Mali grad

Kamniški skavti prinesli betlehemsko Luč miru, župan odprl razstavo Klekljarskega društva Veronike Nevlje

18.12.2013

 

Popoldan so kamniški skavti županu Marjanu Šarcu izročili betlehemsko Luč miru, ki bo na voljo občankam in občanom v prostorih Občine Kamnik. Nato pa je v preddverju občinske stavbe sledilo odprtje razstave Klekljarskega društva Veronike Nevlje.

Projekt Luč miru iz Betlehema se je začel leta 1986 na Avstrijski televiziji ORF (Osterreichische Rundfunk), natančneje v njenem studiu v Linzu. V oddaji Luč v temi (Licht ins Dunkel), namenjeni invalidnim otrokom, so organizatorji v zahvalo sodelujočim namesto drobnih daril delili plamen iz votline Jezusovega rojstva v Betlehemu. Namen letošnje dobrodelne akcije je spodbujanje medsebojnega sprejemanja in zmanjševanja negativnih predsodkov in delitev. Vsako leto pa se izkupiček akcije nameni otrokom oziroma organizacijam, ki pomagajo otrokom v takšnih in drugačnih stiskah. Letos je tako zbrani denar namenjen Ustanovi za pomoč otroku z rakom in krvnimi boleznimi.
Poslanica Luči miru iz Betlehema 2013
se glasi: »Če si daleč od mene, če me gledaš z razdalje, zviška ali brezbrižno, mi ne moreš gledati v oči. Nočem, da se zapiraš vase, nočem, da si moj brezčutni opazovalec. Želim, da se mi približaš, me pogledaš, kajti samo tako me boš srečal in razumel. Samo tako boš videl, kdo in kakšen sem. Samo če prideš k meni, če snameš masko z obraza, me lahko prav vidiš. Tako bom zate postal luč. Moja luč bo svetila tudi tebi, saj naju strah, sovraštvo, nerazumevanje in zamere ne bodo več ločevale. Najin pogled bo drugačen, ker se bova poznala in se gledala takšna, kot sva. Odpri oči. Razumi. Sprejmi. Poglej drugače.«

Sledilo je odprtje razstave Klekljarskega društva Veronike Nevlje. Članice društva so pričele s klekljanjem konec leta 2006, takrat kot sekcija klekljarskega društva Čebelice Moste, za samostojno pot pa so se odločile v letu 2011. Društvo šteje 25 aktivnih članic, med katerimi so 4 začetnice. Klekljarska druščina v Nevljah je ubrana skupnost kljub različni starostni strukturi. Prav one že vrsto let sodelujejo na kulturnih in turističnih prireditvah v Kamniku, svoja dela pa še posebej rade razstavijo v občinski hiši, ki je najbolj obiskano razstavišče. S svojim klekljanjem oživljajo tradicijo klekljarstva na Kamniškem, ki je bilo nekdaj tako živo, da ga je omenjal že Valvasor v svoji Slavi vojvodine Kranjske 1689. »Veronike« s svojo predanostjo do spretnosti klekljarstva ob različnih priložnostih svoja dela – čipke rade pokažejo.

Župan Marjan Šarec ob pogledu na izdelke, ki so nastale izpod pridnih rok kamniških klekljaric, kar ni mogel skrivati navdušenja. Z besedami spoštovanja do umetnosti, ki jo »Veronike« z velikim veseljem obujajo in ohranjajo v naročju kamniških planin, je odprl pričujočo razstavo in vse zaželel veliko dobrega v prihajajočem letu. »Naj nam bodo članice društva za vzgled, saj ena sama čipka v okvirju nosi za seboj mnogo napora, truda, neprespanih noči. Vsaka klekljarica je svojo energijo usmerila nekaj lepega. Sledilo temu vzgledu in usmerjajmo svojo energijo v lepo, v tisto kar nas zbližuje in združuje, ne pa v iskanje slabih stvari. Želim vam miren in doživet božič ter miru, veselja in zadovoljstva v novem letu.«

Vljudno vabljeni k ogledu razstave v preddverje, prvo in drugo nadstropje občinske stavbe do konca januarja 2014. 


<< Nazaj | Novice