Mali grad

Kamniška arhitektura skozi otroški objektiv

07.02.2016

 

V Vrtcu Antona Medveda Kamnik spoznavamo različne module Etike in vrednot. Od druge polovice decembra do druge polovice februarja imamo modul Tradicija. Tradicija je veliko več kot se ljudje včasih predstavljamo je preteklost, naša sedanjosti in prihodnost.

V Kamniku in v njeni okolici imamo bogato tradicijo, zato smo se v vrtcu med enotami razdelili različne teme, da smo zajeli glavni del tradicije na Kamniškem.

Kamniška arhitektura skozi otroški objektiv

V enoti Rožle imamo temo »Ustvarjalne poti«, ki nas vodijo k ustvarjenju v številnih likovnih tehnikah na temo; kamniška arhitektura.

Otroci iz šestih skupin so si ogledali kamniško arhitekturo od Šutne do Glavnega trga. Opazovali so strnjenost hiš na Šutni, zvonik s cerkvijo, tlakovano cesto, razne okraske okoli oken, frčade na strehah in balkone, ki so pa prava redkost.

Kozolci na kamniškem puščajo veliko kulturno dediščino in tradicijo, zato si je ena skupina otrok ogledala kozolce na Perovem.

Iz spominov in s pomočjo fotografij so otroci začeli ustvarjati v različnih likovnih tehnikah.

Najmlajši otroci skupine Lunice, ki so stari 1-2 leti so tiskali s prstnimi barvami. Otroci skupine Ribice, ki so stari 2-3 leta so kiparili z glino. Otroci skupine Mehurčki, ki so stari 2-4 leta so ustvarili maketo Šutne iz odpadne embalaže. Starejše skupine otrok, drugega starostnega obdobja, otroci skupine Čebelice, ki so stari 3-5 let so slikali na platno. Otroci skupine Miške, ki so stari 3-6 let so ustvarjali v slikarskem ateljeju v različnih likovnih tehnikah; slikali na platno, risali z ogljem in tušem  ter kiparili z glino. Otroci skupine Pikapolonice, ki so stari 4-6 let so strigli, lepili in risali z ogljem. Otroci skupine Mucki, ki so stari od 4-6 let so ustvarjali s svinčnikom na temo kozolec.

Likovni izdelki nosijo veliko zgodbo o tradiciji na Kamniškem, zato smo v enoti Rožle naredili likovno razstavo z naslovom »Kamniška arhitektura skozi otroški objektiv«, ki je odprta tudi za zunanje obiskovalce in zato vabljeni., da si razstavo tudi ogledate, in sicer od 5. 2. do 10. 2. 2016, v enoti Rožle, Novi trg 26b Kamnik, v obratovalnem času vrtca od 5.30 do 17. ure.

Besedilo in fotografije: Helena Virant


<< Nazaj | Novice