Mali grad

Kamniku 2. mesto v projektu Moja dežela – lepa in gostoljubna 2013

19.09.2013

 

V preteklem tednu se je z objavo rezultatov državne ocenjevalne komisije zaključilo že 22. tekmovanje v projektu pod geslom Moja dežela – lepa in gostoljubna 2013. Tekmovanje organizira Turistična zveza Slovenije v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije – Direktoratom za turizem in internacionalizacijo ter pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. S poglavitnim poslanstvom urejanja in ohranjanja okolja v okviru zelenega turizma in trajnostnega razvoja, so se v njem pomerili številni kraji in drugi sodelujoči v panožnih tekmovanjih, med njimi tudi Kamnik, ki je v kategoriji srednjih mest zasedel odlično 2. mesto.

Projekt Moja dežela - lepa in gostoljubna spodbuja sodelovanje in povezovanje prebivalstva pri varovanju, ohranjanju in urejanju naravnih vrednot in kulturne dediščine s turizmom. Projekt je pomembna sestavina tako celovitega upravljanja s turistično destinacijo kot tudi integralnega turističnega proizvoda.

Vsebina letošnjega tekmovanja je bila urejenost kraja kot celote, posameznih okolij in objektov, kakovost turistične ponudbe, kakovost življenja v kraju za prebivalce in goste, varovanje naravne in kulturne dediščine, varovanje okolja ter gostoljubnost. Komisija je ocenjevala ulice in trge, objekte različnih dejavnosti, upoštevano je bilo naravno in gojeno zelenje in rože, skrb za dediščino, komunalna in turistična infrastruktura, itd. Med zanimivejše dejavnike, ki so se ocenjevali, je vredno omeniti tudi skrb za pravilno zbiranje, odstranjevanje in deponiranje odpadkov ter skrb za ohranjanje in varovanje čiste vode in zraka. Pri ocenjevanju krajev so preverjali, kako v kraju skrbijo za rabo alternativnih energetskih virov, kako je s komunalno infrastrukturo in s prometom.

Kot že rečeno, je Kamnik v kategoriji srednjih mest zasedel odlično 2. mesto. Prvo mesto je v omenjeni kategoriji pripadlo Novi Gorici, tretje pa Slovenj Gradcu. Celotne rezultate si lahko ogledate na spletnem mestu http://www.turisticna-zveza.si/Novice/182/REZULTATI%20ZA%20SPLET.pdf.

Slavnostna podelitev priznanj se bo odvijala v okviru Dnevov slovenskega turizma, in sicer v torek, 8. oktobra 2013, v Termah Olimia v Podčetrtku.

Prejeto priznanje pomeni za Kamnik velik uspeh in potrditev pravilne usmerjenosti turistične politike s strani zunanjih ocenjevalcev. Predstavlja tudi odlično promocijo kraja, podroben pregled rezultatov tekmovanja in ocen turistov pa bo turističnim subjektom v občini koristil pri pripravi in izvajanju marketinških načrtov, poslovne politike, kakovostne ponudbe in nadaljnjem razvoju turizma. Zavod za turizem in šport v občini Kamnik se zahvaljuje vsem občankam in občanom za svoj neposredni ali posredni prispevek k odlični uvrstitvi na tekmovanju, saj so bila merila zelo stroga, zahteve pa visoko postavljene, zato nam brez skupnega truda zagotovo ne bi uspelo doseči tako visoke uvrstitve.


<< Nazaj | Novice