Mali grad

Košnja po starem v Termah Snovik

03.07.2017

 

V apartmajskem naselju Term Snovik so člani Turističnega društva Tuhinjska dolina s predsednikom Ivanom Hribarjem v soboto, 1. julija, pripravili prikaz košnje po starem.

Kositi so začeli ob pol sedmih zjutraj Rajko Žebaljec, Jože Drolc, Jernej Mali, Ivan Hribar, Srečo Urankar, Brane Hribar in France Šuštar. Poleg Term  Snovik pa je za malico poskrbela Manja Žebaljec.

V zadnjih letih je bila to tretja košnja v apartmajskem naselju. Idejo in prikaz košnje sta, tudi za  goste v apartmajskem naselju, s krajani začela predsednik Turističnega društva Tuhinjska dolina Ivan Hribar in gospodar hribovitega domačega travnatega predela France Šuštar, ki je v Etnološki sekciji Turističnega društva tudi med glavnimi igralci prikazov nekdanjih običajev na vsakoletnih etnoloških prireditvah v Snoviku konec avgusta.

Apartmajski gostje so z zanimanjem opazovali in spremljali letošnjo košnjo koscev s skrbno sklepanimi, ostrimi kosami. Pravo presenečenje pa so doživeli, ko je okrog 10. ure dopoldne prišel pogledat košnjo po starem nekdanji predsednik Republike Slovenije Milan Kučan z ženo Štefko, ki se je ustavil v Termah Snovik med potjo na Menino planino. Seveda  so ga kosci povabili medse tudi za skupinski posnetek.

Besedilo in fotografije: Andrej Žalar


<< Nazaj | Novice