Mali grad

Knjižnice po vsej Sloveniji vabijo uporabnike, da jih ponovno obiščejo

01.07.2020

 

Knjižnice po vsej Sloveniji vabijo uporabnike, da jih ponovno obiščejo58 splošnih knjižnic, med njimi tudi kamniška Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, ki v različnih oblikah izvajajo dejavnost na  več kot 1.000 lokacijah po Sloveniji ter s 13 bibliobusi dostopajo do oddaljenih uporabnikov, sporoča, da je uporaba knjižnice spet možna in varna. Uporabniki lahko na enak način dostopajo do knjižničnega gradiva kot pred zaprtjem knjižnic zaradi ukrepov v času epidemije, ter obiskujejo dogodke in programe, ki  jih pripravljajo knjižnice. Knjižničarji se zavedamo, da se bodo uporabniki vračali v javne prostore postopoma, zato sporočamo, da je z izbiranjem knjig med policami bogastvo knjižničnih zbirk spet dostopno in varno ter da jih, tako kot vedno, čakajo z nasveti za branje, bralnimi projekti in drugim pestrim dogajanjem.  

Knjižnice se tudi v času epidemije niso ustavile. Hitro so se odzvale na razmere in svojim uporabnikom omogočile brezplačni vpis na daljavo in neomejen dostop do digitalnih spletnih vsebin, kot so npr. e-časopisi, podatkovne zbirke, e-knjige, katerih uporaba se je v tem času zelo povečala. Knjižničarji so ohranjali stik s svojimi uporabniki in pripravljali bralne in druge dogodke, ki jih je bilo mogoče spremljati na spletu. V tem času so knjižnice, zavedajoč se svojega poslanstva,  uporabnikom pomagale kvalitetno preživljati čas in lajšati stisko.

Tudi vnaprej bodo knjižnice posvečale pozornost ponudbi digitalnih storitev, vendar pa se je v tem času utrdilo spoznanje, da ima pri uporabnikih vendarle prednost potreba po dostopu do fizičnega knjižničnega prostora in fizičnega gradiva, ter osebni stik s knjižničarji, kar so dokazovali njihovi  številni klici, potrebe in sporočila v času epidemije. 

Vesna Horžen, predsednica Združenja splošnih knjižnic, je ob tem povedala: »Z dostopom do vseh digitalnih gradiv, ki ga imajo naši člani, smo uporabnikom uspeli ponuditi optimalno nadomestilo za čas, ko knjižnic niso mogli obiskati. Porast uporabe teh storitev, ki jih imajo uporabniki tudi sicer na voljo, je pokazal, da je mnogim branje  v času epidemije lajšalo stisko in omogočalo dostop do kulturnih vsebin, ki so jih uporabniki pogrešali.«

Breda Podbrežnik Vukmir, direktorica Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik, dodaja: »Knjižnice so prostor, kjer se druži veliko ljudi. Čas med epidemijo in po njej pa nas je vse usmeril bolj k samim sebi in k branju. Ljudje si počasi pridobivajo zaupanje do gradiva, ki je v knjižnici. Skrbimo za varnost in hkrati tudi za dobro branje.«

Branje v pokoronskem času in varnost

Še vedno priporočamo naročanje gradiva preko spletne aplikacije Moja knjižnica ali po telefonu. Če vam uporaba Moje knjižnice preko CoBISSa ni domača, lahko pri naslednjem obisku knjižnice prosite za pomoč. Naj povemo, da smo prav zaradi posebnega časa dodatno kupili izvode najbolj rezerviranega gradiva (kriminalke Tadeja Goloba; B. Žakelj, Belo se pere na devetdeset; Makarovič, Luciferka; A. Bagola, Kako izgoreti; Ohler, Popolna omama: droge v tretjem rajhu …). Pripravili smo tudi priporočilne sezname za lažje odločanje o poletnem branju.

Predvsem pa skrbimo za prostor in knjige tako, da izvajamo ukrepe za preprečevanje širjenja okužb. Redno prezračujemo in razkužujemo prostore, knjige pa  v skladu z navodili NIJZ odležijo v karanteni tri dni. Še vedno upoštevamo nekatere omejitve (v čitalnici, igrače na otroškem oddelku), vendar je dostop do gradiva brez omejitev. Obvezne so tudi maske.

Urnik

S 1. julijem 2020 Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik prehaja na poletni obratovalni čas. Da bi bila knjižnica na voljo kar največjemu številu uporabnikov in da bi preprečili zadrževanje večjega števila ljudi v knjižničnih prostorih, je letos poletni obratovalni čas knjižnice v enotah Kamnik in Komenda nekoliko podaljšan. V dopoldanskem času se izposoja odpre ob 8. uri, v popoldanskem času pa je izposoja odprta do 20. ure.

Z julijem bosta začeli po običajnem urniku obratovati tudi enoti v Šmarci in Motniku, ki sta bili od marca zaprti. Potujoča knjižnica v juliju in avgustu tudi letos ne bo vozila. Od 1. julija 2020 brezplačno vračilo izposojenega gradiva v drugih enotah ne bo več mogoče.

Obratovalni čas vseh enot knjižnice v juliju in avgustu 2020:

 

Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik

Krajevna knjižnica Komenda

Krajevna knjižnica Šmarca

Krajevna knjižnica Motnik

Potujoča knjižnica

PON

13.00-20.00

13.00-20.00

14.00-19.00

Zaprto

Od 1. julija do 31. avgusta ne vozi.

TOR

13.00-20.00

13.00-20.00

14.00-19.00

Zaprto

SRE

13.00-20.00

Zaprto

Zaprto

16.00-19.00

ČET

8.00-15.00

Zaprto

9.00-15.00

Zaprto

PET

8.00-15.00

8.00-15.00

Zaprto

12.00-15.00

SOB

Zaprto

Besedilo in fotografija: Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik


<< Nazaj | Novice