Mali grad

Kamniške pravljice z Ireno Cerar

27.02.2012

 

Zadnji dan počitnic so otroci v Budnarjevi domačiji lahko prisluhnili pravljicam, ki jih je pripovedovala priznana slovenska pravljičarka Irena Cerar.

Irena Cerar je redna gostja v naši hiši. Tokrat je pripovedovala ljudske pravljice, ki so bile zapisane v Kamniku in njegovi okolici. Otroci so tokrat slišali pravljico o sončevi princezinji in o tepčku, ki mu je pogorela hiša in je šel s skrinjico pepela po svetu. Obe je zapisal Gašper Križnik, čevljar in trgovec iz Motnika, pa tudi pomemben zapisovalec ljudskih pravljic, ki je umrl pred več kot sto leti. 

 

Pravljice so bile tako lepe, da smo jim z veseljem prisluhnili tudi starejši. Na koncu je potekala delavnica izdelovanja zlatih in črnih konjičkov iz kartona in volne.

 

Številnim Križnikovim pravljicam boste lahko prisluhnili meseca junija, ko bo v Motniku potekala prireditev z naslovom Jenkret je biv: Križnikov pravljični festival. Takrat se bodo zbrali uveljavljeni pripovedovalci iz vse Slovenije in pripovedovali samo pravljice, ki jih je zapisal Gašper Križnik. Projekt pripravlja Matična knjižnica Kamnik v sodelovanju z motniškim kulturnim in turističnim društvom; programske vodje festivala pa so Breda Vukmir Podbrežnik, Irena Cerar in Ivanka Učakar.

Besedilo in fotografije: Alenka Hribar, TD Kamn'k


<< Nazaj | Novice