Mali grad

Kamniška Šutna je danes postala Šutna Šoping Center

20.11.2015

 

Šutna je danes postala Šutna Šoping Center, kjer so se predstavili posamezniki, podjetja in organizacije, ki delujejo na kamniški ulici. Obiskovalcem so z velikim veseljem pokazali, koliko jih je, kdo so, kaj delajo, kaj vse imajo in kaj znajo. Zanimivim dogodkom in predvsem ljudem, ki se resnično trudijo, da kamniška ulica živi, se je pridružil tudi župan Marjan Šarec skupaj z v.d. direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Francijem Kramarjem.

Šutna Šoping Center je odziv na komercialne trgovinske centre in na prazna stara mestna jedra. Z današnjim pestrim programom so organizatorji dogodka Razvojno združenje Grunt želeli pokazati, in so tudi resnično dokazali, da Šutna ni – kot se tako rado reče – mrtva in izumrla. Kot so povedli, so namreč opazili, da se v zadnjem letu viša število občanov, ki po mnogih letih pridejo na Šutno in presenečeno ugotavljajo, da ni tako prazna, kot se govori; vedno so začudeni, kako oseba, ki živi v Kamniku, po nekaj let ne stopi na zaprti del Šutne, ampak se raje vozi z avtomobilom. Zato so se posamezniki, podjetja in organizacije, ki delujejo na Šutni, povezali, združili moči in odločili, da se predstavijo, da ljudje vidijo, da so, da jih ni malo, da veliko znajo, ogromno ponujajo in da se iskreno trudijo, ne samo za prodajo, ampak tudi za vračanje vrveža v ta del starega mestnega jedra.

Veronika Čop v imenu Razvojnega združenja Grunt pravi: »Dejstvo je, da ima večina, ki delujejo na Šutni, tudi širši družbeni interes: želijo prispevati k vrvežu in druženju na ulici, k spontanim prihodom, k obiskovanju iz radovednosti, ker bi se vedno kaj zanimivega dogajalo. Če bi bili naravnani zgolj tržno, bi verjetno marsikdo svoj lokal odprl drugje. Na dogodku se nas danes predstavlja 20 posameznikov, podjetij in organizacij, ki delujemo na Šutni ter dva zunanja sodelavca. Eden izmed njih je Nino Raković, naš uradni fotograf dogodka. Smisel tega dogodka ni le v trgovanju, ampak ozaveščanju, spoznavanju in druženju, konec koncev tudi v sprejemanju drugačnosti in raznolikosti med občani. Želimo si, da bi Šutna postala družbeno in okoljsko odgovorno »nakupovalno središče,« ki bi pripomoglo k zavedanju o pomembnosti samooskrbe, rokodelskih izdelkov, ponovne uporabe in k širjenju zavesti o pomembnosti kupovanja od majhnih lokalnih podjetij, samozaposlenih, rokodelskih združenj, kmetov. Dejstvo je, da smo vsi potrošniki in da imamo vpliv na to ali bo staro mestno središče živelo ali ne.«

Danes smo lahko videli, da Šutna resnično živi in je polna zanimivih ljudi, ki se trudijo, da bi privabili čim več spontanih obiskovalcev na kamniško ulico, k obiskovanju iz radovednosti in k vrvežu, ki smo mu bili priča nekoč v najlepšem mestnem jedru. Šutna je srce in duša Kamnika, zato vabljeni, da se po njej sprehodite tudi vi in si ogledate, da ponuja veliko majhnih trgovin in mnogo velikih ljudi, ki vam znajo povedati marsikaj zanimivega, pokazati, kaj vse znajo in se trudijo, da bi Šutna zažarela v vsem svojem sijaju.

 


<< Nazaj | Novice