Mali grad

Koper spet na kolenih, Tie-break in prvo mesto ACH Volleyju

06.12.2015

 

Koper spet na kolenih

Odbojkarice Calcita Ljubljane  so v 11. krogu 1. DOL za ženske brez izgubljenega niza premagale ekipo Luke Kopra, s katero se bodo 8. januarja srečale tudi v polfinalu zaključnega turnirja pokala Slovenije. V prihodnjem krogu bodo Calcitovke v soboto, 12. decembra, igrale v Šempetru z domačo Alianso.

Calcit Ljubljana – Luka Koper 3:0 (20, 22, 12)

Ljubljana - Športna dvorana Galjevica, 40 gledalcev. Sodnika: Tomec (Novo mesto) in Kern (Kranj).

Calcit Ljubljana: Grudina 6, Božič 3, Vrhovnik 16, Igličar, Forštnarič, Kučej 4, Kostić 20, Aragao, Hribar 1, Jerala - libero, Potokar 14.

* Luka Koper: Barič 6, Pethö 4, Kušar - libero, Ferlinc 3, Lucas 4, Jurić 2, Jotanovič, Dodič, Požar, Kaker 13.

Aktualne slovenske državne prvakinje na zadnjih domačih tekmah niso prikazale ravno najboljše igre in tudi proti koprski ekipi je bilo v njihovi igri še vedno nekaj vzponov in padcev. Vendar veliko manj kot na nekaterih prejšnjih tekmah, kar je dobra napoved za nadaljevanje sezone.

Začetek tekme, Gašper Ribič je tekmo začel z Mojco Božič, Petro Vrhovnik, Moniko Potokar, Tino Grudino, Eleno Kučej, Olivero Kostić in prosto igralko Meto Jeralo na mestu proste igralke, manjkala pa je poškodovana Kaja Turk, zanje ni bil najbolj spodbuden. Gostje iz Kopra so na servis Marine Barič povedle s 3:0, toda po odvzetem servisu so jim calcitovke vrnile s šestimi zaporednimi točkami. Do prvega tehničnega odmora so se jim Koprčanke približale na dve točki zaostanka, po novi seriji točk na svoj servis, tokrat Oliver Kostić, je bilo 12:6 za domačo ekipo, ki je povedla tudi že z 21:12. V tem obdobju ji je ob dobrem servisu deloval tudi blok, nevarne so bile v napadu. Do konca niza je ritem njihove igre nekoliko upadel, ob servisu Anite Pethö so koprske odbojkarice dosegle kar šest zaporednih točk in šele Kostićeva je prekinila njihovo serijo. Potokarjeva je svoji ekipi priborila štiri zaključne žoge, prvo je izkoristila Kostićeva.

Odbojkarice Calcita Ljubljane so bile v drugem nizu večinoma v vodstvu. Koprčanke so izid izenačile na četrti točki, ob prvem tehničnem odmoru za domačo ekipo zaostajale za tri točke, po asu Vrhovnikove že za pet (5:10). Do drugega tehničnega odmora so spet nekoliko popustile na sprejemu, manj učinkovite so bile tudi v napadu, tako da so nanj odšle le z dvema točkama prednosti. Z blokom Nuše Ferlinc so gostje na 16. točki izid izenačile, s še enim njenim blokom na servis Tine Kaker pa povedle z 18:16. Potokarjeva je z blokom le zaustavila niz točk gostujoče ekipe, skupaj s Kučejevo pa sta zaustavili še en napad Koprčank za vodstvo z 20:19, ki ga niso več izpustile iz rok. Tudi po zaslugi Mete Jerale, ki je v obrambi rešila nekaj »težkih« žog, Kostićeva pa je z dvema točkama poskrbela, da so calcitovke povedle z 2:0 v nizih.

Tretji niz se je začel po željah trenerja Gašperja Ribiča. Njegove varovanke so vršile pritisk na gostujoče sprejemalke, bile učinkovite v napadu, kar jim je do prvega tehničnega odmora prineslo pet točk prednosti. Ob drugem tehničnem odmoru se je njihova prednost povečala še za dve točki, kar jim je zadoščalo na mirno nadaljevanje in prvo zmago brez izgubljenega niza po 4. novembru, ko so v dvorani Tivoli premagale Formis.

Izjavi po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcita Ljubljane: "Škoda, da nam je ob koncu prvega niza popustila zbranost, ko smo že vse imeli pod kontrolo, a se je končalo na koncu dobro. Če bomo zmanjšali napake v napadu in servisu, je to tisto, kar si želimo in kar smo sposobni igrati. V glavnem sem zadovoljen, kako smo danes igrali, vendar se na tem ne smemo zaustaviti. Moramo biti še boljši in upam, da nam bo to uspelo takrat, ko bo treba, da bomo konstantni. Če bomo število lastnih napak zmanjšali pod pet, bom zelo vesel."

Marko Kalc, trener Luke Kopra: "Dva niza smo odigrali solidno, če bi naredili dve neizsiljeni napaki manj, bi morda en niz tudi dobili. Čeprav je bil poraz na koncu visok, smo prišli do zadovoljivih informacij za nadaljevanje sezone.«

Tie-break in prvo mesto ACH Volleyju

Odbojkarji Calcit Volleyballa so v derbiju 11. kroga 1. DOL za moške po odlični igri na obeh straneh izgubili z ACH Volleyjem. Še pomembnejša tekma, vsaj v tem trenutku Kamničane čaka v sredo, 9. decembra, ko jih v Kanalu čaka povratna četrtfinalna pokala Slovenije, ko bodo proti Salonitu iskali zmago za napredovanje na zaključni turnir. V 12. krogu 1. DOL pa bodo prihodnjo soboto, 12. decembra še enkrat igrali s Kanalci. Tokrat v Kamniku.

Calcit Volleyball – ACH Volley  2:3 (17, -21, -23, 24, -10)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, 500 gledalcev. Sodnika: Skudnik (Mežica) in Globačnik (Topolšica).

Calcit Volleyball: Hribar - libero, Novljan 4, T. Štern 10, Štalekar 3, Vidmar 2, Štemberger Zupan 10, Brulec 4, Lakner, Kotnik 10, Ž. Štern 18, Videčnik 9, Konjedic. Trener: Marko Brumen.

ACH Volley: Flajs 18, Jereb, Kozlowski 4, Kozamernik 16, Walker 14, Purič 4, Ledinek - libero, Satler, Pleško  -libero, Jurič, Donik, Kumer, Mochalski 18, Terpin. Trener: Bogdan Kotnik.

V letošnji sezoni sta se ekipi Calcit Volleyballa in ACH Volleyja že srečali, v drugem krogu so bili s 3:1 boljši Ljubljančani, vendar je bil to v državnem prvenstvu edini poraz za kamniško ekipo, ki je po dveh spodrsljajih, porazu s Triglavu in minimalni zmagi v Murski Soboti aktualnih državnih prvakov po desetih krogih na prvem mestu. Z istim številom točk kot ACH Volley.

Varovanci Marka Brumna so tekmo proti ljubljanski ekipi začeli brez Tončka Šterna, prednost je na mestu korektorja dobil Andrej Štembergar Zupan, v začetni postavi so bili še Jan Brulec, Domen Kotnik, Žiga Štern, Žan Novljan, Matic Videčnik in prosti igralec Klemen Hribar. Z dvema asoma in uspešnim napadom Štembergar Zupana so Kamničani povedli s 5:2, po polminutnem odmoru Bogdana Kotnika, ki je tekmo začel z Matijo Jerebom, Andrejem Flajsom, Samuelom Walkerjem, Janom Kozamernikom, Dinom Puričem in prostim igralcem Matevžem Ledinkom, so gostje izid na peti točki izenačili. Vseeno so ob prvem tehničnem odmoru domači odbojkarji vodili z dvema točkama prednosti. Kamničani so svojo prednost po dobri akciji Brulca na mreži povečali še za dve točki (10:6), z »bombo« Žige Šterna pa na pet točk (14:9). Kamničani so navduševali z igro v obrambi, predvsem to velja za prostega igralca Klemna Hribarja, boljši so bili tudi v bloku in kot po pravilu so bile dolge izmenjave žog na njihovi strani. Ko so z asom Žana Novljana, nato pa še blokom Matica Videčnika povedli z 21:13, je bil prvi niz odločen. Zmago v uvodnem nizu je za domačo ekipo potrdil Novljan.

Drugi niz se je začel z obojestransko dobro odbojko. Številni gledalci so lahko uživali v dolgih izmenjavah žog, še naprej pa so bili kamniški odbojkarji tisti, ki so narekovali ritem. Brulec je dobro razigral soigralce, manjkale so le točke preko prvega tempa, kar je Kamničanom prineslo vodstvo z 10:8. Na enajsti točki je sledilo novo izenačenje, s točko Walkerja po dotiku enega od domačih odbojkarjev v bloku pa je ACH Volley povedel z 12:11. Ljubljančani so na drugi tehnični odmor odšli s prednostjo dveh točk, toda po napaki Mochalskega sta bili ekipi na 18. točki izenačeni. Gostje so takoj spet pobegnili za dve točki, tudi po zaslugi slabšega servisa domače ekipe, saj so kar trije njihovi servisi končali v avtu. Za nameček sta v avtu končala še napada Štembergar Zupana in Žige Šterna, tako da je bil izid v nizih izenačen.

