Mali grad

Koncert ob 25 letnici delovanja Tunjiškega okteta

04.04.2011

 

V soboto, 2.4. 2011, je bil v avli podružnične osnovne šole v Tunjicah dobro obiskani koncert, s katerim Tunjiški oktet obeležil 25 letnico svojega delovanja.

Na koncertu sta nastopila še Šenturški oktet in Ženska vokalna skupina iz Tunjic.  Skupaj so krajanom in drugim obiskovalcem koncerta pripravili čudovit pevski večer z narodnimi pesmimi. 

Pevci Tunjiškega okteta so: 1. tenor Janez Plevel in Janez Golob, 2.  tenor: Ciril Vinšek in Ciril Vinšek, bariton: Štefan Stele in Matej Stele in 2. bas: Franc Stele ter Milan Stele.  Umetniški vodja okteta je Aleš Sedušak. Pevci so vsi doma iz Tunjic in so med seboj sorodniki - bratje, nečaki in bratranci.

Prireditve se je udeležila tudi kamniška podžupanja, mag. Julijana Bizjak Mlakar, ki je v svojem govoru poleg čestitk Tunjiškemu oktetu ob častivrednem jubileju poudarila tudi pomen zborov in pevskih skupin kot je Tunjiški oktet za ohranjanje slovenske narodne identitete, posebno še, ker se zadnja leta prodaja tujcem slovensko zemljo, gozdove in hiše na Krasu in ob mejah z Italijo in Avstrijo.

Vodja Območne izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Kamnik, Tone Ftičar, se je v imenu JSKD zahvalil Tunjiškemu oktetu za delovanje. Trem članom Tunjiškega okteta je podelil zlato, srebrno in bronasto Gallusovo značko. Tunjiškemu oktetu je čestital tudi predsednik KS Tunjice, Anton Šuštar. Prireditev je povezovala Urša Klemenc.

Iz zgodovine Tunjiškega okteta

Začetek delovanja Tunjiškega okteta sega v praznike vseh svetih leta 1985, ko so v cerkvi Svete Ane prvič skupaj zapeli tako, da je cerkev postala njihova rojstna hiša. Začeli so aktivno sodelovati pod vodstvom profesorice Olge Stele, prvi predsednik pa je bil njen mož Franc. V začetku delovanja so nastopali ob praznovanju novega leta, dnevu žena in ostalih krajevnih prireditvah.

Prvi nastop izven kraja je bil na povabilo Franca Spruka pri »Marjanci«. Prvi njihov samostojni koncert pa je bil 28. junija 1986 v avli Osnovne šole Tunjice. Sledile so sezone s številnimi nastopi. Posegati so začeli tudi po skladbah tujih skladateljev: ruskih, črnskih duhovnih, skladbe iz obdobja renesanse, romantike, baroka do sodobnih skladb. Osrednjo pozornost namenja oktet slovenski narodni in umetni pesmi. V vseh letih delovanja okteta se njihova sestava ni veliko menjala. V oktetu se je zamenjalo pet pevcev. Tunjiški oktet je najprej vodila  profesorica Olga Stele, kasneje pa profesorica Ana Smrtnik - takrat še dijakinja Srednje glasbene šole Ana Stele. Zborovodja Tunjiškega okteta je v zadnjem obdobju Aleš Sedušak, ki poje in dirigira še v nekaterih drugih zborih in glasbenih skupinah.

Kot društvo se je Tunjiški oktet registriral 14. februarja 1995, torej skoraj 10 let po ustanovitvi. Nepogrešljiv prispevek so dali domačemu kraju, saj ni prireditve, ki je ne bi popestrili s svojim prepevanjem. Naj omenimo novoletne prireditve, prireditve ob materinskem dnevu, krajevnem prazniku, otvoritve cest, sadjarskega doma, mrliške vežice. Teh nastopov je bilo res veliko.

V zgodovini okteta so zabeležena številna gostovanja in srečanja z ostalimi zbori oziroma skupinami. Med najbolj odmevne sodi srečanje oktetov »Pozdrav Mariji« v maju, ki je preraslo v srečanje oktetov in malih vokalnih skupin. Zamisel predsednika Janeza Goloba je naletel na dober odziv med pevci in poslušalci. Med drugimi so do sedaj nastopili Ljubljanski oktet, Mešana pevska skupina dr. France Prešern iz Žirovnice, Kamniški koledniki, Kranjski kvintet, Kvintet Storžič, Oktet bratov Pirnat, Pirnat kvintet, Oktet Voglje, Trsteniški oktet, Oktet Šenturška gora, Oktet Mekinje. Na teh srečanjih so se torej zvrstili že odlični in priznani pevski sestavi.


<< Nazaj | Novice