Mali grad

Košnja in spravilo sena nekoč in danes

20.08.2012

 

Turistično društvo Tuhinjska dolina je takoj po prazniku Marijinega vnebovzetja ob koncu tedna pripravilo že sedmič etnološke prireditve, ki vsako leto v drugi polovici avgusta v Snoviku obeležujejo dela in dogajanja v Tuhinjski dolini nekoč in danes. Tokrat je etnološka sekcija društva pripravila prireditve: Košnja in spravilo sena nekoč in danes v Tuhinjski dolini.

Prireditve so se začele v četrtek z razstavo kozolcev-toplarjev, ki še danes obeležujejo življenje in delo v Tuhinjski dolini v preteklosti. V zanimivi in predvsem vsebinsko bogati razstavi so avtorji v risbi, fotografiji in maketah predstavili kozolce-toplarje. Razstava bo še ta teden odprta v recepciji Term Snovik.

Drugi dan etnoloških prireditev so obeležili člani Kulturnega društva Ivana Cankarja iz Šmartna v Tuhinju, ki so v Bizjakovih dolinah pri Termah nastopili  z Linhartovo veseloigro Županova Micka. Iz časov, ko so v dolini kosili in pospravljali seno v kozolce-toplarje so po dobrem mesecu, ko so praznovali 60-letnico društva v letnem gledališču Šmartno v peskokopu Gradišče, obogatili tudi program etnoloških dnevov turističnega društva.

Prireditve pa so sklenili v soboto z dopoldanskim sejmom domačih izdelkov pri termah in popoldne s prikazom košnje in spravilom sena. Po zgodbi Manje Žebaljec in v režiji Zdenke Klančnik so člani društva prikazali košnjo, grabljenje, nakladanje na lojtrski voz s konjsko vprego, skladanje v kozolec in dogajanja pri teh opravilih nekdaj. Zanimiva prireditev, ki se je nadaljevala v druženje s srečelovom ob glasbi, so si ogledali tako obiskovalci iz doline in raznih krajev ter turisti, ki v teh dneh dopustujejo v apartmajih v termah v Snoviku.

Predsednik etnološke sekcije TD Tuhinjska dolina Srečo Urankar je letošnji prikaz ocenil, da so z njim lepo in uspešno obudili še en košček iz življenja, dela in običajev v Tuhinjski dolini: »V treh dneh je pri pripravi in predstavah sodelovalo blizu sto članov društva in domačinov iz doline. Vsem se iskreno zahvaljujem.«

Predsednik Turističnega društva Tuhinjska dolina Ivan Hribar, ki je že uvodoma ob odprtju razstave predstavil vsebinsko in organizacijsko bogato delo društva v sedmih letih, pa je ob zaključku zadovoljen ugotovil: »V prizadevanjih za turistični razvoj in predstavitev naravnih in življenjskih lepot tega dela kamniške občine sem zadovoljen, da smo tokrat prikazali še en zaklad iz bogatega tovrstnega mozaika Tuhinjske doline.«

Organizatorjem že sedmih etnoloških prireditev v Snoviku sta čestitali tudi podžupanja občine Kamnik mag. Julijana Bizjak Mlakar in v.d. direktorice Zavoda za turizem in šport Kamnik Urška Kolar.

Besedilo in fotografije: Andrej Žalar

      


<< Nazaj | Novice