Mali grad

Kamniški novoletni smreki je ime Marinka

01.12.2017

 

»V Kamniku bo te dni veselo, pestro in verjamem, da boste v teh dneh velikokrat prišli v mesto in se po veselili,« s temi besedami je župan Občine Kamnik Marjan Šarec prižigal praznično okrasitev mesta in s tem otvoril letošnji sklop decembrskih prireditev v Pravljičnem Kamniku. Letošnja pravljična okrasitev mesta zajema več kot osem kilometrov praznične osvetlitve, ki sega tudi v Keršmančev park.

Na Glavnem trgu stoji 2600 kilogramov težka novoletna smreka, ki jo je podarila Marinka Aparnik. V zahvalo so obiskovalci prižiga praznične okrasitve novoletno smreko poimenovali ravno po njej – Marinka. Po slovesnem prižigu praznične okrasitve, je obiskovalce zabavala skupina Čuki. »Želim vam, da bi se v tem decembru imeli lepo, se imeli radi in da bi nekoliko pozabili na vsakdanje skrbi,« je še dejal župan Marjan Šarec.

Da je mesto pravljično okrašeno, so že dopoldan poskrbeli otroci iz Vrtca Antona Medveda Kamnik, Vrtca Sonček, Vrtca Peter Pan, Vrtca Zarja, Ciriusa Kamnik in podružnične šole Vranja peč, ki so okrasili smrečice na Šutni – najlepši ulici v Kamniku. Učenci OŠ Marija Vera pa so okrasili smrečice, kjer bo stala Pravljična hiška pod Malim gradom. Otroci so izdelke izdelali sami. Za pogostitev premraženih otrok in njihovih spremljevalcev je poskrbel Spar Qlandia Kamnik.

S tem pa so se številne prireditve v mesecu decembru šele pričele. Že v nedeljo, 3. decembra, bo potekalo že 30. tradicionalno Miklavževanje v središču mesta. Ob 17.30 uri si bodo obiskovalci na pobočju Malega gradu najprej ogledali otroško igro Skupaj gradimo dom, nato bo zbrane nagovoril Sv. Miklavž s svojim spremstvom. Večer bodo polepšali angeli s plesom in petjem, popestrili parkeljni in ognjemet. Sv. Miklavž bo otroke obdaril z bomboni, odrasle pa s čajem in pecivom na stojnicah pred banko. Če bo v nedeljo slabo vreme, bo prireditev v torek, 5. decembra, ob isti uri. Miklavževanje v središču mesta organizira Kulturno društvo dr. Franceta Steleta.

Otroci bodo središče mesta zasedli tudi v torek, 12. decembra, ko bo Vrtec Antona Medveda Kamnik priredil Novoletni bazar s praznično predstavo. Pripravili so pestro dogajanje, ki bo segalo od Glavnega trga do Pravljične hiške. Ob 15. uri se bodo začele delavnice, ki jih bodo pripravili v sodelovanju z Gimnazijo in srednjo šolo Rudolfa Maistra Kamnik, in Novoletna tržnica, bogata z raznovrstnimi izdelki, ob 17. uri pa se bo na Glavnem trgu začela praznična predstava Plamen prijateljstva, ki se bo zaključila z obiskom Dedka mraza. Denar od prodaje izdelkov bo šel v sklad vrtca.

Posebna novost je Pravljična hiška pod Malim gradom, ki bo na parkirišču pri Kavarni Veronika stala od 8. do 23. decembra, se bodo odvile različne prireditve, za katere bo deloma poskrbel Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik, deloma pa organizatorji posameznega dogodka. Otroci bodo na svoj račun prišli vsako sredo, petek in soboto ob 17. uri, ko bodi najprej na pripovedovanjih zaživele ljudske zgodbe z vseh vetrov, ki jih bodo pripovedovale pravljičarke, spretne z besedami in domišljijo. Potem sledijo animirane in vodene ustvarjalne delavnice izdelkov za okrasitev vašega doma. Program smo pripravili skupaj sKnjižnico Franceta Balantiča Kamnik in Mavrični vrtiljak. V soboto popoldan bo ob 18.30 uri na sporedu otroška predstava, vsak petek ob 20. uri pa bodo potekali glasbeni večeri.

Da bo tik pred Božičem obiskal hiško, nam je obljubil tudi Božiček. Z njim se bodo otroci lahko tudi fotografirali.

Decembra bo na voljo tudi brezplačno drsališče, ki bo letos na novi lokaciji v prijetno okrašenem Keršmančevem parku. Tudi letos bo na voljo plačljiva izposoja drsalk in drsalnih pripomočkov za otroke in sicer med tednom od 16. do 20. ure, med prazniki, vikendi in šolskimi počitnicami pa od 9. do 20. ure. Vsako soboto med 10.30 in 11.30 bo potekala vodena otroška animacija. Drsališče je odprto vsak dan od 9. do 20. ure, in sicer vse do 25. februarja 2018.

Besedilo: Samo Trtnik, Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik
Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice