zapisovalec  Gašper Križnik, eden najbolj pomembnih zapisovalcev ljudskih pravljic v 19. stoletju. Dogajanje poteka v Križnikovi rojstni vasi Motnik, kjer so zapisi večinoma tudi nastajali in od koder izvirajo pripovedovalci Križnikovih zapisov. Za festival je značilna uspešna sinergija med lokalno skupnostjo, kulturo in posamezniki, ki so uveljavljeni pripovedovalci. Najbolj pomembno je pripovedovanje izključno Križnikovih pravljic, s premišljenimi spremljevalnimi dogodki pa se spodbujaja zanimanje za folklorno pravljico in Križnikovo dediščino.

V treh letih se je festival uveljavil in razširil zavest o pomenu Križnikove dediščine za celotno slovensko ozemlje.

Festival uspešno povezuje kulturo, knjižnice, lokalno skupnost in posameznike pri ohranjanju kulturne dediščine. Pobuda je prišla iz Kulturnega društva Motnik, projekt pa so zasnovali Matično knjižnica Kamnik, Irena Cerar in Ivanka Učakar ter omenjeno društvo. Sodelujemo s Krajevno skupnostjo Motnik ter drugimi soorganizatorji, tudi izven kamniške občine. Festival podpira Občina Kamnik tako finančno kot moralno, saj je župan Marjan Šarec redni udeleženec festivala, za kar se mu organizatorji zahvaljujemo.

Besedilo: direktorica Matične knjižnice Kamnik Breda Podbrežnik Vukmir
Fotografiji: Branka Semprimožnik


<< Nazaj | Novice