Mali grad

Kohezijski skladi: Sestanek med župani in predstavniki vlade brez konkretnih odgovorov

14.03.2015

 

Včeraj je v sejni dvorani Mestne občine Ljubljana potekal sestanek županov 34 občin, glede izvajanja 11 okoljskih projektov, ki se ga je udeležil tudi kamniški župan Marjan Šarec.

Glavna tema, okoli katere so razpravljali vabljeni župani in predstavniki ministrstev (poleg omenjenega, so bili na sestanku prisotni še predstavniki MOPa) so bile seveda težko pričakovane odločbe, na podlagi katerih bi občine dobile sredstva za večmilijonske kohezijske projekte.

Ministrica Alenka Smerkolj, pristojna za strateške projekte in kohezijo, se je uvodoma celo pošalila, da imajo njeni sodelavci odločbe že v kovčku, kar pa se je izkazalo za dokaj neslano šalo. Popolnoma resno je namreč zagotovila zgolj to, da so na ministrstvu zapisali operativni program po katerem ima prednost 11 projektov, ki so že v formalni obravnavi. Kot kaže pa bodo evropska sredstva lahko črpali iz nove finančne perspektive 2014 – 2020 in ne iz stare (2007 – 2013), kot si želijo župani, čeprav tudi druga opcija še ni izključena.

V najbolj neprijetnem položaju so župani občin, kjer so z izvajanjem projektov v letu 2014 že začeli, saj jim je prejšnja vlada, na čelu s premierko Alenko Bratušek zagotovila, da bodo odločbe kmalu prejeli. Razumljivo so bili nekateri precej nejevoljni, saj na sestanku konkretnih dogovorov in zagotovil niso prejeli. Ljubljanski župan Zoran Janković je med drugim dejal, da so bili zavedeni in po uvodnem govoru tudi zapustil sestanek.

Med tistimi, ki so z deli že začeli je tudi Občina Kamnik, ki je za izvajanje projektov vzela tudi finančno posojilo. Zato je seveda tudi kamniškega župana zanimalo, kdaj bodo odločbe in na kakšen način bodo reševali težave občine s financiranjem, če le teh kmalu ne bo. »Če odločb ne bo kmalu, se bodo dela ustavila, ker kredita ne bomo mogli črpati. Nam bo denarja zmanjkalo vsak čas, in ne vem kako bomo zadevo reševali. Na koncu pa bomo, kot vedno, za vse krivi župani,« je povedal Šarec.

Občina Kamnik je namreč najela 3,5 milijona evrov kredita, saj jim je takratna vlada zagotovila odločbe. Celoten projekt pa je zgolj v Kamniku vreden 18 milijonov evrov.

Konkretnega odgovora s strani direktorja Urada za kohezijsko politiko mag. Bojana Suvorova, kamniški župan ni dobil, kar je bilo pričakovano, saj je Suvorov v razpravi pred tem pojasnil, da v odgovorih ne more biti konkreten, saj predvsem veliko govori, pove pa bolj malo. Vendarle pa je izrazil zadovoljstvo, da je Občina s projektom začela in je prepričan, da bo le ta na koncu uspešen.

Sestanek torej konkretnih dogovorov ni prinesel. Zdi se, da so predvsem predstavniki ministrstev želeli nekoliko pomiriti zaskrbljene župane. Kdaj bodo odločbe in kakšne posledice pa bodo zaradi zamud utrpele občine, ter kdo bo na koncu nosil odgovornost, pa ostajajo odprta vprašanja.

Besedilo in fotografije: Aleš Senožetnik


<< Nazaj | Novice