Mali grad

Kosoveljeva in Kosgei kraljevala na Grintovcu

28.07.2014

 

Zadnja julijska nedelja, ki je kazala bolj jesensko kot poletno podobo, je v osrčje Kamniško-Savinjskih Alp že 16. privabila najboljše domače in tuje gorske tekače. Klub gorskih tekačev Papež, ki ga vodita zakonca Mira in Dušan Papež, je organiziral že 16. Gorski tek na Grintovec (2558 m). Tek je bil tudi letos uvrščen med tekme svetovnega pokala v gorskih tekih, hkrati pa je štel tudi za Državno prvenstvo navkreber za otroške kategorije ter četrta tekma za Pokal Slovenije v gorskih tekih.

Gorsko tekaško preizkušnjo v sedmih različnih kategorijah je na pobočjih Kamniško-Savinjskih Alp včeraj uspešno končalo 285 tekačic in tekačev, med katerimi je bilo 35 tujcev iz Italije, Madžarske, Avstrije, Kenije, Japonske, Hrvaške, Velike Britanije, Afganistana, Francije in Slovaške. Ekstremno preizkušnjo sta najhitreje premagala Slovenka Mateja Kosovelj (1:32:28) in Isaac Toroitich Kosgei iz Kenije (1:19:30), ki sta tako postala letošnja kraljica in kralj Grintovca.

REZULTATI 16. GORSKEGA TEKA NA GRITNOVEC (v .PDF obliki)

Letošnja novost teka na Grintovec je bila prestavitev starta na Piknik center pri Jurju, kjer je po tekaških preizkušnjah potekala tudi uradna razglasitev rezultatov, podelitev priznanj ter denarnih nagrad. Celotni program je vodil radijski napovedovalec Boris Ličof. Na prireditvi je zbrane prvi pozdravil organizator včerajšnjega dogodka, predsednik Kluba gorskih tekačev Papež, Dušan Papež. Ta se je do Kokrskega sedla podal že v soboto zvečer. Kot je dejal zbranim, je bila odločitev o izvedbi teka do vrha Grintovca, zaradi nestanovitnih vremenskih razmer sprejeta v nedeljo zjutraj, ko se je Papež skupaj z ostalima dvema delegatoma tekme Tomom Šarfom in Tomažem Jarcem, odločil, da se tek izvede v celoti. Papež se je ob koncu svojega govora zahvalil vsem pomočnikom, tekačem in še posebej svoji družini, ki mi vsa ta leta stojijo ob strani pri organizaciji ekstremne preizkušnje.

Tomo Šarf, predsednik za Gorske teke pri Atletski zvezi Slovenije in član Svetovne zveze za gorske teke, je dejal, da so današnje razmere na progi (megla, veter, mraz) pokazale, da je tek na Grintovec prava gorsko tekaška preizkušnja. Na končni prireditvi je spregovoril tudi Janez Aljančič, član Atletske zveze Slovenije in član Evropske atletske zveze, ki se je družini Papež in njihovim pomočnikom zahvalil za uspešno izvedbo ekstremne tekaške preizkušnje. V imenu Občine Kamnik je spregovorila podžupanja mag. Julijana Bizjak Mlakar. Kot je dejala, je vesela, da se je v enem najlepših delov občine zbralo veliko število ljubiteljev narave in športa. Čestitala je tekačem, ki so premagali preizkušnjo ter se zahvalila družini Papež. ki z uspešno organizacijo teka ponaša ime občine Kamnik v svet.

Včerajšnji tek ekstremov je bil za KGT Papež uspešen ne le organizacijsko temveč tudi na tekmovalnem področju. V najmočnejši, t.j. članski konkurenci, je bil najhitrejši Slovenec na vrhu Grintovca, član kluba KGT Papež Nejc Kuhar, kot peti pa je na vrh pritekel Mitja Kosovelj. Tudi v drugih kategorijah so se tekačice in tekači KGT Papež odrezali odlično.

V otroških kategorijah sta slavila tekača domačega kluba KGT Papež, ki sta z zmago postala tudi državna prvaka. Med mlajšimi deklicami je zmagala Maša Viriant, Tjaša Uršič je bila 6., Klara Zlatnar 9., Zoja Kranjec 10 ter Izza Škrtič 14. Med mlajšimi dečki je zmagal Aleš Prelovšek, Maj Križnar je bil 4., Žan Grčar 5., Žan Uršič 9., Aleks in Aljaž Cipot pa 12. in 13.

Med deklicami (l. 2001-2002) je državna prvakinja postala Ana Milović, 3. je bila Tjaša Čirović, 4. Hana Dobovšek (vse KGT Papež). Rok Sušnik iz KGT Papež je bil najhitrejši med dečki in postal državni prvak v svji kategoriji. Nejc Uršič je bil 3., Žan Kranjec 7. ter Rok Podbregar 9. (vsi KGT Papež).

Pri starejših deklicah (l. 1999-2000) je državna prvakinja postala Karin Gošek iz AK Sevnica, med starejšimi dečki pa je državni prvak postal Jakob Mali iz AK Domžale. Miha Oražem in Grega Zagorc iz KGT Papež sta bila peti in sedmi.

Mladinke in mladinci (l. 1995-1998) so tekli do Kokrskega sedla. Med mladinkami je bila prva Karmen Orehek, druga pa njena sestra Suzana (obe KGT Papež). Pri mladincih je slavil Mohammad Bashir Rezai iz Afganistana (član TK Šmarnogorska naveza). Aljaž Božič je bil drugi, Marino Mekiš pa 6., oba sta člana KGT Papež.

V članski konkurenci (l. 1975-1994) je tako kot lansko leto slavila trenutno ena najboljših slovenskih gorskih tekačic Mateja Kosovelj (ŠD Nanos), med člani pa je bil najboljši Isaac Toroitich Kosgei iz Kenije, član Run2Gether. Član KGT Papež Nejc Kuhar je bil tako kot lansko leto drugi, Matija Kosovelj pa peti. V članski konkurenci so se odlično odrezali tudi ostali tekači KGT Papež: od 8. do 12. mesta so se uvrstili Simon Novak, Sebastjan Zarnik, Klemen Triler, Rok Bratina ter Gašper Bregar. Jure Šuligoj je bil 14., 15. Matjaž Mikloša, 19. Bojan Ambrožič, Boštjan Erjavšek 24., Luka Mihelič 26., 29. Martin Koželj, 62.  Klemen Janša, 66. Simon Razpotnik.

Madžarka Timea Merenyi je zmagala v kategoriji veterank (l. 1965-1974). Članici KGT Papež, Urška Trobec in Petra Mikloša sta bili 4. in 5. Med veterani je zmagal Simon Alič (ŠD Nanos). Metod Bregar je bil 4., Mirko Janjatovič 6., Igor Šalamun 8., Martin Vodlan 36.

V konkurenci starejših veterank (. 1964 in prej) je slavila Marta Šorli, pri starejših veteranih pa so prva tri mesta zasedli člani KGT Papež Franci Teraž, Bojan Kemperl in Bojan Kožuh. Klubska tekača najboljših Marjan Tepina ter Bojan Kramar sta bila 15. in 29.

Pokal sta prejele tudi najstarejša tekmovalca v ženski in moški konkurenci. Na tokratnji tekmi sta pokala prejela Boža Meža (ŠD Premogovnik Velenje) in Tone Petek (ŠKD Mekinje).

Posebno nagrado pa sta včeraj iz rok Toneta Fornezzija – Tofa dobila najpočasnejša v ženski in moški konkurenci, ki sta vrh še osvojila v limitnem času: Slavka Drobnič (AK Pivka) ter Jasmin Bašič (ŠD Helios). Vsak od njiju je dobil zlatega polžka, ki ju podarjata Butik Nedeljskega in Zlatarstvo Loboda.

Gorsko tekaška prireditev tek na Grintovec ne bi mogla biti organizirana brez pomoči prijateljev in prostovoljcev družine Papež in Kluba gorskih tekačev Papež. Zato hvala vsem in vsakemu posebej, ki ste kakor koli pomagali pri organizaciji. Seveda je taka prireditev tudi velik finančni zalogaj, zato hvala tudi vsem sponzorjem!

Besedilo: N.K
Fotografije: Foto TRIF


<< Nazaj | Novice