Mali grad

Kanalci še enkrat več usodni za Kamničane v pokalu

29.12.2012

 

Calcit Volleyball – Salonit Anhovo 2:3 (22, 22, -19, -9, -13)

Mozirje – Športna dvorana Mozirje. 600 Gledalcev. Sodnika: L. Globačnik (Topolšica) in Gril (Pekre).

Calcit Volleyball: Lakner, Hribar – libero, Sušec 23, Novljan 4, Brulec 5, D. Pokeršnik, Planinc 10, J. Pokeršnik 21, Brus 7, Hrast, Kotnik 3, Štern. Trener: Marko Brumen

Salonit: Česnik, D. Koncilija 15, Lazar, J. Kovačič – libero, A. Kovačič 8, Pirih, Paliska 15, Mijatovič 11, Bregant 20, Jereb 1, Krivec 1, Čabarkapa 9. Trener: Andrej Urnaut.

Odbojkarji Calcita Volleyballa in Salonita so se do zdaj na zaključnih turnirjih pokala Slovenije srečali že nekajkrat, veliko več uspeha pa so imeli Kanalci, ki so Kamničane dvakrat premagali v finalu. Tudi v njihovem zadnjem medsebojnem pokalnem obračunu so bili uspešnejši Kanalci, ki so slovensko pokalno lovoriko osvojili že sedemkrat. Vseeno pa so odbojkarski strokovnjaki na prvem polfinalnem obračunu letošnjega zaključnega turnirja nekaj več možnosti za zmago pripisovali varovancem Marka Brumna, a je to bilo še pred poškodbo Jerneja Stavbarja, ki navkljub veliki želji ni mogel pomagati soigralcem. Zlomljeni prst je bil pač prevelika ovira tudi za takšnega borca, kot je Stavbar. Na drugi strani so Kanalci v Mozirje prišli z vsemi igralci, vendar brez Saše Gadnika, ki jim je pomagal na prvi četrtfinalni tekmi proti Panviti Galexu v Murski Soboti.

Začetek prvega niza je pripadel Kanalcem, ki so povedli s 3:0, nato pa so do prvega tehničnega odmora še trikrat vodili za tri točke, zadnjič pri izidu 7:4. Menjavo servisa je z uspešnim napadom kamniški ekipi priboril Jan Planinc, ki je z asom pozneje tudi poskrbel za izenačenje na sedmi točki. Vseeno so s točko prednosti na prvi tehnični odmor odšla trenutno vodilna ekipa slovenske lige. Toda po vrnitvi na igrišče so Jan Pokeršnik, Jan Brulec in Matjaž Sušec Kamničanom priigrali vodstvo z 10:8, zato je Andrej Urnaut, trener Salonita vzel polminutni odmor. Očitno za njegovo ekipo v pravem trenutku, kajti Kanalci so dosegli štiri točke zapored in za polminutni odmor se je moral odločiti tudi Marko Brumen. Z njim še ni popolnoma zaustavil naleta kanalskih odbojkarjev, ki so po servisu Luke Krivca, ki je na mestu organizatorja igre dobil prednost pred Matijo Jerebom, v lanski sezoni igralcem Calcita, še petič v prvem nizu povedli s tremi točkami prednosti (14:11). S točkami Jana Pokeršnika in Matjaža Sušca je na petnajsti točki na zadovoljstvo številnih navijačev iz Kamnika prišlo do novega izenačenja, ki pa so po zaostanku dveh točk (16:18) spet stali okoli svojega trenerja Marka Brumna. To pa ni bil zadnji polminutni odmor v prvem nizu, kajti Kamničani so preko razigranega Jana Pokeršnika prišli do vodstva z 20:19 in zanj se je drugič v tem nizu odločil še Andrej Urnaut. Z blokom Žana Novljana so odbojkarji Calcita povedli z 22:20, Matjaž Sušec pa je s še eno uspešno napadalno akcijo svoji ekipi priboril dve zaključni žogi, že prvo pa je z uspešno akcijo na mreži izkoristil Matjaž Sušec, ob odličnem Janu Pokeršniku, ki je v prvem nizu dosegel kar sedem točk, najbolj učinkovit igralec kamniške ekipe.

