Mali grad

Klemen Štrajhar žal neuspešen v izločilnih bojih

01.08.2012

 

Mladi slovenski lokostrelec Klemen Štrajhar je v izločilnih bojih izgubil proti Xiaoxiangu Daiju. Kitajec ga je premagal z izidom 6:0 v treh nizih in se gladko prebil v naslednji krog.

Na strelišču Lord’s Cricket Ground je 17-letni slovenski "Robin Hood" opravil svoj olimpijski debi, a tekmovalec Lokostrelskega kluba iz Kamnika v izločilnih bojih ni bil uspešen. Štrajhar je glede na rezultat v pripravljalnem krogu za nasprotnika dobil močnega tekmovalca, ki je v uvodnem krogu zasedel sedmo mesto. Njegov tekmec, 21-letni Kitajec Xiaoxiang Dai, ga je v današnjem nastopu premagal z izidom 6:0 v nizih ter se gladko prebil v naslednji krog.

Klemen je bil v predtekmovanju, ki je štelo za razvrstitev na glavno tekmo, od 64 tekmovalcev 58. Na podlagi tega nič kaj spodbudnega izida je na glavni tekmi za nasprotnika dobil močnega tekmovalca iz ene od azijskih velesil tega športa, ki je v predkrogu zasedel sedmo mesto. V današnjem prvem krogu posamezne tekme, na kateri se merijo lokostrelci z ukrivljenim lokom, je bil tako pričakovano uspešnejši Kitajec, ki je prvi dosegel absolutni seštevek šestih točk.

"Streljal sem v redu, saj mislim, da sem se dobro spopadel s tremo, vendar pa se rezultatsko nisem najbolje odrezal in sem preprosto rečeno malce ‘zafušal’. Ne glede na zgodnje slovo pa mislim, da sem od prvega olimpijskega nastopa veliko odnesel in mi bo veliko pomagal v prihodnje. Nedvomno hočem doživeti še ene olimpijske igre. Ko sem bil na otvoritvi, sem si rekel, da hočem otvoritev še enkrat videti in da se bom potrudil ter treniral tudi za Rio. Tudi s strelskega vidika sta se povišali tako samozavest kot motivacija in mislim, da mi bodo te izkušnje, ki sem jih pridobil, pomagale za naprej," je po svojem prvencu dejal Štrajhar, ki je na strelišču dosegel eno desetko, Kitajcu pa je uspelo desetico ustreliti kar šestkrat. Štrajhar se bo domov odpravil v nedeljo, čas do odhoda iz Londona pa bo izkoristil za nadaljnji trening.

"Klemen je odstreljal svojo prvo največjo tekmo v življenju. Svoje delo je zanesljivo opravil korektno. Puščice pa na žalost niso letele tja, kamor bi si želeli. Vseeno ocenjujem, da je ta nastop dobra popotnica za prihodnost," po nastopu ni bil razočaran trener Matej Zupanc. V izločilnih dvobojih se merita dva lokostrelca, ki streljata izmenično, dokler nimata vseh puščic v tarči. Za vsak strel imata na voljo po 20 sekund, streljata pa s 70 metrov. Seštevek vseh treh strelov v nizu pomeni dve točki za nasprotnika, zmaga pa tisti, ki prvi zbere šest točk.

Štrajhar je na lanskem mladinskem svetovnem prvenstvu na ekipni tekmi osvojil bronasto odličje, letos pa je osvojil srebrni kolajni na članskem in mladinskem evropskem prvenstvu. Štrajhar je bil pri svojih 17. letih daleč najmlajši tekmovalec na tekmovališču.

Vir: www.siol.net


<< Nazaj | Novice