Mali grad

Kamniški Dan brez avtomobila – Vaš korak za čistejši zrak!

16.09.2013

 

Občina Kamnik je tudi letos v sklopu Evropskega tedna mobilnosti skupaj s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Kamnik, od 9. do 12. ure, organizirala druženje 800 otrok kamniških šol in vrtcev na Glavnem trgu. Kamniške otroke in ostale zbrane je pozdravil tudi župan Marjan Šarec.

Letošnji Evropski teden mobilnosti, ki poteka med 16. in 22. septembrom 2013, je zaznamovan s sloganom Vaš korak za čistejši zrak. Osrednja tema Evropskega tedna mobilnosti, želi opomniti na to, da imamo meščanke in meščani sami moč storiti marsikaj. Že majhne spremembe v naših potovalnih navadah lahko izjemno vplivajo na kakovost življenja in zraka v mestih, kjer so avtomobili glavni onesnaževalci. Tudi letos v pobudi sodelujejo številne slovenske občine, ki bodo zaprle del svojih ulic za avtomobile, pripravile vrsto zanimivih prireditev in izvedle različne ukrepe za trajnostno mobilnost, da bi tako spodbudile hojo, kolesarjenje in uporabo javnega prevoza. Najcenejši, najhitrejši in najmanj za okolje obremenjujoč prevoz po mestnem središču predstavlja vožnja s kolesom. V letu 2012 je tako v našem mestu začel delovati sistem izposoje koles, imenovan KAM-kolo. Dan brez avtomobila bo tudi tokrat poskrbel, da bodo prebivalci in obiskovalci sodelujočih občin vsaj en dan v letu doživeli mestna središča brez motornega prometa in odkrili številne prednosti, ki jih prinaša zapora ulic za avtomobile v mestnih jedrih. Kot rečeno je Občina Kamnik k dnevu brez avtomobila pristopila danes.

Druženje 800 otrok kamniških šol in vrtcev na Glavnem trgu je bilo tekom dopoldneva več kot zanimivo. Predstavili so se jim gasilci, reševalci, gorski reševalci, policisti, zaplesali so s plesno šolo Šin – Šin, skakali so na napihljivem gradu, se čudili čarovniku Romanu, se veliko naučili ob predstavi o prometu, se sami preizkusili na poligonu in z raznimi materiali ustvarjali v likovnih delavnicah. Skupno je v dnevu brez avtomobila sodelovalo in skupaj z malčki za čistejši zrak korakalo 40 prostovoljcev. Otroke iz oddaljenih šol so brezplačno do Glavnega trga in nazaj pripeljali z  javnim prevozom (avtobusom), ki ga je omogočilo podjetje Kam Bus, d.d..

Nekaj besed je otrokom in zbranim namenil tudi župan Marjan Šarec, ki je poudaril pomembnost osveščanja mladih generacij o ohranjanju narave in naše občine.

Evropski teden mobilnosti (od 16. do 22. septembra 2013) že dvanajsto leto zapored vabi, da se v prizadevanju za okolju prijaznejše načine mobilnosti pridružite desetinam milijonov ljudi po vsej Evropi. Letos si v okviru te pobude prizadevamo za čistejši zrak ter tako za zmanjšanje pojavnosti številnih bolezni, povezanih z onesnaženostjo zraka.

Preživite lep dan brez avtomobila! Morda je to priložnost, da se tudi Vi popeljete s Kamnik busom ali s KAM-kolesom.


<< Nazaj | Novice