Mali grad

Kamniške pravljične poti – tokrat smo s pravljico in sprehodom spoznavali mesto

28.10.2014

 

V Kamniku je v soboto, 25. 10., po starem mestnem jedru potekala Kamniška pravljična pot. Tokrat smo spoznavali kamniško meščansko tradicijo in nekaj kamniških pravljic.

Naš potep smo začeli v Seydlovi hiši, v kavarni Rotovž. Od znotraj smo spoznavali eno najstarejših in najlepših kamniških meščanskih hiš, ki jo je leta 1465 zgradil zgradil kamniški trgovec s kožami Jurlin Seydl, in njeno arkadno dvorišče. Zunajost krasijo podokenski gotski reliefi z nenavadnimi motivi, med njimi prepoznamo svetega Jurija, ki se bojuje z zmajem. Leta 1989 so v hiši našli ostanke freske z motivom Veronikinega prta, ki jo hranijo v muzeju. Stavba je zgledno urejena in obnovljena, v pritličju je zdaj priljubljena kamniška Kavarna Rotovž. Pod starimi kamnitimi oboki smo prisluhnili pravljici o Juriju in zmaju.

Zaradi velikega števila prijav in udeležencev smo se tokrat odrekli obisku Lectarjeve – Steletove hiše, kjer bi videli in kaj izvedeli o skrivnostni rokovnjaški luknji in o družinski svečarski delavnici. To bomo prestavili na drug datum, saj hiša ni dovolj velika za veliko skupino otrok in staršev, prav tako pa bomo lahko poslušali povedke o rokovnjačih, ki so bili v kamniški okolici zelo dejavni in so zato vzbujali strah in burili domišljijo.

Pot nas je potem vodila po mestu do Sterletovega dvorišča, kjer kupaj obnovili pravljico o Veroniki, ki je najbolj značilen kamniški simbol. Srečali smo se tudi z umetnostjo Dušana Sterleta – z njegovo kiparsko upodobitvijo Veronike in slikami s slovenskimi umetniki. Obisk zelenega dvorišča, ki jih za šutenskimi fasadami skrivajo meščanske hiše, je bil lepo doživetje.

Pot nas je vodila tudi na Mali grad, od koder smo opazovali bližnjo in daljno okolico, ki smo jo povezali z znanimi pravljicami in povedkami: o Slevški roži pod Kamniškim vrhom, to je podor, ki ga je zakrivil lintvern (zmaj), o ukletniku, ki je toliko časa valil kamenje, da so nastale kamniške planine, o cerkvi svetega Jurija pri jezeru, v katerem je menda svoje čase tudi živel zmaj …

Končali smo spet v Kavarni Rotovž, kjer se je pravljična pot zaključila z delavnico izdelovanja zmajev.

Zahvaljujemo se kamniškemu slikarju Dušanu Sterletu, ki nam je odprl vrata na svoje dvorišče in k svojim umetniškim delom, in Darku Maležu, ki je odstopil in celo pripravil prostor za pripovedovanje pravljic in delavnico.

Kamniške pravljične poti bomo zbrali v knjižni obliki družinskega izletniškega vodnika in izdali pri založbi Sidarta, ki je najbolj kakovostna založba za vodnike.

Besedilo in fotografije: Breda Podbrežnik Vukmir, direktorica Matične knjižnice Kamnik


<< Nazaj | Novice