Mali grad

Kamnik z Martinovo tržnico zaznamoval ljudsko tradicijo Martinovanja

07.11.2015

 

»Vino pije svet Martin, vodo pa naj žene mlin…« Pravzaprav je vino nekaj posebnega. Zaznamuje pomembne mejnike našega življenja. Vesele, kadar praznujemo pomembne dogodke v osebnem in javnem življenju, proslavljamo uspehe, delovne zmage in podobno. Ne nazadnje, tudi Prešeren v svoji Zdravljici opeva vino. Večje število vinogradov je bilo v srednjem veku tudi na Gorenjskem, v pisnih virih pa se vinogradništvo omenja tudi v bližini Kamnika, natančneje pri  »hospitalu« svetega Antona na Kozjem hrbtu (Špitalič) in Tunjicah, kjer dva Vinska vrha spominjata na kulturo trte. Današnje sončno sobotno dopoldne se je Glavni trg prelevil v prijetno kulturno in vinsko prizorišče, kjer je kraljevala vinsko-kulinarična zgodba s šegami ljudskega praznika, posvečenega Svetemu Martinu. 

Dogodka se je udeležil tudi župan Marjan Šarec in nagovoril zbrane: »Lepo pozdravljeni na Martinovi tržnici, ki jo je za nas pripravil Zavod za turizem in šport v občini Kamnik. Verjamem, da boste poskusili dobrote, ki se vam ponujajo, zato nikar ne stojte in glejte, ampak si jih privoščite. Želim vam lep dan, vreme je že postorilo svoje, zdaj smo na vrsti mi, da z dobro voljo in veseljem pričakamo Martina.«

»Želja po izpeljavi Martinove tržnice v kamniškem mestnem jedru se je porajala že lani, letos pa nam je Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik uspelo pripeljati različne slovenske vinarje tudi v Kamnik« je poudaril v.d. direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Franci Kramar, obenem pa vse zbrane povabil na ostala Martinovanja v Kamniku, na tržnico Okusi Kamnika – Podeželje in Eko konec meseca in na bližajoče se pestro dogajanje v decembru.

Poleg nakupa iz raznovrstne ponudbe naših kmetij in rokodelcev, so obiskovalci lahko poskusili tudi letošnje mlado vino, poskrbljeno pa je bilo za veselo razpoloženje in krst mošta, ki so ga pripravili Anovški fantje iz Izletniško vinogradniške kmetije Šenveter. S plesnimi koraki in z ljudskimi pesmimi so v svet slovenskega izročila povabili člani Folklorne skupine Kamnik in Ljudske pevke Predice.

Osrednja pozornost je bila namenjena izbranim slovenskim vinogradniškim kmetijam in vinarjem, za katere velja vodilo, da se kakovost vin rodi že v vinogradu. Predstavili so se Šukljetovi iz Trnovca pri Metliki s frankinjo, sladkim vinom Aurum in suhim vinom rose; Vinogradniška kmetija Šenveter z rumenim muškatom, belim pinotom in sovinjonom; Vinogradništvo Vrabec iz Krasa s teranom, Klet Brda z rebulo – sorto tisočerih obrazov, ki najbolj neposredno govori o Brdih, in vinom Štorija ter Kmetija Tomažin iz Straže pri Raki s pravim dolenjskim cvičkom.

Posebno pozornost so pritegnila desertna vina Palmieri, oplemenitena z domačim medom, rumom in gozdnimi borovnicami ter edinstveni refoškovi deserti, v katere so s pomočjo kuharskega mojstra Gorazda Potočnika vkomponirali slovenski med, burbonsko vaniljo in beli tartuf.

Ker pa pri prazniku vina ne sme manjkati tudi kulinarika, je na stojnicah opojno zadišalo po tradicionalni Martinovi pojedini in Okusih Kamnika, ki so jih pripravili v Gostilnici in kavarni Pri podkvi, Gostilni Pri planinskem orlu in Krokodil street food-u.

Besedilo in fotografije: Sabina Romšak, Zavod za turizem in šport v občini Kamnik


<< Nazaj | Novice