Mali grad

Kljub visokim temperaturam na Maratonu Alpe Scott preko 630 kolesarjev

06.07.2015

 

Kamnik je včeraj gostil start 9. Maratona Alpe Scott, krog okoli Kamniško – Savinjskih Alp, čez prelaze Jezerski vrh, Pavličevo sedlo in Črnivec, pa sta najhitreje prevozila Matej Lovše s časom 3:37 med moškimi in Tanja Elsner s časom 4:18 v ženski konkurenci.

Maraton Alpe Scott je izziv sam po sebi, saj je 130 km dolga trasa, na kateri kolesarji premagajo 2000 metrov višinske razlike, precejšen zalogaj za udeležence. Danes so jih na poti čakale še visoke temperature, kljub temu pa je bilo v cilju čutiti zadovoljstvo, izmenjavale so se številne zgodbe s poti, krog okoli slikovitih Alp je bil premagan.

Vse rezultate si lahko ogledate tukaj, med moškimi absolutno pa je, kot rečeno, 1. mesto dosegel Matej Lovše, 2. mesto Matej Drinovec, 3. mesto pa Igor Kopše. Najboljša med ženskami absolutno je bila Tanja Elsner, 2. mesto Špela Škrajnar in 3. mesto Ajda Opeka.

Preko 630 kolesarjev je pred startom pozdravil župan Marjan Šarec, jim zaželel srečno in varno pot ter uspešno premagovanje vročine, vzponov in spustov trase maratona Alpe Scott. Podelitvi po koncu maratona pa se je pridružil podžupan Igor Žavbi.

Matej Drinovec je bil tisti kolesar, ki je od prvega pobega pa do konca ostal v ubežni dvojici. V Logarski dolini sta si dobri 2min prednosti privozila z Matejem Lovšetom, o zmagovalcu pa je odločal ciljni obračun, kjer je bil slednji močnejši. Lovše, za katerega  je bila to prva zmaga na Alpah, v cilju ni skrival zadovoljstva, več kot zadovoljen pa je bil s svojo predstavo tudi nekdanji smučarski kombinatorec, komaj 23-letni Drinovec.

Navdušenja ni skrivala tudi Tanja Elsner, letošnja zmagovalka v ženski konkurenci. »Na maraton sem prišla prvič in povsem brez pričakovanj, uživala sem na trasi in v naravi, zmaga pa je zame kar manjše presenečenje«, je pokomentirala v cilju. Na vprašanje, ali jo lahko na maratonu pričakujemo tudi prihodnje leto, pa je brez pomislekov pritrdila.

Maraton Alpe Scott  čaka drugo leto deseta, jubilejna izvedba. Boris iz Celja je eden izmed tistih, ki se je udeležil vseh maratonov. »Pridem, ker je to zame najlepši maraton. Spomnim se, ko sem prvi maraton končal med dvajseterico. Danes je konkurenca veliko večja, fantje so res hitri, ampak to ni pomembno. Maraton je in ostaja zame izziv, tako da se vidimo spet drugo leto«, je povedal v cilju.

Davor iz Varaždina je prav tako reden gost. Na prvi maraton ga je izzval prijatelj, bila je preizkušnja, ali lahko premagata vse te vzpone, saj so njuni domači tereni precej bolj ravninski. »Ljudje, vzdušje, narava, hribi. To je tisto, zaradi česar se vračam v Kamnik vsako leto«, pravi Davor.

Na startu Maratona Alpe so organizatorji letos pozdravili tudi nekdanjega veslaškega šampiona Iztoka Čopa. Kot je povedal v cilju, je na maratonu užival. Malce ga je presenetil le Črnivec, ki je na papirju videti lažje kot potem, ko imaš za seboj 100 km. »Daš seveda vse od sebe, mesto gor ali dol pa ni pomembno. Pomembna je dobra družba in užitek na kolesu«, je še dodal Iztok. Med kolesarskimi prireditvami je bil njegova dosedanja stalnica vzpon na Mangart, temu pa, kot pravi, dodaja Maraton Alpe, če se le vse poklopi z ostalimi obveznostmi.

Udeleženci letošnjega maratona so bili enotni glede vzdušja ob progi, saj je bilo navijačev še več kot leta poprej. Posebej glasne podpore so bili deležni na poti na Črnivec, zadnji prelaz na trasi, kjer je bila vsaka spodbuda še kako dobrodošla. Najbolj izvirno navijaško skupino bodo organizatorji letos prvikrat tudi nagradili.

Fotografije: Janja Zorman Macura, Domen Lisec in Frane Kranjec


<< Nazaj | Novice