Mali grad

Krajevni praznik in 600-letnica prve omembe Duplice

13.06.2015

 

Dopoldan je v športnem parku Vila potekala prireditev ob krajevnem prazniku in 600 –letnici prve omembe Duplice, katere se je udeležil tudi župan Marjan Šarec.

Duplica, njeno ime menda izhaja iz besede dupa - votlina, je staro naselje, a se v ohranjenih listinah prvič omenja šele leta 1415. Takrat je nadvojvoda Ernest Železni podelil Juriju Guštanjskemu, deželnemu upravitelju na Kranjskem, razne fevde, proste po smrti »Peterleina« iz Kamnika, med njimi kmetiji v Duplici (Dewplitcz, na katerih sta bila Lovre in Petric). V začetku 15. stoletja so tu imeli sedež razni manjši vitezi ali morda oboroženi hlapci fevdalcev, eden je bil Jakob iz Duplice, ki je leta 1421 dobil od deželnega kneza v fevd tretjino dvora v Plekerju na Bistrici pred mestom Kamnikom. Drugo polovico je dobil v fevd Martin iz Duplice z ženo Dorotejo. Na pisano zgodovino Duplice opozarja tudi rimski meč, ki je bil najden ob Kamniški Bistrici na Duplici in se sedaj nahaja v Sadnikarjevi zbirki v Kamniku.

S širitvijo industrije je naraščalo tudi prebivalstvo Krajevne skupnosti Duplica, ki danes šteje okrog 4.500 prebivalcev in je po številu prebivalcev največja krajevna skupnost v občini Kamnik.

Krajanke in krajane je ob slovesnosti krajevne skupnosti in 600-letnice prve omembe Duplice sprva nagovoril predsednik Krajevne skupnosti Duplica Franc Svetelj in v nekaj besedah povzel zgodovino Duplice. »Današnjo prireditev krajevne skupnosti Duplica smo namenili tudi obeležitvi 600-letnice prve omembe Duplice v ohranjeni listini, ki nosi datum 23. marec 1415. Danes Krajevna skupnost Duplica s 4.500 prebivalci sodi med največje v kamniški občini. Čeprav na videz zgleda, da v tako strnjenem naselju, ki se razteza na dobrem kilometru vzdolž Kamniške Bistrice, nimamo nobenih problemov in težav, temu v resnici ni tako. Na to so opozorili tudi krajani v anketi, ki smo jo v začetku našega mandata opravili med vsemi prebivalci naše krajevne skupnosti. Najpogostejši predlogi v anketi so se nanašali na ureditev prometa in prometno varnost, na problem pomanjkanja prostorov za potrebe krajanov in društev, na ureditev železniške postaje Duplica-Bakovnik in podobno. Svet krajevne skupnosti se zaveda, da lahko precej težav in zagat rešimo sami. Zato ne potrebujemo nobenih finančnih sredstev, temveč predvsem dobro voljo in pripravljenost za sodelovanje.« Ob tem je predstavil tudi nekaj uspešnih akcij krajevne skupnosti in si jih v prihodnosti zaželel še več.

Besedo je nato predal županu Marjanu Šarcu, ki je zbranim čestital ob prazniku z željo, da bi krajanke in krajani složno delovali v svojem kraju in zanj tudi tako lepo skrbeli kot do sedaj. »Lepo pozdravljeni ob prazniku 600-letnice prve omembe Duplice v pisnih virih. 600 let je zelo dolga doba. Spoštovane krajanke, spoštovani krajani, lepo, da se vsako leto zberemo tukaj. Kot je že predsednik Krajevne skupnosti Duplica Franc Svetelj, je vaša krajevna skupnost s svojimi 4.500 prebivalci, največja krajevna skupnost v občini Kamnik. Marsikatera občina je velikokrat manjša, kot je samo krajevna skupnost Duplica. Duplica je v preteklosti doživljala vzpone in padce, takšne in drugačne razmere, danes pa je spet čas, da obudimo druženje med krajani. Glede na rezultate prej omenjene ankete,  je res da je veliko stvari za postoriti. Uspelo se nam je dogovoriti za nakup teh prostorov, kajti to bo ključnega pomena tudi za druženje krajanov. Na ta način je izpolnjena dolgoletna želja. Kar se pa tiče urejanja svojega kraja. Strinjam se, da lahko veliko stori Občina, ampak Občina sama, brez pomoči krajank in krajanov tudi ne more storiti prav veliko. Krajani sami se morate stopiti skupaj in opraviti kakšno stvar, ki niti ne terja finančnih sredstev, bolj zahteva voljo, nekaj časa in potem tudi nekaj druženja. Dober primer v zadnjem času je Stari grad nad mestom Kamnik, ki je bil dolga leta zapuščen, potem pa so se občanke in občani udeležili akcije in dokazali, da se da brez finančnih sredstev ali pa z minimalnimi finančnimi sredstvi postoriti kar veliko. Občina bo poskrbela za tisto kar mora, zato da se bodo posamezni kraji lahko razvijali. Danes vam ne bom rekel, da ni denarja. Tega ste verjetno že siti, tudi sam sem tega že precej sit, da se govori samo o varčevanju in krizi. Žal pa so razmere takšne, da imamo v vladi veliko akademikov, ki nimajo stika z realnostjo. Prišli so s fakultet, ugotovili, da je zadeva v praksi popolnoma drugačna in sedaj se sistem pač spreminja tako, kot se. Slab primer tega je NMP pa še bi lahko naštevali. Danes nismo tukaj, da bi kritizirali, da bi se pritoževali, da bi jamrali. Danes smo tukaj zato, da proslavimo 600-letnico Duplice in si želimo razvoja Duplice tudi v bodoče. Duplica ima krajevno skupnost, ki se zaveda svojega pomena, čeprav tudi krajevne skupnosti v Zakonu o lokalni samoupravi nekako ne najdejo tistega svojega pravnega statusa, so nekje vmes. Spoštovane krajanke in krajani, dovolite mi, da vam iskreno čestitam ob vašem prazniku, želim si tako dobrega sodelovanja, kot je bil do sedaj in v upanju na boljše čase vas vabim, da se drugo leto spet srečamo tukaj. Danes pa preživite prijeten dan v druženju, veselju in prijateljstvu. Hvala lepa.«

V sklopu praznovanja je krajevna skupnost pripravila natečaj za najboljše likovno in najboljše literarno delo učenk in učencev Osnovne šole Marije Vere na temo »Duplica, naša krajevna skupnost«. Nagrado za najboljše literarno delo je prejela Živa Javornik, učenka 5. razreda, nagrado za najboljše likovno delo pa je za I. triado prejela Hana Cedilnik, učenka 4. razreda, za II. triado pa Kaja Rihar, učenka 8. razreda.

Hkrati s tem so v sejni sobi odprli tudi fotografsko razstavo z naslovom »Duplica skozi čas,« slik in kiparskih izdelkov prostovoljk Krajevne skupnosti Duplica preko Zavoda Oreli, na igrišču Balinarskega kluba pa je potekal balinarski in šahovski turnir.

S pesmijo so praznovanje popestrili otroci Vrtca Antona Medveda Kamnik, enota Pestrna, s pesmijo, plesom in zvoki harmonike so nas navdušile učenke in učenci Osnovne šole Marije Vere, zaplesale so tudi plesalke Plesne šole Miki, v kulturnem programu pa so nastopili še Trio Kamniški grad, Vokalna skupina Veronike, Fantje treh krajev in Predice.

Fotografije: Sara Vidmar, Zavod za turizem in šport v občini Kamnik


<< Nazaj | Novice