Mali grad

Krajnc v super finišu rekordnega Mekinjskega krosa ugnal Hribovška

13.04.2014

 

Prva dirka slovenskega pokala v sezoni 2014 v gorsko kolesarskem krosu je v moški elite konkurenci minila v barvah Calcita. Na 2. Mekinjskem krosu, pod katerega se je organizacijsko podpisal kamniški Calcit Bike Team, je zmagal Gregor Krajnc, ki je po napetem boju v končnici dirke le za nekaj centimetrov ugnal klubskega kolega Boštjana Hribovška. V ženski elite konkurenci sta nastopili le dve tekmovalki, pred našo Tino Perše je ciljno črto prečkala Nina Homovec.

Krajnc prvo leto nastopa med mlajšimi člani, zato je zmago v elite prikolesaril Hribovšek, za njim sta končala dva člana domžalske Energije, Mitja Tancik je bil drugi, Jure Belak pa tretji. Krajnc je absolutni zmagi dodal zmago v konkurenci U23, drugi je bil Gregor Dimic, tretji pa naš Urban Ferenčak. Peter Zupančič je mladinsko dirko končal na drugem mestu, premagal ga je Rok Naglič, pri mladinkah sta Eva Jagodič in Katja Kranjec priborili dvojno domačo zmago.

2. kratki mekinjski kros je bil rekorden, kar se tiče udeležbe. Po lanskem, ko je bilo v vseh kategorijah na startu okoli 170 gorskih kolesarjev in kolesark, se je številka letos ustavila pri 204.

Vrhunec sobotne dirke v Mekinjah je bila brez dvoma moška dirka – s starta so se skupaj pognali tekmovalci v elite, U23, U19 in U17 -, ki je postregla z zanimivim bojem. Boštjan Hribovšek je s starta potegnil na vso moč, a so mu kandidati za najvišja mesta sledili. Med njimi tudi Gregor Krajnc, ki je bil ob koncu prvega kroga že pred njim. Vmes si je že privozil nekaj metrov prednosti, večino dirke pa sta vozila skupaj. Še kako zanimiv je bil zaključek, ko sta v zadnjih nekaj sto metrov prišla drug ob drugem, z ramo ob rami sta bila še v ciljnem sprintu, kjer pa je nekaj centimetrov hitrejši bil mlajši Grega.

»Od starta sem videl, da gre Boštjan naprej. Takoj sem priključil za njim, ko pa je tempo malo spustil, sem šel naprej. Seveda sem se dobro počutil, ampak nisem vedel, kako hiter sem. Ugotovil sem, da ni najbolj pametno sedem krogov biti spredaj, zato sva se v začetku šestega kroga zamenjala v vodstvu. Ni mi bilo lahko slediti, a sem opazil tudi dele proge, kjer sem bil hitrejši. Prav to me je rešilo, da sem dosegel tesno zmago. Zelo sem vesel. Seveda pohvala organizatorjem ter navijačem,« je po tekmi z nasmeškom razlagal Grega, ki je imel tokrat navijače ob celi progi, tudi tik pred ciljem pa je po vzkliku spustil glavo in odsprintal do ciljne črte. Nato pa je le  priznal: »Spal nisem dobro, ni mi 'pasalo' jesti. Ne vem, če je bila to trema, ampak noge so bile v redu, nisem pa bil stoodstoten.«

»Glede na to, da je kratka dirka sem zadovoljen. Četrti krog sem ujel ritem. Z Grego sva bila skupaj, bistvene razlike ni bilo, razen tistega pol metra na koncu. S formo sem zadovoljen. Upam, da jo stopnjujem. Jaz sem zadovoljen, mislim da tudi ekipa, ker smo organizirali tekmo in sta doma ostali dve zmagi. Upam, da vajo ponovimo v prihodnje na čim več dirkah,« je dejal Boštjan.

Peter je po razočaranju na mladinski dirki svetovnega pokala v Nallsu, ko je pričakoval precej več kot 61. mesto, domačo dirko končal na drugem mestu, premoč je moral priznati le Roku Nagliču.

»Začel sem hitro, saj je bila proga zelo ozka in je bilo prehitevanje zaradi starta s tekmovalci v elite kategoriji oteženo. Upal sem, da bo po dobrem startu razliko ostalih tekmovalcev do mene težje nadoknaditi, a sem se uštel, saj sem začel nekoliko prehitro, kar se je poznalo v drugem delu tekme. Rok je odpeljal odlično tekmo in v trenutku, ko je šel mimo mene, žal nisem mogel z njim. Zadnji krog je šlo spet nekaj bolje, a je bila razlika že prevelika, tako da sem le ohranil 2. mesto. Res je bila vožnja danes boljša kot pred tednom dni v Italiji, saj tudi nisem delal nekih napak na progi, uštel sem se le v taktiki. Zdaj sledi nekaj dni počitka. Utrujen sem od vseh potovanj, treningov ter tudi šole, nato pa je že naslednja pokalna tekma v Vrtojbi. Pohvalil bi tudi klub, ki je spet organiziral krasno tekmo, s super progo ter prijetnim vzdušjem,« je pokomentiral Peter.

Od Calcitovih tekmovalcev je bil brez dvoma najbolj razočaran Urban Ferenčak. V prvem krogu je bil blizu najboljšim, nato pa je bil od njih iz kroga v krog dlje, do konca dirke se je le še boril sam s sabo oziroma z boleznijo. »Sigurno sem nezadovoljen. Že na ogrevanju sem videl, da nisem pravi, ampak vedno upaš na najboljše. Prvi krog je bil nekako takšen kot sem si ga predstavljal, potem pa so se začele težave z glavobolom, pljuči ... Enostavno ni bilo to to. Upam, da čim prej pridem k sebi in da bo v Vrtojbi že boljše.«

Ob odsotnosti najboljših slovenskih gorskih kolesark Tanje Žakelj in Blaže Klemenčič sta v članski konkurenci za zmago dirkali le dve – Nina Homovec v dresu Orbee Geaxa in Tina Perše v dresu Calcita. Nina je takoj po startu pobegnila Tini in iz kroga v krog večala razliko.

»Pričakovala sem, da bo Nina od starta hitrejša, ker se pripravljala bolj na eliminatorje. Dirka je malo krajša, jaz sem bolj za krose. Od starta nisem mogla zraven. Tri kroge sem še mučila, ko sem slišala, da imam toliko zaostanka, mi je vse skupaj padlo dol. Zadnja kroga sem se vozila bolj počasi. Borila sem se sama s sabo, malo mi je zmanjkalo motivacije. Nisem našla pravega ritma. Vzdušje pa je bilo 'fajn'. Nisem ravno zadovoljna, v Vrtojbi grem na polno, da vrnem Nini z obrestmi,« je z nasmeškom dejala Tina.

To pa niso bile edine zmage in stopničke Calcita v Mekinjah. Odlični so bili tudi najmlajši kot tudi nekoliko starejši in amaterji. Med amaterji je Mohor Vrhovnik končal na drugem mestu, v kategoriji veterani 3 Bojan Kemperl na prvem, Nika Dečman je v kategoriji do 15 let osvojila drugo mesto, pri U13 je Matic Kranjec Žagar končal na drugem mestu, Peter Vovk pa na tretjem. Žan Pahor je zmagal med dečki U11, Hana Kranjec Žagar med deklicami U11, pri deklicah U9 je slavil Jan Boltar pred Žanom Lopatičem, Ana Langus je bila tretja. Pri dečkih U7 so si mesta na stopničkah prikolesarili Jaka Tominšek, Nika Auer in Žiga Prelec, pri deklicah pa Ana Inkret, ki je bila tretja.

Podžupanja mag. Julijana Bizjak Mlakar je v imenu Občine Kamnik pozdravila prisotne ljubitelje ob zaključku gorskega kolesarskega krosa. Med drugim je povedala: »Najprej naj za uspešno organizacijo krosa izrečem priznanje organizatorjem krosa, članom Calcit Bike Teama. Letos ste poleg običajnih organizacijskih naporov uspešno premagali tudi ovire, povzročene z žledolom. Očistili ste progo in jo uredili, s čimer so bili izpolnjeni pogoji za izvedbo krosa. Iskreno čestitam tudi vsem, ki ste se krosa udeležili, posebno pa še tistim, ki ste veliko trenirali in tudi zato dosegli uspehe in priznanja, ki ste jih želeli doseči.«

Rezultate tekmovanja si lahko ogledate tukaj.

Za video pa klik na povezavo:
https://www.youtube.com/watch?v=EMRPIBLCteI&feature=youtu.be

Iskrene čestitke!

Besedilo: PR CALCIT BIKE TEAM in Občina Kamnik
Fotografije: Gregor Miklič in Lenart Šmid

 


<< Nazaj | Novice