Mali grad

Krajevna skupnost Podgorje ima novo mrliško vežico

25.09.2016

 

Dopoldan so v Podgorju blagoslovili in predali namenu novo mrliško vežico, hkrati pa tudi križ in krožišče. Nove pridobitve Krajevne skupnosti Podgorje je v imenu Občine Kamnik pozdravil podžupan Igor Žavbi skupaj s predsednikom Krajevne skupnosti Podgorje Gregom Cvirnom, poslancem Državnega zbora mag. Matejem Toninom, predstavniki, krajankami in krajani Krajevne skupnosti Podgorje ter izvajalci del, projektanti in nadzorniki.

Krajevna skupnost Podgorje ima novo mrliško vežico

Krajevna skupnost Podgorje je s pomočjo Občine Kamnik, krajank in krajanov ter podjetnikov Podgorja v tem tednu izpolnila 40-letno željo prebivalcev Podgorja po izgradnji mrliške vežice, ki je bila dopoldan tudi simbolično predana namenu in je umeščena v prostor na podgorskem hribu, med cerkvijo Svetega Nikolaja in mežnarijo. Do vključno 9. maja 2016 je Krajevna skupnost Podgorje zbrala prostovoljne prispevke v višini 26.826 evrov, vendar je za poplačilo projektne dokumentacije IPD, PGD, PZI, sodnih stroškov in komunalnega prispevka porabila 4.796,61 evrov. V mesecu maju je Občinska uprava Občine Kamnik s Krajevno skupnostjo Podgorje podpisala Pogodbo o sofinanciranju za izgradnjo mrliške vežice, in sicer v višini 48.500 evrov. Občina Kamnik je tako zagotovila 54,57 odstotkov sredstev, Krajevna skupnost Podgorje pa 45,43 odstotkov.

Izbrani izvajalec je skladno s pogodbenimi določili v tem tednu dokončal dela. Izvedla so se gradbena, obrtniška, zemeljska, betonska, zidarska, tesarska, inštalacijska, elektroinštalacijska in kanalizacijska dela. Končna podoba mrliške vežice temelji na naravnih materialih, saj so uporabljeni les, kamen, kovina, fasadne stene so iz štokanega betona. Njena notranja podoba pa je razdeljena na vežico, čajno kuhinjo, sanitarije, predprostor z nadstreškom ter opremljena s klimatsko napravo, ogrevanjem in z ozvočenjem za čas poslovilne slovesnosti. 

Zbrane pred novim poslovilnim objektom je sprva pozdravil predsednik Krajevne skupnosti Podgorje Grega Cvirn in se zahvalil vsem, ki so kakorkoli pripomogli k izgradnji mrliške vežice ter med drugim poudaril: »Hvala vam za podporo in hvala vsem sodelavcem, prijateljem in znancem, ki sem vam težil. Težil pa sem v skupno dobro vseh. Dovolite mi, da vam povem, da me kot predsednika krajevne skupnosti danes veseli tudi blagoslov križa, ki naj nas varuje na naših poteh in vedno spremlja. Vem, da se kdaj med nami pojavijo nesoglasja, a ob pogledu na križ se moramo zavedati, da nam zamere, slaba volja, opravljanje ne bodo prinesli upanja v lepše in boljše. Le križ, ki ga resnično sprejmemo, nam bo podelil moč v lepši jutri. Zavedam se, kot človek, ki že dolga leta dela za varnost voznikov, da je izrednega pomena tudi varnost v prometu. Zato sem se skupaj s krajani in člani Krajevne skupnosti Podgorje vesel obnovitev del na cestni infrastrukturi – obnovljen rondo. Upam, da ste tudi vi veseli. Dragi sovaščani, prijatelji, cenjeni gostje, danes smo dokazali, kako pomembno je sodelovanje vseh v vasi. Dokazali smo, da je mogoče s poštenim, iskrenim in vztrajnim delom doseči tudi tisto, kar so si mnogi pred nami le upali in si želeli. Pred nami so že novi izzivi. Vse vas vabim k podpisu predpogodb za obnovo ceste skozi vas Podgorje. V oktobru se bomo zglasili pri vas. Ne gre za mojo ali tvojo varnost, ampak varnost vseh nas. To si zaslužimo in smo dolžni dati mlajšim generacijam. Verjemite, dragi vaščani, krajevna skupnost je lahko uspešna le toliko, kot je povezana in enotna. Hvala vsem, ki se tega zavedate, tistim, ki pa v tem vidite slabo, je danes nova poslovilna vežica lahko dokaz uspešnega povezovanja. Hvala, ker ste prišli in se odzvali našemu vabilu.«

Podžupan Igor Žavbi pa je v imenu Občine Kamnik povedal: »Ko je pred dobrim letom prišla na Občino Kamnik ideja o postavitvi mrliške vežice, smo idejo seveda takoj podprli. Entuziazem in energija, ki so jo prinesli člani Sveta Krajevne skupnosti Podgorje, je že takrat dala vedeti, da bo projekt zagotovo uspel. Zato sem danes resnično vesel, da smo skupaj premagali vse ovire, ki so bile na poti, in da smo z nekaj sestanki uspeli združiti skupaj krajanke in krajane, da so vse tiste male težave, ki so se kazale tu okoli, odpravljene. Vesel sem, da ste stopili skupaj in zgradili ta objekt, ki ga krajevna skupnost zagotovo potrebuje in je bilo še tisto nekaj malega, kar vam je manjkalo. To je že drugi projekt, ki je bil v Krajevni skupnosti Podgorje narejen v zadnjem letu. Spomnimo se obnove ceste, seveda pa nas čaka še mnogo dela – še nekaj cest in zagotovo bo Svet Krajevne skupnosti Podgorje, ki je poln idej, še kaj našel in s pravim sodelovanjem verjamem, da boste še veliko naredili. Hvala lepa in lep dan vam želim, današnji praznični dan, ko imate resnično dober razlog za praznovanje.«

Poleg blagoslova in simbolične predaje namenu nove mrliške vežice se je odvijala tudi sveta maša v cerkvi Svetega Nikolaja, blagoslov križa in krožišča. Nove pridobitve krajevne skupnosti so blagoslovili Luka Demšar, Pavle Juhant in pater Peter Lavrih. 

Z udarnimi zvoki so za kulturni program poskrbele godbenice in godbeniki Mestne godbe Kamnik in veterani mengeške godbe, z zvoki citer Katja Vodlan, Tina Narat, Eva Poglajen in Tomaž Plahutnik, navdušili sta nas pevki Tanja Ocepek in Ana Kutnar, operni pevec Marko Kobal ter Kvartet Ultima. Posebno noto so prispevale narodne noše, pritrkovalci in Folklorna skupina Kamnik. Po končanem uradnem delu je sledilo druženje ob zvokih ansambla Viharnik.


<< Nazaj | Novice