Mali grad

Kamniški gorski reševalci še bolje pripravljeni na sezono

17.06.2013

 

Pred glavno poletno planinsko sezono je v soboto, 8. junija 2013, je DGRS Kamnik izvedlo, vajo iz stenskega reševanja na Mali planini v steni pod Curlo.

Najprej je bila priprava na treh točkah. Na eni so vadili prvo pomoč in pripravo za transport pri poškodbi hrbtenice, klasično oživljanje, uporabo avtomatskega defibrilatorja in uporabo kisika.

Na drugi točki so bile vaje iz sestave in uporabe raznih vrst nosil - od klasičnega »marinerja« do najnovejših »UT nosil« in polaganje ponesrečenca pri sumu poškodbe hrbtenice na nosila v zahtevnem terenu. Na tretji točki pa je bil spust po vrvi čez navpično steno s pomočjo desonderja z vmesnim prevpenjanjem, nato pa hoja ob vrvni ograji in vzpon po vrvi čez navpično steno s pomočjo prižem.

Po kratkem prisilnem odmoru zaradi dežja je sledila še vaja iz reševanja ponesrečenca, ki je poškodovan obtičal sredi navpične stene. Pri tem je sodelovalo več skupin. Prva skupina se je v dveh spustih spustila do »ponesrečenca«, ki je bil kakšnih 160 m pod robom stene in ga nato spustila še kakšnih 50 m do vznožja stene, kjer pa je bil svet težko prehoden.

Zato je druga skupina tam naredila prečni prenos in nato dvig ponesrečenca do začetka dvigovanja čez navpično steno, kar pa je izvedla tretja skupina. Vaja je potekala v realnih razmerah, edino »ponesrečenec« je bil »ančka«.

Na vaji so sodelovali tudi reševalci iz GRS Koroške (prej Prevalje), Ljubljane in Zadra.

Vajo je skupaj z drugimi inštruktorji in reševalci (Jure Prezelj, Simon Kurinčič, Jernej Lanišek in Matjaž Šerkezi) organiziral in vodil inštruktor GRS Damjan Kočar.

Med samo vajo se je pokazala velika usposobljenost vseh reševalcev za izvedbo tudi najtežjih stenski reševanj in tudi dobra usklajenost delovanja, čeprav so bili sodelujoči iz različnih postaj GRS. Na koncu so v analizi vaje vsi sodelujoči, bilo jih je skupaj kar 38, ocenili, da je bila vaja zelo dobro načrtovana in tudi odlično izvedena in da bi bilo tudi v prihodnje zelo v redu, če bi na takih vajah sodelovali reševalci iz sosednjih DGRS.

Besedilo in fotografije: Matjaž Šerkezi


<< Nazaj | Novice