Mali grad

Kljub slabemu vremenu v Kamniku veselo dogajanje

13.09.2014

 

Tretji dan 44. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine je minil v znamenju številnih nastopov. Obiskovalci so že v dopoldanskem času lahko spremljali nastop Plesne šole Miki in Vokalne skupine Rožmarin. V galeriji nad Kavarno Veronika se je 9. tekmovanja harmonikarjev za pokal narodnih noš udeležilo kar 31 tekmovalcev, najboljši pa so se predstavili še na glavnem odru. Zmagovalci tokrajšnjega tekmovanja so bili Matic Jeraj, Ana Jesenovec, Stane Makovec, Luka Mlakar, hkrati tudi Naj ljudski godec ter Erik Šavron, ki je bil med drugim tudi absolutni zmagovalec.

Prav posebno vzdušje in velik aplavz je požel Orkester harmonikarjev CiS (Cirila Spruka), ki je na Glavni trg privabil in navdušil številne obiskovalce. Glavni oder se je v popoldanskih urah spremenil v gledališkega. Na sporedu je bila predstava »Štejerc v Ljubljani«.

Tradicionalno se je s folklornimi plesi predstavila domača Folklorna skupina Kamnik.

Zvečer si je bilo mogoče ogledati revijo kostumov in narodnih noš ter izbor za Naj vrhnje oblačilo. Zmagovalca natečaja sta bila gospa Alanka Holešek za Naj vrhnje žensko oblačilo in gospod Zdravko Smrekar za Naj vrhnje moško oblačilo, člana Šaleškega folklornega društva Koleda, Velenje. Ženski kostum je izdelala gospa Alanka sama, moški kostum Notranjske pa je v lasti društva že preko 30 let. Revijo in izbor so organizatorji pripravili skupaj z Akademsko folklorno skupino France Marolt, na odru so se jim pridružili člani Folklornega Ansambla Zagreb – Markovac. Skupaj so pokazali bogastvo slovenske in hrvaške oblačilne dediščine, s poudarkom na vrhnjih oblačilih. Vrhnja oblačila, ki so sestavni del folklornih kostumov in narodnih noš, so letos rdeča nit festivala.

Dan se je zaključil s koncertom skupine Mambo Kings in rokerja Perota Lovšina.

Skozi cel dan je potekal sejem domače in umetnostne obrti, na gostinskih stojnicah pa ste lahko okušali tudi jedi pod blagovno znamko Okusi Kamnika.

Vrhunec štiridnevnega dogajanja bo jutri, v nedeljo, ko bo ob 15. uri po ulicah Kamnika potekala tradicionalna povorka narodnih noš.

Več na: www.narodnenose.si in www.OkusiKamnika.si

Besedilo: Zavod za turizem in šport v občini Kamnik
Fotografije: Bojan Težak in Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice