Mali grad

Kamniška majolika – ohranitev in možnosti razvoja

13.05.2011

 

Včeraj je v Mestni železniški postaji pri Parku Evropa v organizaciji Agencije za turizem in podjetništvo Kamnik skupaj s Skupino za interpretacijo dediščine pod vodstvom Tatjane Hlačer potekala prireditev z naslovom "Kamniška majolika – ohranitev in možnosti razvoja".

 

V Plečnikovi postaji so od 14. do 17. ure potekale delavnice s prikazom izdelave in poslikave majolike, Medobčinski muzej Kamnik je razstavil majolike iz svoje zbirke. Popoldansko dogajanje se je zaključilo z okroglo mizo na temo "Kakšne so možnosti ohranitve in razvoja kamniške majolike". Gostje omizja so bili Irena Radej, mojstrica slikanja na keramiko in zadnja vodja oddelka za poslikavo v Eti Svit, mag. Zora Torkar z Medobčinskega muzeja Kamnik, Tatjana Hlačer, pobudnica dogodka in ustanoviteljica podjetja Ila d.o.o., Jana Vilman Proje, akademska restovratorka in uni. dipl. oblikovalka tekstilij in oblačil, Urban Magušar, lončar in predsednik združenja ustvarjalcev in rokodelcev Fabrika Fabijana in dr. Andreja Eržen, direktorica Agencije za turizem in podjetništvo Kamnik.

 

Odprla se je prijetna in vzpodbudna razprava, ne samo povabljencev na omizju, ampak tudi ostalih gostov, ki jih ta tema zanima. Omizje je vodil gospod Tone Ftičar, v imenu župana Kamnika pa je vse navzoče pozdravil podžupan Robert Kokotec. V svojem nagovoru nam je razkril načrte Občine glede kamniške majolike in same železniške postaje, kjer je dogodek potekal. Občina že nekaj let poskuša dobiti evropska sredstva za ta projekt, podžupan pa je povedal, da bo Občina v vsakem primeru pričela s projektom tudi, če tega evropskega denarja ne bo. Vendar pa bo v tem primeru sam razvoj in prenova potekala bistveno počasneje. Omizju se je pridružila tudi Marinka Mošnik, svetnica Občine Kamnik. Tudi sama se zavzema za ohranitev Majolike kot del pomembne kamniške dediščine.

 

Na Agenciji menimo, da so bile delavnice in omizje pomemben korak v smeri obuditve kamniške majolike in Mestne železniške postaje. Razprava je ponovno odprta in upamo, da bo vzpodbudila, da čim prej skupaj najdemo primerno rešitev.

Besedilo in fotografije: Urška Osolnik, Agencija za turizem in podjetništvo Kamnik


<< Nazaj | Novice