Mali grad

Kamnik zaživel s 3. Mednarodno revijo starodobnikov »A« 2012

19.05.2012

 

Danes se je župan Marjan Šarec udeležil 3. Mednarodne revije starodobnikov »A« 2012. 70 kovinskih lepotcev izpred druge svetovne vojne se je zapeljalo v okolje, ki jim najbolj ustreza - v starodavni Kamnik.

Mednarodno revijo je pripravilo Društvo starodobnih vozil Kamnik, ki danes združuje 50 članov iz vse Slovenije, vedno bolj pa se povečuje tudi število članov iz tujine. Ob ustanovitvi, leta 2001, si je Društvo kot glavno nalogo postavilo ohranjanje in razvijanje tehnične kulture na področju avtomobilov in motorjev. To nalogo izvaja z različnimi aktivnostmi, med katere sodijo predvsem vse možne oblike sodelovanja in povezovanja z drugimi sorodnimi društvi doma in v tujini. Najbolj so seveda odmevne različne predstavitve starodobnih vozil in njihov razvoj široki javnosti, s čemer se krepi pomen varovanja in vzdrževanja rezultatov tehnične kulture. Najbolj odmevna aktivnost iz tega okvira je bil Festival predvojnih starodobnih vozil, ki ga je Društvo od leta 2005 izvedlo petkrat, vedno v mesecu maju. To je bil edini tovrstni festival v Sloveniji, saj so se ga lahko udeležili le povabljeni lastniki starodobnih vozil, pri čemer je bil glavni kriterij starost vozila in njegova ohranjenost. Festival je v letu 2010 prerasel v Mednarodno revijo starodobnikov »A«, ki je ohranila isti termin, druga polovica meseca maja, je pa bolj omejila kriterij za udeležbo. Gre za revijo vozil, ki so bila izdelana pred drugo svetovno vojno. Osnovni namen te spremembe je bil omogočiti javnosti več časa za ogled in seznanjanje s temi lepotci, za čas njihovega nastanka, izjemnimi tehničnimi rešitvami, ki jih danes marsikdaj pozabljamo, na drugi strani pa omogočiti lastnikom prijetno druženje in predstavljanje svojih dosežkov in naporov pri vzdrževanju teh vozil.

Slovenci imamo v lasti kar zajetno število dobro ohranjenih starodobnih vozil, vendar je Društvo starodobnih vozil Kamnik, v želji predstaviti čim bolj zanimiva vozila, že zelo zgodaj začelo navezovati stike s sorodnimi društvi v tujini. Napori so bili uspešni, saj so se na petem mednarodnem festivalu leta 2009 s svojimi vozili pridružili tudi člani Deželnega kluba Steiermark Nord, s Kamnikom pobratenega mesta Trofaiach. Na prvi mednarodni reviji leta 2010 pa so se pridružila vozila iz Veteran CarCluba Jičin iz Češkega mesta Jičin.  

Letošnja 3. Mednarodna revija starodobnikov »A« razreda nam je, razen avtomobilov in motorjev slovenskih lastnikov, prikazala še vozila iz že omenjenih klubov iz Avstrije in Češke, pa tudi iz Italije, Nemčije in letos prvič iz Francije. Med njimi je bilo mogoče videti tudi nekaj pravih lepotcev »stoletnikov«, torej vozil, katerih rojstna letnica sega nazaj v leta pred 1911. Na Revijo je Občina Kamnik povabila tudi goste in veleposlanike držav udeleženk ter veleposlanike drugih držav. Povabilu pa so se odzvali v velikem številu, pred kavarno Veronika pa jih je sprejel župan Marjan Šarec.

Prihod udeležencev na 3. Mednarodno revijo starodobnikov »A« 2012 je bil že včeraj, kjer so se na spoznavnem večeru, v parku Arboretum, družili v sodelovanju z Radiom in TV Veseljak. Glavni dogodek večera pa je bil podpis listine o prijateljskem sodelovanju med Društvom starodobnikov Kamnik in Klubom H.P.A. iz mesta Perigueux v Franciji.

Nocoj pa se je začelo že na parkirnem prostoru Arboretuma Volčji Potok, kjer so se zbrala vsa sodelujoča vozila in, od koder je najprej ob 9.30 uri odpeljala kolona starodobnih motorjev, za njo pa ob 10.30 uri kolona starodobnih avtomobilov proti centru Kamnika. Tam so se na Glavnem trgu ob 10. uri predstavili sodelujoči motorji, ob 11. uri pa starodobni avtomobili. Avtomobili in motorji so bili na ogled na Šutni, sočasno pa je potekal program, v katerem je sodelovala Mestna godba Kamnik in predstavniki sodelujočih klubov iz tujine. Ob 11. 30 uri so na prizorišče prišli povabljeni veleposlaniki in drugi visoki gostje, ki so si, poleg starodobnih vozil, ogledali tudi naše mestno jedro. Vse zbrane na uradni otvoritvi 3. Mednarodne revije starodobnikov »A« je pozdravil predsednik Društva starodobnih vozil Kamnik Miroslav Vrhovnik, ki se je zahvalil za izvedbo mednarodne revije in vsem zaželel prijeten ogled kovinskih lepotcev. Po nagovoru pa so zbrane pozdravili tudi predsedniki Društev starodobnih vozil iz tujine.

Množici obiskovalcev je nekaj besed namenil tudi župan Marjan Šarec. »Zahvale gredo vsem, ki so danes obiskali našo občino«, hkrati pa izrazil veselje, da so nas člani Društva starodobnih vozil Kamnik in ostali udeleženci Mednarodne revije starodobnikov »A« 2012 »zapeljali« v pretekle čase. »Pri tem ne smemo pozabiti, da so strastni lastniki starodobnih avtomobil in motorjev, pomemben dejavnik ohranjanja tehničnega in zgodovinskega pomena starodobnih vozil«, je še povedal župan.

Obisk v občini Kamniku se je zaključil okoli ene ure popoldan, ko sta koloni vozil odpeljali v občino Komenda. Tudi tamkajšnji obiskovalci so si na hipodromu lahko ogledali avtomobile in motorje, dobrodošlico pa je zaželel župan Tomaž Drolec. Kolona vozil se je nato vrnila na začetno točko, v Arboretum Volčji Potok, kjer je bila prikazana promocijska vožnja po parku. Revija se je uradno zaključila na parkirnem prostoru Arboretuma Volčji Potok, ko so udeleženci prejeli spominska priznanja.


<< Nazaj | Novice