Drugi niz sta ekipi začeli s postavama, ki sta tudi začeli tekmo. Na strani Calcita so igrali Jan Brulec, Jan Planinc, Jan Pokeršnik, Matjaž Sušec, Boris Brus, Žan Novaljan in libero Klemen Hribar, na strani Salonita pa Luka Krivec, Andraž Paliska, Dejan Čabarkapa, Janko Bregant, Danijel Koncilija, Dane Mijatovič in libero Jani Kovačič. Več zbranosti so pokazali odbojkarji Calcita, ki so začeli več napadati tudi preko t. i. Prvega tempa, izboljšali pa so tudi igro v bloku. Jan Pokeršnik je bil še naprej nezaustavljiv v napadu in ko so Kanalci zaostajali za štiri točke (6:10) se je Andrej Urnaut, ki je pred tem Luko Krivca zamenjal z Matijo Jerebom, odločil za polminutni odmor. A z njim še ni zaustavil Kamničanov, kajti Jan Brulec je z blokom poskrbel za novo točko Calcita. Ko pa je žoga Daneta Mijatoviča končala v avtu, je Calcit vodil že s 13:7, kar pa mu še zdaleč ni zagotavljalo zmage v drugem nizu. Tako kot tudi še ne štiri točke prednosti ob drugem tehničnem odmoru, kajti Kanalci se seveda niso predali in po eni redkih napak Sušca so se Kamničanom približali le na točko zaostanka (20:21). Po polminutnem odmoru so se odbojkarji Calcita le zbrali za končnico in po avt žogi Danijela Koncilije, resda za vsega nekaj centimetrov prišli celo do treh zaključnih žog. Prvo so Kanalci še ubranili, druge pa ne, kajti Sušec se je še enkrat več na tekmi izkazal z odličnim napadom.

Tudi tretji niz so Kamničani začeli v nespremenjeni zasedbi, zato pa je v ekipi Salonita v igri ostal Andrej Kovačič, ki je na sredini drugega niza zamenjal Andraža Palisko, pa tudi na mestu organizatorja igre je tekmo nadaljeval Matija Jereb. S servisi Jana Brulca, ki resda ni dosegel nobenega asa, a je z njimi povzročal nemalo težav sprejemalcem Salonita, so Kamničani povedli celo s 6:1, toda po predolgi žogi Sušca sta bili ekipi na sedmi točki že izenačeni. S točko prednosti po avt servisu Paliske, ki je pred tem zamenjal Čabarkapo, so na prvi tehnični odmor vseeno odšli kamniški odbojkarji, toda po slabem sprejemu Jana Planinca so prvič v tretjem nizu do vodstva prišli Kanalci (9:8). S tem pa krize v igri Calcita še ni bilo konec, in ko je Janko Bregant še enkrat več “prebil” njihov blok, je Marko Brumen pri zaostanku treh točk (10:13) vzel polminutni odmor. A so se težave na sprejemu, pri Kanalcih je bil na servisu izkušeni Andrej Kovačič, nadaljevale in šele Boris Brus je po daljšem času svoji ekipi le priboril točko, toda Salonit je takrat vodili že s 15:10. Marko Brumen je v igro poslal Martina Hrasta namesto Jana Brulca in Domna Kotnika namesto Jana Planinca in prav Kotnik je imel nemalo zaslug, da so Kamničani, na servisu je bil Žan Novljan, spet ujeli stik s Kanalci (16:18). Toda po polminutnem odmoru Salonita do preobrata le ni prišlo. Še več, kanalski odbojkarji so tretji niz zanesljivo dobili, saj so Kamničani do konca niza dosegli le še tri točke.

Četrti niz sta ekipi začeli z istima postavama, kot tretjega. Z več elana so ga začeli sedemkratni pokalni zmagovalci, ki so po bloku Andraža Paliske in predolgi žogi Matjaža Sušca na prvi tehnični odmor odšli s petimi točkami prednosti. Kamničani so popustili na sprejemu, temu primeren je bil nato tudi napad in ko je Janko Bregant z asom dosegel novo točko za Kanalce, so Kamničani za njimi zaostajali že za šest točk (3:9). Marko Brumen je prvič na tekmi v igro poslal Danijela Pokeršnika, namesto njegovega brata Jana pa je v igro vstopil Domen Kotnik, kar pa razigranih odbojkarjev Salonita ni zaustavilo in po asu Andraža Paliske in njihovem vodstvu z 11:4 je Brumen vzel še drugi polminutni odmor v četrtem nizu. Pri zaostanku devetih točk (5:14) je Brumen v igro vrnil Jana Pokeršnika, a tudi to ni zaustavilo serije kanalskih odbojkarjev, pri katerih se je s servisi izkazal Dane Mijatovič. Da bomo v prvi polfinalni tekmi letošnjega zaključnega turnirja pokala Slovenije gledali še peti niz, je bilo jasno že ob drugem tehničnem odmoru, ko so Kamničani, ki so popolnoma popustili v vseh elementih odbojkarske igre, za Kanalci zaostajali za nedosegljivih deset točk. Tudi po drugem tehničnem odmoru kanalski odbojkarji niso popuščali in so še naprej prevladovali na igrišču, o čemer pričajo njihove štiri zaporedne točke.

Po tako gladko izgubljenem nizu je bilo vprašanje, ali se lanskoletni finalisti slovenskega pokalnega tekmovanja še lahko vrnejo v igro, kajti v četrtem nizu je bilo prav vse na strani njihovih nasprotnikov, ki so bili tudi v psihološki prednosti, saj so zaostajali že za dva niza, a so navkljub temu prišli do petega. Odločilni niz so z dvema zaporednima točkama bolje začeli Kamničani, nato so jim z isto mero vrnili Kanalci. Do novega vodstva z dvema točkama prednosti (7:5) so odbojkarji Calcita prišli po zviti potezi Sušca (7:5), zato je Andrej Urnaut takoj vzel polminutni odmor, kljub temu pa so varovanci Marka Brumna na menjavo igrišča odšli z dvema točkama naskoka. Po minuti odmora so tekmo bolje nadaljevali kanalski odbojkarji, ki so naprej po zaslugi bloka Danijela Koncilije izid izenačili (9:9), nato pa po še enem bloku, tokrat Andraža Paliske, povedli z 11:10. Trener Kamničanov je vzel polminutni odmor, toda po napaki Jana Planinca je takoj vzel še enega, toda njegovi varovanci so zaostajali že za dve točki (10:12). Dve točki so zaostajli tudi po uspešnem napadu Janka Breganta, to pa je tudi pomenilo prvo zaključno žogo za Salonit. Prvo je Kamničanom po zaslugi Borisa Brusa uspelo ubraniti, ne pa tudi druge, ki jo je za svojo ekipo priboril kapetan Andrej Kovačič. Tako so Kanalci v pokalnem tekmovanju še enkrat več premagali Kamničane, od katerih so bili boljši tudi po statističnih podatkih.

Izjavi po tekmi

Marko Brumen, trener Calcita Volleyballa: “Naši ekipi se dogaja preveč padcev v igri. Razlogov zato ne znam določiti, ampak enostavno našo ključni igralci v odločilnih trenutkih odpovejo in potem je izid pač takšen, kakršen je. Res je, bili smo na pragu finala, toda igra, ki smo jo prikazali v tretjem in predvsem v četrtem nizu ni bila dobra, saj nas je nasprotnik nadigral v vseh elementih odbojkarske igre in mislim, da bomo v nadaljevanju sezone morali še krepko delati, da se bomo lahko vmešali v boj za uvrstitev v finale državnega prvenstva. Žal smo morali igrati brez Jerneja Stavbarja, s katerim smo navajeni igrati in je eden naših motorjev v ekipi in če bi on igral, bi imeli kakšen blok več v statistiki, prav tako pa bi odigrali kakšen “penal” več, tako da smo bili zelo predvidljivi, saj so nam Kanalci večkrat brez težav postavili dvojni blok. Z njim bi bilo morda drugače.”

Andrej Urnaut, trener Salonita: “Po zaostanku z 0:2 v nizih in 1:6 v tretjem je naša ekipa pokazala pravi značaj, saj smo od tega trenutka naprej prikazali odlično igro. Rekel bi tudi, da je bila to zmaga celotne ekipe, saj smo zamenjali dva, tri igralce in smo začeli delovati še bolje. Andrej Kovačič nam je prinesel mir v ekipi in na sprejemu na tistih težkih žogah, medtem ko je Matija Jereb odlično razigral ekipo. Moram pa reči, da tudi Luka Krivec v prvih dveh nizih na mestu organizatorja igre ni igral slabo, a smo takrat zatajili v drugih elementih igre. Mislim, da smo bili takrat nekoliko preveč nervozni, toda tudi Kamničani so igrali zelo dobro.”

Besedilo in fotografija: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice