Mali grad

Konferenca Omrežja občin »Povezanost v Alpah«

29.04.2013

 

V nemškem mestecu Grassau je od 26. do 27. aprila potekala 17. letna konferenca Omrežja občin »Povezanost v Alpah«. Udeležili so se je predstavniki 7 alpskih držav, kot tudi predstavniki slovenskih alpskih občin, ki so članice tega omrežja, in sicer župan Kranjske gore Jure Žerjav, ki je tudi član predsedstva, Patricija Muršič iz Občine Bovec, Barbara Strajnar iz Občine Kamnik in mag. Natalija Gyërek, ena od izvajalk projekta Povabilo v gozd.

Tema konference je bila »Zakaj so alpske občine prijetne za življenje: O trajnostnem oblikovanju življenjskega prostora v alpskih občinah«. Govorili smo o tem, da so izzivi prihodnjega razvoja, ki čakajo alpske občine večplastni. Podnebne spremembe ter spremembe v gospodarstvu ali družbi so občine različno prizadele. Predstavljene ideje projektov na področju podnebja, naravnega prostora,socialne kompetence in ustvarjanja regionalne dodane vrednosti spodbujajo izmenjavo izkušenj, občine oziroma regije pa opogumljajo k njihovemu prenosu v lastno okolje. Pri vseh naštetih temah smo poskušali odgovoriti na vprašanje, kaj lahko storijo občine oziroma regije.

Občina Kamnik je v preteklem obdobju izvajala 3 projekte, sofinancirane s strani Omrežja občin »Povezanost v Alpah« (dynAlp climate): Povabilo v gozd, Ekoembalaža in My clima mate (izmenjava mladih iz Slovenije in Švice). Projekti so se s predstavitvijo na konferenci zaključili. Predvsem projekt Povabilo v gozd, ki smo ga izvajale 4 slovenske občine (Kamnik, Kranjska Gora, Bovec in Bohinj), je bil prepoznan kot najboljši projekt programa dynAlp climate.

Občina Kamnik je v okviru alpskih občin prepoznana kot aktivna in uspešna občina. Omrežje občin »Povezanost v Alpah« je združenje alpskih občin iz sedmih držav. Ustanovljeno je bilo leta 1997. Občine, ki so članice omrežja, si prizadevajo za uveljavitev trajnostnega razvoja Alp kot njihovega življenjskega prostora. Za podlago in obenem tudi vodilo, kako doseči trajnostni razvoj v alpskem prostoru, so si članice izbrale Alpsko konvencijo. Njeno uresničevanje naj bi zaživelo tam, kjer imajo posamezniki možnost sooblikovanja in sodelovanja: v občini. Da pa ne bi bilo treba vedno odkrivati že odkritega, omogoča Omrežje občin »Povezanost v Alpah« izmenjavo izkušenj in informacij prek jezikovnih in kulturnih meja.

Besedilo in fotografije: Barbara Strajnar

 


<< Nazaj | Novice