V tretjem nizu je Brumen v igro prvič poslal Tončka Šterna, na mestu blokerja je ob Novljanu začel Jure Lakner, domači odbojkarji pa so še naprej delali več napak v napadu in po asu Kozamernika je bilo 7:3 za goste, prednost štirih točk so imeli tudi ob prvem tehničnem odmoru. Do drugega tehničnega odmora so Kamničani svoj zaostanek znižali za točko, za kaj več bi potrebovali boljši servis, na drugi strani je še naprej dobro delovala naveza Michal Kozlowski, ki je že v prvem nizu zamenjal Jereba in Kozamernik, ki sta nekajkrat uspešno izvedla prvi tempo. Vendar se kamniški odbojkarji niso predali, na 17. točki imeli priložnost za izenačenje, ki je niso izkoristili, na drugi strani so jim Ljubljančani z blokom še enkrat pobegnili za tri točke (20:17) ter svojo prednost zadržali do konca tretjega niza. Kamničani so se jim z dvema zaporednima točkama še približali na točko zaostanka, vendar so po polminutnem odmoru odbojkarji ACH Volleyja le prišli do zmage v drugem nizu.

Četrti niz se je za domačo ekipo začel slabo, saj se je poškodoval Žiga Štern, mezinec na levi roki, kar je slaba napoved za povratno četrtfinalno tekmo v sredo v Kanalu. Namesto njega je v igro vstopil Primož Vidmar, ki je dostojno zamenjal razpoloženega starejšega od bratov Štern. Gledalci so še naprej uživali v kakovostni odbojki, z blokom 211 cm visokega Saše Štalekarja pa so po začetnih 2:0 prvič do vodstva prišli domači odbojkarji (13:12). Visoki Štalekar se je izkazal tudi pri vodstvu Calcita s 15:13, ki je ob drugem tehničnem odmoru zadržal dve točki prednosti. Z blokom Kozamernika so Ljubljančani izid na 16. točki izenačili. V napeti končnici se je razigral Tonček Štern, ki je imel največ zaslug za vodstvo Calcita s 23:21, vendar so po polminutnem odmoru državni prvak izid izenačili, z asom Flajsa pa prišli do zaključnega servisa. Kamničani so se še enkrat rešili ter po prestopu Mochalskega zasluženo prišli do petega niza.

Z blokom Kozamernika je ACH Volley v tie-breaku povedel s 4:1, zato je Brumen vzel polminutni odmor, vendar so gostje takoj dosegli še eno točko. Vidmarja je zamenjal Štembergar Zupan, Kamničani pa so ob menjavi strani zaostajali za tri točke. Navkljub požrtvovalni igri se domačim odbojkarjem  gostom ni več uspelo približati na manj kot dve točki. V odlični odbojkarski predstavi za sladokusce so sicer slavili Ljubljančani, toda tudi Kamničani si za prikazano igro zaslužijo vse čestitke.

Izjavi po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »ACH Volleyju se pozna, da ima več izkušenj od nas, da je navajen težkih tekem in da ravno v končnicah nekateri njihovi igralci odigrajo najboljše poteze, nekateri naši pa morda ravno takrat najslabše. Toda po drugi strani je kakovost realno na njihovi strani in poraz z 2:3 je pravzaprav dokaj pohvalen tudi za nas in je dober obet za sredo. Če se bomo uspeli regenerirati po tako težki tekmi, imamo dobre možnosti, da dosežemo tisto, kar nas v tem trenutku najbolj zanima.«

Bogdan Kotnik, trener ACH Volleyja: »Mislim, da je bilo na obeh straneh veliko kakovostnih akcij in za slovensko odbojko je to samo dobro. Glede na to, da Kamničani zanesljivo zmagujejo v Evropi, da se mi skušamo upirati najboljšim evropskim ekipam, potem pa se dobimo na tekmi domačega prvenstva, da vidimo, kdo je trenutno najboljši v Sloveniji. Evropa obojim koristi, da lahko dvignemo kakovost slovenske odbojke.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice