Mali grad

Kamniška prireditev DNN in oblačilne dediščine dobila status Mednarodnega folklornega festivala

22.02.2011

 

V soboto, 19. februarja 2011 je v Šmartnem pri Litiji potekala seja Upravnega odbora in Strokovnega sveta Zveze ljudskih tradicijskih skupin Slovenije (ZLTSS), ki je članica Mednarodne zveze folklornih festivalov (CIOFF). Na sejo sta bila vabljena tudi predstavnika Odbora za pripravo Dnevov narodnih noš, dr. Andreja Eržen (direktorica Agencije za turizem in podjetništvo Kamnik) in Franci Poljanšek (strokovni sodelavec odbora).

Organizatorji tradicionalne kamniške etnološko-turistične prireditve si že dolga leta prizadevamo, da bi Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine pridobili status mednarodno priznanega festivala in tako prišli v koledar prireditev, ki jih pokriva CIOFF. Tudi na podlagi odmevno izvedene jubilejne prireditve lanskega septembra, je predsednica ZLTTS, Magdalena Tovornik, na sejo povabila predstavnike pripravljalnega odbora kamniške prireditve.

Po uvodu v razpravo, ki sta ga pripravila dr. Andreja Eržen in Franci Poljanšek, so člani Upravnega odbora in Strokovnega sveta soglasno sprejeli sklep, da Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine pridobijo status mednarodnega folklornega festivala. Vsi člani so bili mnenja, da je kamniška prireditev v zadnjih letih doživela velik napredek, predvsem na področju opozarjanja na pomen oblačilne dediščine.

Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine so s to odločitvijo ne samo pridobili mednarodno priznani status, večjo prepoznavnost ter boljšo promocijo, ampak tudi možnost za zagotavljanje kvalitetnega programa in sodelujočih folklornih skupin.

Besedilo: TIC Kamnik


<< Nazaj | Novice