Mali grad

Kamniškemu triatloncu Miru Kregarju pripadla čast, da ponese poslanico po sledeh Jakoba Aljaža

29.06.2015

 

Ob 120-letnici postavitve Aljaževega stolpa na vrhu Triglava bo v sredo, 8. julija, zarana iz njegove rojstne hiše v Zavrhu pod Šmarno goro stekel proti 80 kilometrov oddaljenemu in 2864 metrov visokemu slovenskemu očaku Triglavu starosta slovenskih triatloncev, Kamničan Miro Kregar.

Kralj lavinih polj, saj je na slovitem havajskem tridnevnem  svetovnem prvenstvu v Ultraman triatlonu kar šestkrat zmagal v tekaškem dvojnem maratonu, leta 2013 tudi osvojil skupni naslov svetovnega prvaka, trikrat bil drugi, dvakrat tretji itd., zmagovalec Istrskega ultramaratona, eden najboljših slovenskih tekačev med triatlonci in posledično edini slovenski športnik, ki je že dvakrat prejel trofejo Jureta Robiča za ekstremne dosežke v športu na mednarodni ravni. Zato so mu tudi poverili to častno nalogo.

Iz rojstne hiše Jakoba Aljaža bo ponesel simbolično pismo oz. maketo po Aljaževi poti proti Gorenjski. Pot ga bo vodila po asfaltnih cestah preko Pirnič, Kranja, Naklega, Radovljice, Bleda na Pokljuko, od tam dalje pa po markiranih pešpoteh preko planine Konjščice,  Studoskega prelaza, Vodnikove koče, Planike na vrh Triglava do Aljaževega stolpa.

Na poti bo Miro moral sprva premagovati cestne kilometre, ki se jih do Bleda nabere ravno za en maraton, nato pa se bo začelo vzpenjanje, sprva na Pokljuko do Rudnega polja in do tam se bo nabralo dobrih 1200 višinskih metrov, nato pa se bo po makadamskih in gorskih potkah dvignil še za dodatnih 1700 metrov. Skupaj bo premagal skoraj 3000 višinskih metrov.  V zadnjem delu od Planike preko Malega Triglava bo moral biti preko klinov in jeklenic pošteno previden, saj noge, verjetno, ne bodo več pretirano sveže. In, ne nazadnje, bo moral potem še sestopiti nazaj do Planike.

Miro Kregar: »V bistvu sem ponosen, da me je Nedeljski dnevnik, ki je pobudnik te akcije, izbral za tekača, ki bo obeležil to visoko obletnico. To je sigurno velika čast in obenem obveza, da zadevo izpeljem tako kot se spodobi. Čeprav sem bolj doma v cestnih tekih in imam široko paleto  izkušenj z največjih tekmovanj, bo pa poseben izziv se po pretečenem maratonu podati v visokogorje. K sreči se relativno dobro znajdem tudi v slednjem – doma sem pod Kamniškimi planinami, ki sem jih v mladosti prečesal po dolgem in počez, tudi po brezpotjih in zgolj v telovadkah in supergah. Sem pa pred dvajsetimi leti v navezi s pokojnim Janezom Benkovičem – Benijem, preplezal tudi severno triglavsko steno (Dolgo nemško smer + Zimmer Jan izstop). Tako da strahu pred višino nimam, potrebna bo le malo večja koncentracija za kar se da sigurne korake po skalah in klinih tam v zadnjem delu. Pripravljal se bom po svojem programu, kajti v tem obdobju tekmujem predvsem na krajših triatlonih in bo treba pretransformirati  intenzivnost na dolgotrajne enostranske napore, kar pa naj ne bi bil problem.«

Več o akciji se bo še zasledilo v medijih, večer pred tekom bo v Medvodah veliki koncert v počastitev te obletnice, napisana je rock priredba Aljaževe pesmi ''Oj Triglav, moj dom'', ki jo bodo na Triglavu izvedli tudi slovenski estradniki dan za Kregarjevim tekom. Dostojna obeležitev simbola slovenstva pač.

Vir: Kamniške novice


<< Nazaj | Novice