Mali grad

Kamniški dan brez avtomobila – »Naše ulice, naše odločitve«

16.09.2014

 

Občina Kamnik je tudi letos v sklopu evropskega tedna mobilnosti skupaj s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Kamnik danes, 16. septembra 2014, od 9. do 12. ure, organizirala druženje 900 otrok kamniških šol in vrtcev na Glavnem trgu. Otroke iz oddaljenih šol smo brezplačno do Glavnega trga pripeljali z javnim prevozom (avtobusom), ki ga je omogočilo podjetje Kam Bus d.d., prav tako pa so se otroci več kot zabavali z vlakom Arboretuma Volčji Potok, ki je »čuha-puhal« po ulicah srednjeveškega mesta.

»Naše ulice, naše odločitve« je slogan, ki povzema osrednjo temo letošnjega Evropskega tedna mobilnosti.Spodbuditi nas želi, da lahko sami oblikujemo takšna mesta, v kakršnih si želimo živeti, in jih preuredimo tako, da na prvem mestu ne bodo avtomobili, temveč ljudje. Najcenejši, najhitrejši in najmanj za okolje obremenjujoč prevoz po mestnem središču predstavlja vožnja s kolesom. V letu 2012 je tako v našem srednjeveškem mestu začel delovati sistem izposoje koles, imenovan KAM-kolo.

Druženje 900 otrok kamniških šol in vrtcev na Glavnem trgu je bilo tekom dopoldneva več kot zanimivo, najmlajšim in tistim malo starejšim so se na Glavnem trgu predstavili gasilci, reševalci, gorski reševalci, policisti, zaplesali so s plesno šolo Šin – Šin, skakali na napihljivem gradu, se čudili čarovniku, se kaj naučili ob predstavi o prometu, se sami preizkusili na poligonu in z različnimi materiali ustvarjali v likovnih delavnicah. Skupno je v kamniškem dnevu brez avtomobila sodelovalo in skupaj z vami, za čistejši zrak, korakalo 40 prostovoljcev.

Ozaveščanju otrok o ohranjanju čiste, neokrnjene narave naše občine se je pridružil tudi župan Marjan Šarec. »Največja težava je ravno v zavesti ljudi, ki se nemalokrat ne zavedajo svojih dejanj in v naravo, kot rečeno nezavedno, vnašajo negativne vplive. Ravno s tega vidika je potrebno na tej točki še mnogo takšnih pobud in projektov kot je dan brez avtomobila, vsekakor pa je temelj vsega ozaveščanja ravno na tej točki, pri mladi generaciji naše občine«, je dejal župan Marjan Šarec.

Evropski teden mobilnosti (od 16. do 22. septembra 2014) bo na tisoče evropskih mest tudi letos povezal v prizadevanjih za človeku bolj prijazne načine mobilnosti. Večino preteklega stoletja smo v Evropi urbana območja načrtovali tako, da so bila kar najbolj prijazna avtomobilom. Mislili smo, da s tem omogočamo večjo mobilnost ter hitrejša in udobnejša potovanja. V resnici pa smo ustvarjali prometne zastoje, povzročali onesnaženost zraka in veliko hrupa, mesta pa so postala za bivanje vse manj prijetna in manj zdrava.

Preživite lep dan brez avtomobila! Morda je to priložnost, da se tudi Vi popeljete s Kamnik busom ali s KAM-kolesom.

 


<< Nazaj | Novice