Mali grad

Kamniški karneval je v naše mesto privabil rekordno število pustnih mask in obiskovalcev

17.02.2015

 

V Kamniku smo tudi letošnje leto praznovali pust in z najrazličnejšimi maskami simbolno preganjali koledarsko zimo. Pust je namreč praznik, ki se je na Slovenskem kar dobro uveljavil. Je praznik veselja, ki odganja zimo in po starih poganskih navadah prinaša pomlad. Je del ljudske kulture, ki ohranja tradicijo pustnih šeg in običajev. Z rajanjem smo pričeli že v dopoldanskih urah na Glavnem trgu v Kamniku, ko se je 100 otrok Vrtca Antona Medveda Kamnik, iz enot Sneguljčica in Marjetica, skupaj z vzgojiteljicami obleklo v maškare. S pustno šaljivostjo in »norčavostjo« pa smo nadaljevali v popoldanskem času, s tradicionalnim Kamniškim karnevalom, ki je v naše mesto privabil rekordno število obiskovalcev in udeležencev povorke. Karneval si je ogledal tudi župan Marjan Šarec skupaj z v.d. direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Francijem Kramarjem.

Na Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik so, v sodelovanju z Mladinskim centrom Kotlovnica in Plesnim klubom Šinšin, pripravili tradicionalno pustno povorko. Kamniški karneval je v lanskem letu doživel pravo stilsko preobrazbo. Zaključno rajanje se je preselilo iz športne dvorane na, za promet popolnoma zaprt, Glavni trg, še pomembneje pa je, da so organizatorji večji pomen namenili pustni povorki. Na čelu pustne povorke je bil Mamut, pustne maske so se popeljale z vlakcem, v sprevodu pa so se predstavile tudi lokalne pustne šeme, ki so si privoščile šale na račun kamniške industrije.

Maske so se ob 16.30 zbrale pred Maistrovo hišo na Šutni, ob 17. uri pa je povorka pustnih mask krenila skozi Samčev predor do Glavnega trga, kjer se je odvijalo šaljivo in »norčavo« pustno rajanje. V povorki po kamniških ulicah so med drugim sodelovale tudi članice Društva kamniških mažoretk Veronika, takoj za njimi Mestna godba Kamnik in Glasbena šola Kamnik. Kot rečeno, rekordno število obiskovalcev, več kot 3.000, je pozdravilo sprevod pustnih mask in zanimivih pustnih likov. Obiskovalcev se je na ulici Šutne kar trlo, imeli pa so tudi kaj videti. V sprevodu se je sprehodilo preko 1.000 pustnih mask, ki so današnji dan izkoristile za najbolj »norčavi« dan, se poveselile, naredile nekaj, postale nekdo. Bili smo priča prijetnemu druženju, zabavi in pravi paši za oči.

Pustne maske, male, malo večje in velike, so se lahko posladkale s pustnimi krofi. Ob prijetnem programu in obilici domiselnih mask je bil tudi letošnji Kamniški karneval nepozaben. Najlepše in najbolj izvirne pustne maske so bile nagrajene. Tekmovalo se je za najlepši Veronikin repek, ki ga je dobila maska »Kamniški vitez«, najlepšo družinsko masko je osvojila družina »Shrek«, nagrado za najbolj izvirno skupinsko masko je prejela skupina »Kuhanih Bistriških rakov«. Letos je bila nagrajena tudi najboljša množična maska v sprevodu, in sicer je nagrado prejela Osnovna šola Marije Vere z masko »Kamniška Urgenca«.

Pika na i karnevala so bile plesalke Plesnega kluba ŠinŠin, ki so udeležence popeljale skozi pravo malo karnevalsko plesno šolo in s plesnimi koraki dodobra ogrele prireditveni prostor. Z udarnimi glasbenimi ritmi so zbrane zabavali člani skupine Pivo in cigareti.


<< Nazaj | Novice